Strandolás a babával kánikulában

0
524

A kánikulai hőségben még inkább elcsábulunk, hogy strandra menjünk a babával, hiszen a parkosított strand és a víz is sokkal kellemesebb lehet mint egy épületek közé szorított játszótér, vagy a meleg lakás.

Miért kell nagyon figyelned a fényvédelemre?

Ha nagy a meleg, akkor Te is és a baba is a vízbe vágyik, de ott sajnos ritkán találni árnyékos részeket, ráadásul a víz visszaveri a napsugarakat, így nagyon-nagyon fontos a fényvédelem. A kisbabák, kisgyerekek bőre sokkal érzékenyebb a felnőttek bőrénél, kevesebb melamin termel, így kevésbé képes természetesen védekezni a napsugárzással szemben. Még ha neked elég is kétszer újrakenni a naptejet, a baba estében főleg ilyen körülmények között sokkal gyakrabban kell újrakenni a fényvédőt.

Hogyan védjük a baba bőrét a nap sugaraitól?
Első körben ne feledkezzünk meg a valódi fizikai védelemről: tartsuk a babát árnyékban, viseljen könnyű, árnyékoló ruházatot.

Ha elviseli magán a baba, akkor nagyon fontos a sapka hordása. A fürdéshez pedig még a kánikulában is lehet UV szűrős, akár egészt testet befedő fürdőkezeslábasokat kapni. A babakocsi árnyékolóját kiegészíthetjük könnyű UV szűrős árnyékolókkal. (Nagyon fontos, hogy az extra árnyékolás ne akadályozza a levegőáramlást, főleg nagy melegben.) A parkosított strandon válasszuk a fa alatti árnyékos részeket, nyílt téren pedig felállíthatunk UV-szűrős napozósátrat. (ez például azért is hasznos, mert itt megoldható a szoptatás, illetve könnyebb az alvás.

Megoldás lehet még a babák számára, hogy az árnyékben helyeztek el felfújható pancsolót, így az árnyékban élvezheti a vizet. (de vízparton még itt is alkalmaznék fényvédőt a vízfelület fényvisszaverő hatása miatt).

A kúszó- mászó babák esetében (a nagyobbak esetében meg főleg) mindenképp szükséged lesz naptejre is.

Milyen az ideális baba naptej?
A babák esetében érzékeny bőrük miatt a legbiztonságosabb, leggyengédebb kozmetikumokat keressük. Nincs ez másként a naptejek esetében sem. Ideális esetben a naptej ne tartalmazzon a baba érzékeny bőrét irritáló anyagokat, pl. tipikusan parfümöt, illatanyagot, egyes tartósítószereket vagy színezékeket.

A másik fontos szempont viszont hogy kémiai vagy ásványi/fizikai fényvédős naptejet választunk-e. A kémiai fényvédők jelentős része beavatkozik a hormonrendszer működésébe (egyébként ezért felnőttek esetében is javaslom kerülni őket), ami a babák esetében, ahol a bőrfelület/testsúly arány teljesen más, még inkább jelentősebb lehet a hatás. Ez nem valami látványos hatás, hogy keletkezik-e kiütés a kicsin vagy sem, ugyanakkor hosszú éveken át történő használat már érdemben befolyásolhatja hormonrendszerünk működését.

Az ásványi fényvédők apró ásványi szemcsék, amelyeket felkenünk a bőrre és gyakorlatilag tükörként verik vissza a fénysugarakat. Ezek miatt az apró ásványi szemcsék miatt tűnhet enyhén fehérnek a bőrünk felkenés után. A fizikai fényvédők sem teljesen veszélytelenek, hiszen belélegezve már aggályosak (ezért spray naptejet ne használjunk), illetve a nano méretű szemcsék felszívódhatnak a bőrbe. Véleményem szerint az ideális naptej babáknak ezért nem-nano, nem spray, fizikai fényvédős naptej, lehetőleg egyéb aggályos kemikáliák nélkül.

Hány faktoros naptejet válasszunk babáknak?
Babák esetében általában az 50-es faktor az ideális, de ne ringasson minket hamis biztonságtudatba. 11 és 15 óra között, ha tehetjük tartózkodjunk az árnyékban (szerencsére a délutáni alvás ideje is ide esik). A naptejet már a strandra indulás előtt kenjük fel és 2-3 óránként illetve minden fürdés után kenjük újra. A naptejek alkalmazását 6 hónapos kortól ajánlják, ennél fiatalabb babák esetében tartsuk a babát jól szellőző, árnyékban.

Ha a fenti szabályokat betartjuk, akkor lehűthetjük magunkat a babával, leégés nélkül!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here