Frissítve! Se tegnap, se ma reggel nálunk nem okozott gondot a buszvezetők sztrájkja

0
121

Ma van a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés második napja, ami a Volánbusz járatait érinti, így azokat is, amelyek Budaörsön keresztül közlekednek. A „kék buszokat” is, mivel az agglomerációban már azok sem a fővárosi közlekedési vállalathoz tartoznak.

Vasárnap a sztrájk információnk szerint nem igazán okozott fennakadást, mert annak ellenére, hogy maradtak ki járatok, viszonylag jól követhetően lehetett a „ritkításhoz” alkalmazkodni. Országos szinten a társaság által kiadott sajtóközlemény szerint „Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a munkabeszüntetés első napja. Az autóbusz-vezetők többsége a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért a Volánbusz munkavállalóinak óriási többsége nem támogatja a bérkövetelések érvényesítésének legradikálisabb módját, s az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően első lépésben mindenekelőtt a tárgyalóasztal mellett törekedne megállapodásra, hiszen az 2023 vonatkozásában is eredményre vezetett. A vasárnap 16 órakor összesített adatok szerint – a szakszervezet számításaival ellentétben –– a munkabeszüntetésben résztvevő autóbusz-vezetők száma nem érte el a hétszázat, aránya pedig a teljes állományukhoz képest 6 százalék, az advent második vasárnapján dolgozók létszámához képest 22 százalék volt. Ennek alapján az előzetes adatok szerint a nyilvánosságra hozott, esetlegesen nem közlekedő járatok kb. 75 százaléka mégis menetrend szerint közlekedett – írják.

Mi várható mára? A hajnali munkakezdés és az iskolakezdés már lezajlott és saját tapasztalataink és olvasóink jelzése szerint a reggeli órákban nem alakultak ki a buszmegállókban még az ilyenkor megszokott méretű tömegek sem. Valószínűleg, aki csak tehette, más megoldást választott az utazáshoz. Az összegzést este megtudjuk.

Frissítés:A vártnál kisebb volt a sztrájk támogatottsága. A sztrájk második napja azt bizonyította, hogy az autóbusz-vezetők közel kétharmada továbbra is inkább a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért, nem látja még indokoltnak a munkabeszüntetést. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés második napján tapasztaltak szerint a Volánbusz munkavállalóinak óriási többsége nem támogatta a munkabeszüntetést, a sztrájkban ugyanis a teljes dolgozói állomány mindössze 14 százaléka vett részt. A hétfőn 16 órakor összesített adatok szerint – a szakszervezet számításaival és közléseivel ellentétben –– a munkabeszüntetésben részt vevő autóbusz-vezetők aránya a teljes állományukhoz képest 21 százalék, a hétfőn dolgozók létszámához képest pedig 39 százalék volt. Az adatok ugyanakkor vármegyénként jelentős különbségeket mutatnak. A Volánbusz vezetése továbbra is elkötelezett abban, hogy – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – még januárban megkösse a 2024-es évre vonatkozó bérmegállapodást a munkavállalókkal” -olvasható a Volánbusz koraesti sajtóközleményében.

Így amit reggel írtunk, estére is igaz még: a sztrájk komolyabb fennakadást sem okozott a hétfői közlekedésben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here