A sárkánynász követe – könyvajánló

0
1243

Megjelent Jenei András (a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének alelnöke) legújabb regénye, ami ismét egy fantáziaregény, ezúttal egy olyan harcosról, akinek a világot kell megvédenie a káosztól.

Bár főhősünknek, az embernek „nincs valós múltja, csak jelene, ami a küldetéseként és jövőjeként is ködbe vesző”, de végig izgulhatunk érte, mert valahol mégis csak benne van, hogy esendő. Az úton, amire Akrallt (hm, érdekes névválasztás) a sámánmágusok és Táltosasszony indítják el, különféle furcsa lényekkel kell megküzdenie, mire eléri célját. Azaz északról indulva megtalálja délen a fekete Draago Vaara sárkánynagyurat, és sikerül meggyőznie, hogy ejtse meg az újabb násztáncot Astrillával, az északi, fehér sárkányasszonnyal. Számtalan esetben bizonyítja az erejét, a kitartását és kap illetve ad bizalmat különféle lényektől és lényeknek, míg végül sorsa beteljesedik.

A cselekmény kibontakozását a szereplők folyton változó külsejének, fegyvereinek, környezetének, továbbá a jeges hegyektől a forró sivatagig megjelenő tájaknak igen részletes leírása színesíti, ami azért (is) lebilincselő, mert az író, Jenei András a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének alelnöke vak.

Az első könyvei több mint tíz éve még életrajzi ihletésűek voltak, majd jött egy lovagkori regénysorozat, a Trianiták, és már abban is olyan érzékletesen írja le a korabeli csatákat, ruhákat és fegyvereket, hogy felmerült, vajon miként gyűjtött hozzá anyagot. Az internet mellett – amit a látássérülteknek készült speciális programmal tud kezelni – ismerősök és ismeretlenek segítették abban, hogy igazán beleássa magát a történelembe – tudtuk meg tőle.

A kérdésre, hogy vajon a betegségek nélkül is íróvá vált volna, elmondta, hogy már középiskolásként írogatott, de ő tényleg “vakon tanult meg látni“. Vagyis olyan dolgokra odafigyelni, amire a napi munka mellett látón talán soha nem lett volna ideje.

jenei 2Néhány éve azt kérdeztük tőle, hogy mit szeretne ajándékba kapni. „A kérdés jó, s most nagyon önző kívánság ugrott be: olyan önkéntes ember nem hasznot remélő támogatását szeretném, aki képes segíteni abban, hogy könyveim nagyobb publikum előtt váljanak ismertté. Akár rendezvény megszervezésével, akár országos médiában való megjelenéssel.” Ez részben teljesült, hiszen egyre több helyre hívják író-olvasó találkozóra, de köteteit azért még nem lehet kapni az országos hálózattal rendelkező könyvesboltokban, tehát a az „ajándék” még jöhet.

Jenei András könyvéről további információkat ITT találnak.  

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here