Rendőrségi tanácsok az Idősek Világnapja alkalmából

0
1166

Közeledik az Idősek Világnapja, amelynek alkalmából a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbi közleményt osztotta meg az idősebb generáció tagjaira fókuszálva annak érdekében, hogy elkerüljék a rájuk leselkedő veszélyeket, és megelőzzék áldozattá válásukat.

Az ENSZ 1991-ben rendezte meg először az Idősek Világnapja programsorozatát október elsején, azóta minden évben ezen a napon emlékeznek meg a világ számos országában – többek között hazánkban is – az idős emberekről. A programsorozat megalapításával az ENSZ célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az időskor méltóságteljes megélésére.

Magyarországon az emberek 20 százaléka időskorú, azaz 60 év feletti. Ez azt jelenti, hogy mintegy két millió honfitársunk tartozik ebbe a generációba, akik főként a fővárosban és kistelepüléseken élnek. Többségük, több mint 60 százalékuk nő, akik közül sokan kénytelenek egyedül, pár nélkül élni a mindennapjaikat. Sokan teljesen magukra maradva élnek, hiszen manapság egyre kevésbé jellemzőek a többgenerációs családok, ahol a nagyszülők, a gyerekek és az unokák is együtt élnek.

A mindennapi tennivalók mellett hajlamosak vagyunk arra, hogy elfeledkezzünk róla, törődéssel tartozunk az idősek felé, pedig a figyelem kijárna minden nap, és nem is csak családi szinten. Igyekezzünk odafigyelni idős társainkra, törekedjünk megóvni őket a lehetséges kereteken belül. Ehhez fogadják meg tanácsainkat:

 • Mindenképpen gondoskodjanak az időskorú személy otthonának biztonságáról! Amennyiben lehetősége van arra, hogy „korszerű” riasztóberendezéssel biztosítsa a védelmet, azt feltétlenül tegye meg! Az ajtónyitás védelmében biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár, hang és fény mozgásérzékelők felszerelését ajánljuk. Kertes házakban házőrző kutya tartásával nagy eséllyel megakadályozhatja az illetéktelen személyek bejutását!
 • Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre! Tanácsos lemez- vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak Önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg!
 • Házalókat vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető személyeket soha NE engedjen be otthonába!
 • Amennyiben valamelyik szolgáltatótól (víz, gázművek, kábel TV, elektromos szolgáltató, stb.) keresi bárki, kérje el a hivatalos minőségét igazoló igazolványát! Ha kétsége van, kérjen visszajelzést az adott szolgáltatótól arra vonatkozólag, hogy valóban küldtek-e munkatársat, szakembert Önhöz!
 • Ha ismeretlen személy rendőrnek, illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el az arcképest igazolványát, jelvényének számát figyelje meg! Az igazolvány felmutatása kötelező!
 • A pénzváltásra vagy túlfizetésre hivatkozókat minden esetben utasítsa vissza! Lehetséges, hogy hamis pénzzel fizetnének vagy kizárólag a lakásba kívánnak bejutni és az ott található értékeket eltulajdonítani!
 • Ha elmegy otthonról, győződjön meg arról, hogy a nyílászárókat megfelelő módon zárta be! Lakása kulcsait soha ne rejtse el lakása, háza körül! A tolvajok, betörők nagyon leleményesek, még a legtitkosabb rejtekhelyeket is könnyedén felfedezik.
 • A kerti munkák során használt eszközöket (létrát, fűrészt, stb.) mindig tegye el, ne könnyítse meg az elkövetők dolgát, mert az elől hagyott eszközöket felhasználhatják a bejutáshoz!
 • Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédjaival! Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonaira! Ha gyanús személyt lát lakása vagy szomszédjának lakása, háza közelében, azonnal hívja a rendőrséget!
 • Utazáskor, vásárláskor a zsebtolvajok ellen a legjobb védekezés, ha táskáját többször ellenőrzi, hogy zárva van-e. A táskáját minden esetben tartsa maga előtt, a fontosabb iratait, értékeit pedig rejtse el zárható belső zsebekben!
 • Az ATM automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően! Válasszon forgalmas helyet! Amennyiben megoldható, kísérje el Önt valamelyik hozzátartozója! PIN kódját ne tartsa kártyája mellett, és csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mellett senki! Ha megkapta a készpénzt, tegye azt azonnal a táskájába!

VIGYÁZZON ÉRTÉKEIRE! Ne adjon esélyt a tolvajoknak!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here