Regioart: a nyári tábor elmaradt, de a novemberi kiállítás nem

0
784

Novemberek címmel nyílt kiállítás tegnap – mint minden novemberben az utóbbi néhány évben – a Regioart művészegyesület tagjainak az alkotásaiból a városházán. Nem a legújabb, hanem az év során a legfontosabbnak ítélt munkáikat hozták el – hangzott el.

Az idén nyáron elmaradt a Regioart művésztelep, de a művészeti egyesület tagjai azért nem tétlenkedtek. Az éves, novemberi kiállítást a városháza aulájában Szarka Tamás, aki a közösséget összetartja, ennek ellenére összehozta, így november 21-én délután megnyílt „Novemberek” címmel, és az alkotások egy hónapon keresztül megtekinthetőek az aulában. 

Az önkormányzat célja, hogy a városházába ne szorongva, csak ügyeket intézni lépjenek be az emberek, hanem „hívogasson”, például olyan kiállítások megtekintésére, mint ez a mostani – egyebek között erről beszélt Wittinghoff Tamás polgármester. „Meglepett a térplasztika, és hogy az egyesület szakított a hagyománnyal, és idén nem volt művésztábor, de bízom benne, hogy sokan és örömmel fogják megnézni ezeket a változatos műalkotásokat.

A változatosságot emelte ki Budai Rita művészettörténész is, azt fejtegetve, hogy a művészetre általában úgy gondolunk, mint ami egy ideális világot tár elénk, például bibliai vagy mitológiai témákból merítve, és ahova a hétköznapi problémák nem szűrődnek be. Úgy vélte, az az elvárás is, hogy a művészet ne legyen kapcsolatba a hétköznapjainkhoz. De a valóságban ez nem így van, nagyon is közel van; és ez a tér és kiállítás erre igen jó példa. Hogy az alkotók nem csak szórakoztatni és gyönyörködtetni akarnak, hanem többek között a kor problémáira felhívni a figyelmet. A Regioart tagjai nem a legfrissebb alkotásukat hozták el ide, hanem mindenki azt, ami neki a legfontosabb. „Nincs közös stílus, hiszen ahány személyiség, ahány műalkotás, annyiféle, és ami megragadott még, az anyaghasználat sokfélesége” – hangsúlyozta a művészettörténész. Mit tudunk kezdeni a napról napra újratermelődő hulladékkal? Egyebek között művészeti alkotásokba építhetjük be őket.

A kiállított műveket készítették: Gvárdián Ferenc, Kelle Antal, Oravecz István, Pápa Kriszta, Pázmány Judit, Plánka Zsuzsa, Som Miklós, Stremeny Géza, Szarka Tamás, T. Horváth Éva, és Üveges Péter.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here