Programtippek a szünidőre

0
923

A vakációban a szülők és gyerekek együtt rengeteg új élménnyel gazdagodhatnak. Hova menjünk? Ehhez  adunk tippeket. Amíg tart a kánikula strandra, ha sok a napból játszóházakba, vagy ha majd enyhül például a vadasparkba. Vagy 5D moziban jártak már?

 

A magyar gyerekek – a négy és tizennégy év közötti korosztálybeliek – naponta átlagosan több mint három órát töltenek a tévé előtt. Vakáció idején pedig ez az idő csak növekszik. Ha pedig az összes elektronikai eszköz használatát hozzászámítjuk, mint a tablet, számítógép, mobiltelefon, akkor máris napi 6 órára jön ki az átlag. Ez azt jelenti, hogy míg a szülő dolgozik, a magára hagyott gyerek a nap nagy részében egy helyben ül, és valaminek a képernyőjét nézi. A vakációnak ugyanakkor a feltöltődésről és az új élmények szerzéséről kellene szólnia. Ehhez néhány javaslat, azt is hozzátéve, mibe kerülnek:

  1. strand/aquapark

Ha jó idő van, a legkézenfekvőbb szórakozási lehetőség, mivel egy belépő áráért az egész napot vidáman tölthetik itt a gyerekek. Hétköznap 1-2 ezer forint között vannak a diákjegyek. Az aquaparkok ára már borsosabb, 2500-4000 forint között mozognak a napijegyek, cserébe egész nap önfeledt csúszdázással lehet tölteni az időt. Számolni kell ugyanakkor a büféfogyasztással is, illetve fiatalabb gyerekek esetében minimum egy felnőtt kísérővel. (Budaörsön van budaörsi kedvezmény és természetesen családi jegyek:https://budaorsinaplo.hu/gazdasag/20160529/tegnap-megnyilt-a-strand)

  1. játszóház

Alsós gyerekek számára kiváló időtöltés a játszóház is. Előnye, hogy esős időben, kánikulában egyaránt szóba jöhet, mint program. 1300-3000 forint közötti áron egész napos belépőt lehet váltani, ami korlátlan játékidőt biztosít. Érdemes figyelni arra is, hogy több játszóházban is vannak akciós napok, amikor akár egy óra játékidőért lehet egész napos jegyet váltani. Van olyan hely, ahol hétköznap a nagyszülők ingyen bemehetnek, és még használhatják is az eszközöket, ha elég fiatalosnak érzik magukat, máshol a felnőttek ugyan nem használhatják a játékokat, de kísérőként ingyen bemehetnek. Több játszóház gyerekfelügyeletet is vállal. (Budaörsön ingyenes játszóház van a benzinkútnál a Mc Donald”s-ban, a vásárlási blokkal igénybe vehető a Tescóban, van az az Ikeában, a Kikában. Fizetős az Izgiland a törökválinti Auchanban, mely budaörsieknek kedvezményt ad http://izgiland.hu/.)

  1. állatkert, vadaspark

Magyarországon több nagyvárosban (Budaörshöz legközelebb Budakeszin http://www.vadaspark-budakeszi.hu/) is színvonalas, felújított állatkertet, vadasparkot találhatunk minden régióban, ami több órás, akár egész napos kikapcsolódást nyújt az állatszerető fiataloknak. A jegyárak 650-1900 forint között mozognak. Aki a Balatonon nyaral, annak ajánljuk a veszprémi állatkertet, makikkal, rózsaszín flamingókkal, fókákkal, magányos orrszarvúval, sőt egy látványos dínóparkot is berendeztek!

  1. 5D mozi

Ki ne szeretne egy film szereplőjévé válni? Az 5D moziban az aktuális történetnek megfelelően mozog alattunk a szék, érezhetjük a szél zúgását, az esőt, a szereplők érintését. Egy film körülbelül 10 perces, de olyan élményt nyújt, hogy utána újra és újra meg akarjuk nézni. Az országban több helyen, elsősorban bevásárlóközpontokban találkozhatunk ezzel a technológiával. A jegyárak 1000-1250 forint között mozognak. (Eztért bizony be kell autózni vagy buszozni valamelyik budapesti plázába http://www.jegyar.hu/5d-mozi-filmek)

  1. falmászás

Körülbelül 1000 forint körüli összegért hatalmas élményben lehet része a fiataloknak, főleg, ha egyszerre többen, unokatestvérek, barátok, iskolatársak keresik fel az ország számos pontján megtalálható mászóközpontok egyikét. Ki jut magasabbra? Ki jut fel először a fal tetejére? A biztonságos mászófalak segítségével a saját korlátaikat is ledönthetik a gyerekek, javítja a térlátást, a koordinációs és a koncentrációs képességet. (Budaörsön a Decathlonban szinte valamennyi sportszer kipróbálható, és egy kis mászófal is található. Akinek komolyabb kell, legközelebb a 11. kerületben van egy mászóközpont http://www.maszobirodalom.hu/)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here