Pogátsa Zoltán közgazdász volt szerdán a Budaörsi Olvasókör vendége

0
294

A továbbiakban a gazdasági fejlődésnek le kell állnia

Tegnap, szerdán délután a városi könyvtárban a Budaörsi Olvasókör összejövetelén Pogátsa Zoltán közgazdász volt a meghívott vendég, akivel „A globális elit” és a „Válság és infláció” című könyvei köré tervezték a beszélgetést, de végül legnagyobb hangsúlyt a szakember még meg nem született könyve kapta, amiben majd kifejti, miért okozna összeomlást az, ha nem áll le a világban a gazdasági növekedés.

A klímaválság miatt az emberiségnek be kell látnia, hogy a gazdasági növekedésnek le kell állnia” –hamar erre a pontra jutott Pogátsa Zoltán a vele való beszélgetés során. Az emberek viszont félnek attól, hogy ez hátrányukra lenne, holott nem, mert az elmúlt négy évtized gazdasági növekedésének legfőbb haszonélvezője szinte csak az emberiség leggazdagabb 1%-a. És az emberiség 60 %-a csupán e növekedésnek az 5%-án osztozik jövedelem tekintetében.

Pedig csak A globális elit című könyvéről kezdett vele beszélgetni Tóth Zoltán, az Olvasókör vezetője. (A globális elitről egyébként kiderült, hogy abba csak beleszületni, vagy –házasodni lehet, tisztességes munkával nem lehet elérni olyan gazdagságot.) A társadalom e gazdasági rétegződéséről hamar a klímaválság témájához jutottak, mivel az üvegházhatású gázok kibocsátásának felerészben az emberiség leggazdagabb 10%-a a felelős. A második jövedelmi tizedbe tartozókkal együtt pedig a káros gázok kibocsátásának összesen kétharmadáért. (A társadalom alsó 50%-a a káros gázkibocsátások csupán 10%-ának okozója).

A nemnövekedés folyománya pedig az újraelosztás lenne, ami valahol jogos is, hiszen a gazdaságilag erős országok közvetlenül okozói annak, hogy a legszegényebb országok milyen alacsony szinten vannak. Korábban azt hitték, hogy a szegények felzárkóztatására, élelmezésének megoldására a további növekedés lesz a megoldás, de az most már jól látszik, hogy nem ez a jó út, hiszen rengeteg károsanyag-kibocsátással jár a műtrágyázás is (több élelem) és a vasbeton gyártás is (több lakás). Ráadásul nincs is hova, hiszen már így is Isztambultól Rotterdamig ér a kamionsor az autópályán és minden véges itt a Földön, nincs lehetősége még egyszer akkora fejlődésnek, mint ami végbement 1970 óta…

Véleménye szerint – ami, a számadatok szerint ne csak az ő véleménye, hanem az egyetlen igazság – az emberiség vagy kontrolláltan leállítja a gazdasági fejlődést vagy bekövetkezik a teljes összeomlás. De mivel az embereknek ezzel kapcsolatban nincs probléma-tudata, nem kontrollált átállás lesz, hanem összeomlás. „Az összeomlással szemben pedig nincs stratégiánk” – mondta a szakember. Hozzátette, a 2015-ös menekültválság már ennek az összeomlásnak a része volt, hiszen azokról a területekről jöttek a menekültek, ahol a szárazság miatt nem tudnak élni és törnek ki a konfliktusok. Sem az Angela Merkel féle befogadási, integrálási stratégia, sem a nálunk felhúzott kerítés nem fog megoldást nyújtani, ha majd sok tízmilliós tömeg fog Európába áramlani. A megoldás erre csak az, hogy megállítsuk a klímaváltozást, hogy a közel-keleten élhető körülményeik legyenek az oda valósiaknak.

Természetesen a jelen lévők közül volt, aki megkérdezte, van-e a gazdasági növekedés leállításának reális esélye, illetve a kiegyenlítődés meg tud-e valósulni, mire a közgazdász azt válaszolta, hogy minimális az esélye, mert az emberek nagyon kis része érti ezeket a folyamatokat.

Pogátsa Zoltán elmagyarázta, hogy világszinten is mindennél fontosabb lenne az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése, de Magyarországon is, egybekötve amúgy olyan, több okból is hasznos programmal, mint amilyen például a házak, épületek szigetelése, ami itt nagyon kevés mértékben történt meg. Ezt kellene az államnak támogatnia, mert mindenki jól járna vele, az energiaspóroláson kívül ugyanis a megmaradt pénz miatt javítana az emberek megélhetésén, nem lennénk annyira kiszolgáltatottak energiaválság idején, pénzügyileg megtérülne, a kis- és középvállalkozások egy jó időre el lennének látva munkával.

Szó esett az inflációról is. A kínálati oldali sokkok miatt volt most infláció. Az energiaár a hétszeresére nőtt emiatt, chip nem volt elég, Kína tízszeresére növelte a szállítási árakat. Magyarországon ehhez hozzájött az euro-forint árfolyam elszállása a nem elégséges valutatartalék miatt. Most attól erősödik a forint, hogy egyrészt a kormány felvett egy hatalmas, dolláralapú hitelt januárban (6,5-7%-os kamattal) a valutatartalék feltöltésére, másrészt visszament a gáz ára.

Politikai témában elhangzott, hogy a 2008-as válság idejéhez képest Magyarországon az elmúlt évtizedben jobban éltek az emberek (bár most az infláció legalább öt évnyi visszaesést okozott). Legalábbis a felső 30%-a a lakosságnak, mert a kormány az ő javukra politizál, illetve minél feljebb van valaki, annál inkább a javára. Évről-évre jelentős reálbér-emelések voltak, egymillióval több embernek van munkája. Az alsó 70% pedig most gyakorlatilag az ársapkás termékeken él, azt azért nem is lehet megszüntetni. Mindez a közgazdász szerint a fő oka annak, hogy 3-4 millió ember a Fideszre szavaz a választásokon.

Legközelebb április 12-én lesz a könyvtárban az Olvasókörnek hasonló programja, akkor Dobrev Klára a DK árnyékkormányának miniszterelnöke lesz a vendég.

A Budaörsi Olvasókör korábbi eseményeiről ITT olvashatók beszámolóink.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here