„Ötvenhat országból több mint 500 nevezés” – megkezdődött a 6. Primanima Fesztivál

0
977

Már a hatodik az idei Primanima Fesztivál, aminek a keretében három napon keresztül az animációs filmeké a  Jókai Mór Művelődési Központ, a BABtér és a Zichy Major. A vetítések mellett beszélgetések, játszóház és koncertek is várják az érdeklődőket.

A Primanima, amelynek hatodik éve ad otthont városunk, az animációs elsőfilmesek fesztiválja. Az idei megnyitón megemlékeztek Nepp Józsefről is, aki a napokban hunyt el 83 éves korában. Ő volt az egyik legnagyobb magyar animációs rendezőnk, akinek a nevéhez köthető többek között a Bubó és a Macskafogó. A Primanimán tegnap egy korai alkotását, az Öt perc gyilkosságot vetítették le.

A versenyprogram négy szekcióra osztható, amelyekbe diákfilmekkel, diplomafilmekkel, elsőfilmekkel és gyerekfilmekkel lehetett nevezni. A fesztivált jellemző számok évről évre növekedtek: a hatodik fesztiválra ötvenhat országból több mint 500 nevezés érkezett, amelyből az előzsűri  15 elsőfilmet, 21 diplomafilmet és 30 diákfilmet, azaz összesen 66 rövidfilmet, továbbá 34 gyermekfilmet választott ki. Ezeket a fesztivál ideje alatt több alkalommal is levetítik, és a programokat beszélgetések, panorámavetítések és koncertek egészítik ki, a gyerekeket pedig animációs játszóház várja.

A fesztiválon  közel félszáz önkéntes dolgozik,és három budaörsi színtéren (Jókai Mór Művelődési Központ, BABtér és Zichy Major) zajlik. A műsorok többek között ITT és a Primanima honlapján követhetők nyomon, ahol az idei beharangozó film is látható, Püsök Botond alkotása, az M Kapitány, amelynek számunkra  különlegessége, hogy csak budaörsi helyszíneken játszódik.

„A Primanima a fél évtized alatt hírnevet szerzett a hazai és a nemzetközi kulturális életben, mint az elsőfilmes animációk legrangosabb bemutatóhelye” – kezdte megnyitóbeszédét Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere. „A kezdeményezők egy része a valódi innovatív oktatási műhelynek számító Illyés gimnázium művészei képzésének tanárai és tanulói voltak. A fesztivál természetesen első pillanattól élvezte az önkormányzat és a helyi intézmények, az egész civil közösség aktív támogatását, vagyis Budaörsön mindenki sajátjának érzi” – szögezte le.

A tavalyi hagyományt követve a gyermekfilmek a fesztivállal párhuzamosan több magyarországi és erdélyi városban is láthatók, így összekapcsolódik Sopron, Szekszárd, Sepsiszentgyörgy, Nagyvárad és Csíkszereda.

A Primanimát idén is megelőzte egy nemzetközi workshop, hiszen a meghívott alkotók már múlt héten megérkeztek Budaörsre. A hétvégi program a BABtéren egy magyar és egy angol művész vezetésével bábfilmezés volt, az elkészült bábokat a BABtér ideiglenes műtermében állították ki, maga az alkotás pedig a zárónapon, október 21-én szombaton lesz látható.

(Folytatjuk)

 

Fotók: Petőházi Emese

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here