Onkológus szakorvos a nőgyógyászaton

0
3565

A betegség kialakulása lépcsőzetes és a gyógyítás lehetőségei is azok”

Az évenkénti szűrésen kívül minden olyan esetben érdemes felkeresni a nőgyógyászt, ha valaki a normálistól eltérő változást észlel magán – mondta lapunk kérdéseire válaszolva dr. Teleki Attila nőgyógyász-onkológus. A vele készített interjúnk lényegében annak a folytatása, ami egy évvel ezelőtt jelent meg az „Egészségére váljék” című mellékletünkben.

– Tavaly márciusban készítettünk önnel interjút (ITT érhető el) a nőgyógyászati szűrővizsgálatokról, illetve előadást is tartott erről a lapunk által szervezett egészségnapon, amire nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Anélkül, hogy az ott elhangzottakat most megismételnénk, mi az, amit a női betegségek megelőzésével kapcsolatban fontosnak tart?

A megelőzés egyrészt a betegség kialakulásának a megelőzése, de tágabb értelemben a már kezdődő betegség súlyosbodásának a megakadályozása is. Sajnos nem minden betegségre van szűrővizsgálat, de ahogy az előző cikkben is hangsúlyoztam: a betegség kialakulása lépcsőzetes, hozzátenném a lefolyása is, és ezért a gyógyítás lehetőségei is azok. Óriási különbség van – például egy daganatos betegség esetén – a között, ha a korai stádiumban fedezzük fel, hiszen akkor még akár szerv veszteség nélkül, vagy pusztán a beteg rész eltávolításával, megoldható a probléma. De ha később jelentkezik a beteg és így később ismerjük fel a bajt, akkor a műtétet már a beteg szervet körülvevő egyre nagyobb területre ki kell terjeszteni, illetve – a betegségtípustól függően – másfajta, például gyógyszeres vagy sugárkezeléssel is ki kell a műtétet egészíteni. Sajnos ez utóbbiaknak a gyógyító hatásuk mellett bizony vannak kellemetlen mellékhatásai is. Lényegesnek tartom, hogy ez nemcsak a daganatos betegségek esetén van így, hanem más, nőgyógyászati betegségek esetén is, az idő előrehaladtával a betegség súlyosbodhat. Természetesen ezen esetekben a sugár- illetve kemoterápiás kezelés nem jön szóba, mint a rosszindulatú daganatok esetén, de a kezelés és gyógyulás időtartama jelentősen megnövekszik, gondoljunk csak az endometriozisra, mely az idő előrehaladtával egyre nagyobb területre terjed ki, ezért műtéti megoldása, kezelése az idő előrehaladtával egyre bonyolultabb, és az eredmények nem olyan jók, mint egy kezdeti időszakban. Ezért fontos a rendszeres orvosi vizsgálat, melyre kiváló alkalom a már említett szűrővizsgálat, mivel ez a nőgyógyászatban mindig komplex vizsgálatot jelent. Tartalmazza a méhnyakrák- és az emlőszűrést, de az alapos, a külső- és belső nemi szervekre kiterjedő vizsgálat – megtekintés, tapintás, esetleg műszeres vizsgálat – révén jó lehetőség egy esetleg még panaszokat nem okozó betegség korai felismerésére is.

– Ha már említette a tapintást, egy olvasónk kérdése: miért fontos az emlő tapintásos vizsgálata a mai, korszerű műszerek, eszközök mellett?

A műszeres vizsgálatokat – jelen esetben a mammográfiát -, ha valaki nem tartozik rizikó csoportba, tehát nincs olyan tényező a háttérben, ami a betegségre kifejezetten hajlamosítana, akkor kétévente ajánlott elvégezni. Ám a közti időszakban is kialakulhat valamely elváltozás, betegség, amit viszonylag korai stádiumban tapintással észlelhetünk és a kivizsgálást elindíthatjuk. Sőt, kifejezetten ajánlott, és én minden páciensemet igyekszem rászoktatni arra, hogy havonta egyszer, a menzeszt követő egy héten belül, tapintsa át a saját mellét, mert észre fogja venni, ha valami más, mint előtte volt, és ez elég indok, hogy elmenjen egy vizsgálatra. Ehhez nem szükségesek szakmai ismeretek, minden hölgy észreveszi, ha valami megváltozott, hogy „ez egy hónapja nem ilyen volt.” A tapintás mellett az orvosi vizsgálatkor legalább ilyen fontos a megtekintés, hiszen az emlő alakjának, az emlőbimbó helyzetének változása vagy az emlő bőrének az elváltozásai is jelzésértékűek.

– Egy másik olvasói kérdés: miért van szükség a mammográfia mellett ultrahang vizsgálatra is, miért nem elegendő például csak az utóbbi?

Kialakult egy tévhit, hogy az ultrahang többet tud, mint a mammográfia, ezért önmagában is elégséges, és mivel általában a mammográfia után csinálják, az is ezt a benyomást kelti. De nem erről van szó, mintha az ultrahang felülbírálná a mammográfiát, hanem mást tud, kiegészíti azt, például az emlő ciszták szerkezetére ad értékes információkat. A mammográfiát azonban nem helyettesíti az ultrahang, és a mammográfia – minden ellenkező híreszteléssel szemben – a röntgensugárzás a modern készülékeknél minimális, nem ártalmas, és a vizsgálat alkalmával az emlő enyhe összenyomásával sem lehet kárt okozni, bár érzékeny mell esetén lehet kellemetlen, enyhén fájdalmas. De a legjobb eszköz jelenleg arra, hogy kiszűrje a rosszindulatú elváltozásokat, illetve azokat is, amelyek ahhoz vezethetnek. A szervezett mammográfiás szűrés egyébként 45 és 65 éves kor között áll rendelkezésre, bár onkológiai szempontból ajánlott lenne már 40-től és 65 év után sem kellene abbahagyni.

– Tudomásom szerint itt Budaörsön a mammográfia fizetős, mert a társadalombiztosítás nem ismeri el, mint szűrőállomást, de a budaörsi lakcímkártyával rendelkezőknek ingyenes, mivel az önkormányzat támogatja.

Igen, ez így igaz és ki is van használva a kapacitása.

– Miből áll tehát egy komplex nőgyógyászati vizsgálat?

Magában foglalja a külső nemi szervek vizsgálatát, a hüvelyi feltárást, a méhnyak megtekintését, a kolposzkópos (nagyításos) vizsgálatot, citológiai anyagvételt, a fent említett belső nemi szervek és kismedence tapintásos vizsgálatát, és az emlővizsgálatot. Mammográfiát akkor kérünk, ha időben már esedékes, illetve, ha a vizsgálatnál olyan eltérést találtunk vagy a páciens olyan panaszokkal jelentkezik, mely a vizsgálatot indokolja. Ugyanaz vonatkozik a kismedence ultrahang vizsgálatára is, mely amúgy nem része a szűrővizsgálatnak.

– Mikor ajánlott felkeresni a nőgyógyászt?

Az évenkénti szűrésen kívül panaszok esetén, illetve minden olyan esetben, ha a hölgy valami szokatlan nőgyógyászati jellegű elváltozást észlel. Vizsgálat javasolt a menstruációs ciklus zavarai esetén, bár a néhány napra korlátozódó enyhe ciklusingadozás még nem gond, de ha már jelentősebb, akkor lehet, hogy problémát jelez. A menstruáción kívül jelentkező vérzés, a hüvelyváladék jellegének jelentős változása, főleg, ha panaszt is okoz, alhasi fájdalom a kismedencében, haskörfogat hirtelen növekedése, vizelettartási gondok, valamint a szeméremtesten jelentkező elváltozások esetén is indokolt a vizsgálat. És ez nem csak a fiatalokra, illetve a középkorosztályra vonatkozik, hanem az idősebbekre is, akik – érthető szeméremből nehezen szánják rá magukat a vizsgálatra – hajlamosak figyelmen kívül hagyni a figyelmeztető jeleket, például a „pici sebeket, elváltozásokat” a szeméremtesten, néhány csepp vér a hüvelyből, a haskörfogat gyors növekedése, fájdalom, gyorsan múló vérzés stb., pedig ezek akár rosszindulatú betegség első jelei is lehetnek. Időben felismerve és kezelve sokkal eredményesebben gyógyíthatóak. És ami nagyon fontos: a szűrővizsgálatoknak nem szabunk életkori felső határt!

– Budaörs is csatlakozott februárban a méhnyakrák megelőzési hét eseményeihez, ahol többen ugyanazt hangsúlyozták, hogy ez a betegség, amiben Magyarországon évente 300-350 nőt, édesanyát, feleséget veszítünk el, védőoltással és szűréssel megelőzhető, és ezt mindenkinek meg kell tudnia. Ön a tavalyi interjúnkban két számot emelt ki, hogy évente átlagosan 1000-1200 új méhnyakrákkal kapcsolatos megbetegedést és mintegy 500, ezzel a betegséggel kapcsolatba hozható halálozást regisztrálnak Magyarországon. Mi a véleménye arról, hogy a HPV elleni oltást valóban beadhatnák-e a védőnők is? Miként lehetne még szélesebb körben elérhetővé tenni?

Védőoltást orvos adhat be a jelenlegi szakmai szabályozás szerint. A probléma nem ez, hanem az, hogy a 12-14 évesek körében, amely korosztályban a védőoltás ingyenes és ugyanakkor a leghatékonyabb, az átoltottság országosan csak 40 százalék körüli, miközben nem vitatott, hogy a HPV-nek egyértelműen szerepe van a méhnyak rosszindulatú megbetegedéseinek kialakulásában. De szerepe van a szeméremtest és hüvely ilyen jellegű megbetegedéseiben is. A HPV különböző típusai továbbá szerepet játszanak, és nemcsak nőknél, hanem mind a két nemnél, többek között a szájüreg- és gége-garat-, a végbélrák kialakulásában, továbbá a férfi nemi szervek rosszindulatú megbetegedésinek egy részében, és nem sorolom tovább. Arról lehet beszélgetni, hogy a HPV szűrés mikor és hogyan történjen, de az nem vitatható, hogy a HPV elleni védőoltást a fiataloknak be kellene adni. A tökéletes megoldás persze az lenne, ha a fiúk is megkapnák, így az átfertőzés, terjedés láncolata könnyebben megszakadna.

– Csak sajnos, ahogy a mammográfiával kapcsolatban, úgy az oltásokkal szemben is egyre erősebb az ellenzők hangja. Akik a HPV esetében azzal érvelnek, hogy úgysem lehet az összes típusa ellen védekezni.

Az igaz, hogy nagyon sokféle HPV van, de – maradva a saját szakterületemen – a méhnyakrákok 80 százalékában csak néhány és mindig azonos típus szerepel és ezek ellen védelmet nyújtanak a védőoltások. Tehát, ha egy oltással közel 80 százalékos védettséget tudunk biztosítani, akkor azt ne tegyük meg, mert a 20 százalékot nem védi? Ráadásul egy olyan védőoltásról van szó, amelyiknek bizonyítottan nincsenek mellékhatásai. Ugyanakkor hangsúlyozzuk minden alkalommal, hogy a védőoltás nem helyettesíti a rendszeres szűrővizsgálatot, pont az említettek miatt!

– Az oltásellenes lobbi válasza erre alighanem az, hogy ez is csak egy üzlet…

Valóban a védőoltásgyártó cégek gazdasági vállalkozások „ebből élnek”. De ha jó a termék és működik, ez miért lenne baj? Kezdetben valóban nagyon drága volt, mert csak egy-két cég termékeként került forgalomba és alaposan megemelték az árat szerintem is, bár azt is el kell ismernünk, hogy a kutatások-kísérletek, majd a gyártástechnológia kialakítása sokba kerülhetett. Az utóbbi időben az árak is jelentősen csökkentek és elég sok kedvezményes akció is van. De amikor arról beszélek, hogy kevés fiatalnak adják be, akkor igazából a páciensek szempontjából pénzről nincs szó, hiszen az említett korosztálynál ingyenes a védőoltás.

– A budaörsi önkormányzat ráadásul már hosszú évek óta támogatja a HPV oltás finanszírozását, és nemrégiben a szociális rendeletbe is beépítették, hogy a rászorulók számára, akik nem esnek bele az államilag támogatott életkorba, az önkormányzat biztosítja az oltás költségeit. Tudnak erről például az ön páciensei?

Nem hinném, hogy általában tudnak róla, ezt terjeszteni kellene. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a nagyobb átoltottsági arány nem csak ezen múlik, ha az oltás költségeit összevetjük a betegség gyógyításának a költségeivel, máris nem tűnik soknak, de ami sokkal fontosabb, sőt igazán ez fontos, nem összemérhető mindazzal a rengeteg testi és lelki gyötrődéssel, amin a beteg és közvetve a családja, környezete átmegy egy daganatos betegség esetén.

Meddig érdemes beadatni?

A gyártók a készítménytől függően adnak ugyan egy életkori javaslatot a beadás felső életkori határát illetően, de ez elsősorban a készítmény hatásosságára vonatkozik. Az immunválasz, vagyis a védettség függ attól is, hogy milyen életkorban kapja meg valaki védőoltást, ezért egyénileg mérlegelni kell, hogy mekkora az adott esetben egy HPV fertőzés veszélye, és ugyanakkor mit várhatunk a védőoltástól a különböző életszakaszokban. Kifejezetten javasolt, hogy ez mindig alapos megbeszélés tárgya legyen a nőgyógyász és a páciens között. Kijelenthető, hogy ideális időszak a serdülőkor és a fiatal felnőttkor, és bár formálisan felső életkori határ nincs, de a 40-es évek után ritkábban javasoljuk. Kifejezetten hangsúlyoznám az egyéni mérlegelés fontosságát, hisz elvileg a nemi élet megkezdésével és amíg aktív nemi életet él valaki, ki van téve a fertőzés veszélyének.

– Mennyire adottak itt a budaörsi rendelőben a feltételek mindazokhoz a szűrésekhez, gyógyító munkához, amiről eddig beszélgettünk?

A szűrő- és diagnosztikai vizsgálatokat el tudjuk végezni, a műszerparkunk jó, és ha valamilyen speciális vizsgálatra van szükség, vagy gyógyító tevékenységre, beavatkozásra, akkor olyan intézményekkel állunk kapcsolatba, mint például a II. Nőgyógyászati Klinika vagy az Országos Onkológiai Intézet, Szent Imre kórház, ahova  irányítani tudjuk a betegeket. Itt nálunk az egynapos sebészeten meg tudjuk csinálni a szövettani mintavételeket, vérzészavar vagy visszatérő változókori vérzésnél a méhkaparást szövettani célzattal, ha szükséges szövettani célzatú kimetszéseket, illetve akár más kisebb műtéteket, attól függően, hogy a páciens általános egészségügyi állapota megengedi-e, hogy egynapos sebészeten lássák el.

– Aki, akár e cikk elolvasásának hatására, szeretné önt felkeresni a rendelőben, mikor teheti meg és milyen hosszú a várakozási lista?

Hangsúlyoznám, hogy Budaörsön minden munkanap van nőgyógyászati rendelés, rendkívül jól felkészült kollégákkal, és a sürgősségi eseteket természetesen előjegyzés nélkül ellátjuk, egyébként telefonos előjegyzéssel dolgozunk. Általában néhány héten belülre lehet időpontot foglalni, amit telefonon a központi számon illetve a recepción kell kérni. Én minden hétfőn délelőtt vagyok elérhető, illetve a hónap első és harmadik péntekén szintén délelőtt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here