Offisolution „Irodában otthon“ 4. rész – Az anyagok kiválasztása

0
556
SONY DSC

Tömörfa, furnér, bútorlap vagy MDF?

Az irodabútor-gyártás számos anyagot használ. Ezek közül a faanyagokat számos osztályba sorolhatjuk, azonban most a négy, a piacon leggyakoribbat vesszük górcső alá: tömörfa, furnér felületek, bútorlap és az MDF – írja sorozatunkban tanácsadónk Bőhm Zoltán Ákos, akit áprilisban mutattunk be. Öt éve alapította saját irodabútor kereskedő vállalkozását.

A bútoroknál használt anyagok témája sokak számára unalmasnak tűnhet, de van pár dolog, amivel jó, ha tisztában van az ember tervezés során.

Az iparág számos anyagot használ, és mind a faanyagokat, mind a textíliákat eltérő technológiákkal, eltérő alapanyagokból állítják elő. Ezek közül a faanyagokat számos osztályba sorolhatjuk, azonban most a négy, a piacon leggyakoribbat vesszük górcső alá: tömörfa, furnér felületek, bútorlap és az MDF.

A tömörfából készült bútorok gyártása nagy szakismeretet igényel, az alapanyagok előkészítése hosszadalmas és összetett, valamint az előállítási folyamat is rendkívül érzékeny, fontos továbbá, hogy az így kapott bútorok sok gondoskodást igényelnek.

A furnér az élő fából kihasított vékony lap, ráragasztva valamilyen hordfelületre. Mivel élő fából készül, szépen megmutatja a fa mintázatát és színét. Nagyon érzékeny ugyanakkor párára és napfényre, ezek hatására hullámosodik és színét veszti.

Bútorlap/MDF – bár ez a kettő nem ugyanaz, de nagyon hasonlóak és mindkettő gyakori a piacon. Mindkét esetben természetes fa az alapanyag, de az nem egészben, hanem aprított formában kerül felhasználásra, ragasztással. A különbség a szemcseméretben van. Az MDF kisebb részecskékből áll, ebből adódóan nagyobb a sűrűsége, így az mechanikailag szilárdabb, ezáltal szerszámgéppel (eszterga, maró) megmunkálható, míg a bútorlap a nagyobb forgács miatt erre nem alkalmas. Összességében mindkét anyagról elmondható, hogy a többihez viszonyítva olcsó, könnyű velük dolgozni és a modern laminálási eljárásoknak köszönhetően megtévesztésig hasonlítnak az utánozni kívánt faanyagra.

SONY DSC

Az irodabútoroknál jellemzően a bútorlapot használjuk, köszönhetően szívósságának és árának, de megtalálhatóak természetesen a tömörfa és főként a furnérozott bútorok is, utóbbiak elsősorban a prémium kategóriában.

 

Korábbi cikkeink ITT érhetők el.

Internet: offisolution.hu

+36 70/397-0693

E-mail: iroda@offisolution.hu vagy bohm.zoltan@offisolution.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here