Nemsokára itt a nyolcadikosok ballagása

0
945

A középiskolákban már lezajlottak a ballagások, a budaörsi általános iskolásoknak azonban még egy szűk hónapot az iskolapadban kell tölteniük a nagy nap előtt. Az iskolák igazgatóit az egyes intézmények ünnepi hagyományairól kérdeztük.

A ballagás nagy lépés a nyolcadikosok életében is, hiszen az általános iskola befejeztével ősztől már a középiskolai tanulmányaikat folytatják – új iskolában, új arcok között, új kihívásokat találva. A ballagás összehozza a család apraját, nagyját is. A gyerekek általában  ajándékot is kapnak: a nagy, tömött virágcsokrok és a színes, csillogó léggömbök elengedhetetlen kellékek. A budaörsi általános iskolákban júniusban tartják majd az ünnepségeket, amelyeknek mind megvannak az egyedi, felemelő pillanatai.

A legkorábbi időpontban a Mindszenty József Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában lesz ballagás,  június 2-án16:00 órakor kezdődik. Ebben a tanévben két nyolcadik osztályban összesen 38 tanuló fejezi be az általános iskolai tanulmányait.  „Az iskola épületében kezdünk majd és innen vonulunk át együtt, kísérve ballagó tanítványainkat a templomunkba. Az iskola hagyományaihoz tartozik, hogy a ballagás napján tanév végi hálaadó szentmisét tartunk, a Te Deumot. Ebben mondanak hálát a végzős diákjaink az elmúlt nyolc év eredményeiért” – válaszolta kérdésünkre az iskola igazgatója, Szabó István.

A Kesjár Csaba Általános Iskolában június 9-én ballagnak délután 17 órától. kezdettel. Az intézményben 58 diák végez idén. „Van zászlóátadás, a beszédek mellett hetedikes lufiátadás, ezek együtt-elengedése, ami mindig szép látvány” – mondta el az ünnepségről Tóth Krisztina igazgató.

A Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskolában  június 15-én, csütörtökön, 17 órától három nyolcadikos osztályuk 76 diákja ballag el.  „Iskolánkban a ballagás két részből áll. 16 órakor a ballagóktól iskolánk 7. osztályos tanulói köszönnek el, majd a nyolcadikosok felmennek osztálytermeikbe és onnan az iskolát végigjárva, majd az udvaron (rossz idő esetén a tornacsarnokban) fejeződik be az útjuk. rövid műsorral, búcsúztatóval és az elmaradhatatlan léggömberesztéssel” – osztotta meg lapunkkal az igazgató, Dr. Szelényiné Dobi Gyöngyi.

A Budaörsi 1. Számú Általános Iskola is ugyanezen a napon tartja a ballagási ünnepségét délután 17 órai kezdettel. Az idén három végzős osztályukban összesen 83 diák fejezi be a nyolcadik évfolyamot. A szokásos ballagási formaságok mellett ők is különleges hagyományokat ápolnak. „Az iskola emlékkönyvébe helyezett osztálytabló mellett (az ünnepély elején) osztályonként és egyenként aláírják a nevüket a diákok (a ceremónián részt vesz az alsós tanítón kívül a felsős osztályfőnök, és a ballagáson a felsős osztályfőnök mellett végig kíséri a gyerekeket az alsós tanító is). Ezután az ünnepély végén a diákok nevükfelolvasása után egyenként kivonulnak az udvarra, a szülők és a többi vendég követik őket, ahol évfolyamként és osztályonként egyszerre elengedik az iskolától kapott luftballonjukat, majd közösen elénekelnek egy általuk választott dalt” – mondta Simsik Zsuzsanna igazgatónő.

A lakótelepi Herman Ottó Általános Iskolában is  csütörtökön tartják a ballagást, amelyen idén 74 végzős diákjukat búcsúztatják el. Az ünnepségből Turcsik Viktor igazgató a Herman Plakett átadási ceremóniáját emelte ki, amelyet az iskola legkiválóbb tanulói kapnak meg.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here