Német nemzetiségi kirándulásokon jártak a bleyeres gyerekek

0
432

A Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola pedagógusai szeptember végén nemzetiségi kirándulásokat terveztek az iskola német nemzetiségi nyelvet tanuló diákjainak, melyek célja a közelben lévő sváb települések és azok hagyományainak megismerése volt. A kirándulás finanszírozásához sikerült elnyerni az ÉMNÖSZ pályázatát.

Az 5. évfolyam az idén Etyek, Zsámbék nemzetiségi kincseivel ismerkedett meg.  Az 5.n és az 5.a /41 diák +2 pedagógus/osztály tanulói kicsit borús, esőre hajló időben indultak el. Itthon előkészültek a kirándulásra, Etyek és Zsámbék címerével ismerkedtek, készítették el, történelmi hátterét kutatták a településeknek, illetve a mandalához gyűjtött magvakat, leveleket, terméseket vitték magukkal.

Az első állomás a gyönyörű pincesor volt, ahol már szükség volt az esernyőkre, esőkabátokra. De még az eső se tudott kifogni rajtuk. Örömmel dolgoztak csapatokban az előre kiadott feladatsorokon. S mire az utolsó feladatokkal is elkészültek, kisütött a nap. S a kirándulás hátralevő részében végig velünk is maradt. Ezután következett a Magyar-kút, majd a Kálvária megtekintése. Innen indultunk tovább Zsámbékra. Itt a Művelődési Ház kertjében készítettük el az idei Erntedankfest mandaláját.

Majd következett Balázs Mónika Csilla vezetésével a nemzetiségi tájház. Gyorsan birtokba vették a szekrény szobát. A kiadott feladatok segítségével ismerkedtek meg a szekrényekben megbúvó történetekkel, a múlt egy-egy szeletével.

Utolsó állomásként pedig következett a Romtemplom. A történelmi ismeretek után alig várták a diákjaink, hogy egy kicsit szabadon birtokba vehessék a templom kertjét. Miután jól kiszaladgálták magukat, kellően elfáradva indultak haza.

5.a németesei, 5.n osztály Kunné Feiertag Mónika, Pénzesné Molitor Krisztina némettanárok

Budaörs – Lehrpfad – tanösvény

A 6. évfolyamunk a környéken található tanösvényekkel ismerkedik évről évre. Az idei évben az újonnan elkészült és átadott budaörsi Heimatmuseum (mely szintén támogatta a kirándulásokat!) tanösvényét fedezte fel közel 40 diákunk.

Ezt megelőzően mi, némettanárok ismerkedtünk meg a tanösvény állomásaival, feladataival, mivel meghívót kaptunk az átadási ünnepségre. A nagyon színvonalas , jó hangulatú megnyitó után alig vártuk, hogy megnézzük a tanösvényt. Ilyenkor nemcsak a saját örömünkre, hanem diákszemmel is körbenézünk. Nem csalódtunk. Már akkor úgy éreztük, itt minden korosztály megtalálja a maga útját. Mindenki mást tud felfedezni. A kisebbek a játékosabb oldalát fedezhetik fel a tanösvénynek, a nagyobbak már komolyabban elmélyedhetnek az ismeretanyagban jól ki/felhasználva az okos telefonjaikat.

Szeptember 27-én került sor a tanösvény bejárására. Tanár , diák örömmel töltötte el a délelőttöt a múzeum kertjében, illetve a múzeumban, ahol az állandó és az időszaki kiállítást is megtekintettük.

6.n, 6.a diákjai, Nagyné Tilki Éva, Kis Enikő, Szakály Zoltán némettanárok

Solymár

A 7. évfolyamunk mintegy 40 tanulója hagyományainkhoz híven Solymárra ment.

A Svábházban (Bauernhaus) és a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteményben múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a gyerekek.

A Svábházban solymári történeteket hallhattak, valamint a svábok takarékoskodási és tisztálkodási szokásairól esett szó. Kézműves foglalkozás is kötődött ehhez a beszélgetéshez. Természetes alapanyagokból, illóolajokból szappant készítettek a gyerekek.

A másik helyszínen Solymár régmúltjáról, a római korról kaptak információkat, valamint az ókortól az újkorig  az emberek fürdési, tisztálkodási szokásairól esett szó. Itt nyugtató és élénkítő fürdősó készült.

A gyerekek nagyon sok érdekes, hasznos és színes információval lettek gazdagabbak, a program kézműves része pedig nagy örömükre szolgált.

Örömmel vettünk részt ezen a programon, várjuk a következő évi kalandot!

Kónya Klára, Mátéfi Márta, Pálinkás Eszter valamint a 7.n,7.a és 7.t osztályok németes gyerekei

Budajenő

Kirándulásra, a környék felfedezésére hívogató idő várta a 8. évfolyam diákjait. Tavaly fedeztük fel Budajenőt, amikor a budaörsi Heimatmuseum meghívta iskolánk németes kollégáit egy konferenciára : „Glauben stiftet Gemeinschaft”.

Valóban közösséget teremtett, új emberekkel találkoztunk, új utakat ismertünk meg a múzeum segítségével, akik jelen vannak iskolánk életében. Pályázataik, programjaik színes palettát nyújtanak a számunkra, amivel élővé tehetjük a múltat, a régi hagyományokat közelebb hozhatjuk a mai diákokhoz. Ez a kirándulás is ehhez segített hozzá. A szeretetteljes fogadtatás, Csörgő Józsefné Sziklavári Annamária – Pannika lelkes, mindenre kiterjedő ismeretanyaga magával ragadta a diákjainkat. A felújított Magtár, a templom, a Kálvária, a dombon lévő kápolna a gyönyörű kilátással mind-mind maradandó élményt, ismeretet adtak a diákjainknak.

8.n, 8.a diákjai Glöckner Judit és dr. Egri Gáborné -Judit néni

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here