Nem szeretnének az építőiparban dolgozni a fiatalok, pedig jól kereshetnének

0
1056

Általános iskolákban népszerűsítette az építő szakmákat a Mapei Kft. az elmúlt hetekben. Lehangoló a helyzet. Senki nem akar építő szakmát tanulni. Markovich Béla társadalmi összefogást sürget, mert ha ez így megy tovább, katasztrofális helyzetbe kerül az építőipar.

Három általános iskolában mintegy kétszáz továbbtanulás előtt álló diák számára tartottak előadást a budaörsi központú Mapei Kft. munkatársai októberben és novemberben, a cég által kidolgozott építő életpálya modell keretében. Az vállalat tapasztalatai és felmérései szerint a fokozódó szakemberhiány egyik fő oka, hogy egyre kevesebb fiatal választja az építő szakmákat, és ha ez így folytatódik az katasztrofális következményekkel jár. Már most alig találni szakembert, beruházások csúsznak, egyre borúsabbak a kilátások. Az előadássorozat eddigi három állomásából volt olyan általános iskola, ahol egyetlen diák sem megy szakképző iskolába.

„A probléma összetett. Például – és – erre az előadássorozat világított rá –  a fiatalok nem is ismerik az építő szakmákat, sok alapvető szakmák létezéséről sem tudnak. A kőművesről, festőről még tudják mit csinál, de de bármennyire hihetetlen, a többség tudása itt megáll. A probléma jobb megismerése és megértése érdekében további felméréseket tervezünk, mert úgy tűnik, hogy hiába az egyes mesterségek népszerűsítése, ha a fiatalok nem tudják, mit is takar valójában” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Holott a szakember szerint mindazt, amire a fiatalok vágynak, az építőipar biztosítani tudná. A vállalat ugyanis arról is készített  felmérést 2017. májusában, százötven 12-13 éves fiatalt megkérdezve,hogy  milyen jövőt képzelnek el maguknak. S bár senkinek az álmai között nem szerepelt az építőipar, a válaszadók fiatalok 44%-a aggódik, hogy nem keres majd elég pénzt, nem lesz munkája, vagy nem fogja szeretni. Ez utóbbi már csak azért is elgondolkodtató, mert egyre több a pályaelhagyó diplomás, akik valamilyen kézműves szakmára cserélik az íróasztalt. Az ő elmondásuk szerint az alkotó munka élménye és a munka látványos eredménye és a szabadság a váltás indoka.

Kétségtelen tény, hogy nem mindenkit elégít ki a pusztán szellemi, vagy adminisztratív munka. Azonban sok fiatal akarata ellenére – vagy családi, társadalmi nyomásra – választ „fehér galléros” hivatást. Igazi tehetségek kallódnak el, akik kiváló szakemberek lennének, de más területeken középszerűvé válnak. Holott ma az építőipari szakmák versenyképes béreket, biztos megélhetést és gyors karrier lehetőséget kínálnak. A legnagyobb hiány éppen a jó képességű, vállalkozó szellemű szakemberekből van, akik egy mikrovállalkozást irányítva akár egy kész ház megépítésére is képesek. Márpedig ilyen szintre nagyon hamar el lehetne jutni egy fiatal szakembernek. 

Markovich Béla szerint, ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon, társadalmi összefogásra van szükség. Hiszen az, hogy mára a nem fehér galléros szakmák «cikivé» váltak, a társadalom felelőssége is. Ha nem ismerik el például az építő munkákat, ha a benne dolgozók nem kapnak megbecsülést, akkor a fiatalok nem fogják választani. A kreatív és alkotó fiatalokat ösztönözni kell, hogy ismerjék meg az építő szakmákat, hátha ott találják meg a hivatásukat. Ez a Mapei Kft. építő szakmákat népszerűsítő iskolai kampányának a célja. Idén még további  öt állomást tervez a vállalat.

Forrás: sajtóközlemény

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here