Nem mindegy, milyen váltócipő kerül a gyerek lábára

0
599
Single Mother At Home Getting Son Wearing Uniform Ready For First Day Of School

A váltócipőre gyakran kevesebb figyelmet fordítanak a szülők, pedig ezek a lábbelik fontos szerepet töltenek be, hiszen a legtöbbet hordja a gyerek. Összeszedtük, milyen szempontoknak kell megfelelniük.

A bölcsődésekre, az óvodásokra és az iskolásokra egyaránt érvényes az a megállapítás, hogy ősz elejétől tavasz végéig nagy eséllyel több időt töltenek a benti cipőjükben, mint az utcai változatban. Ebben az időszakban ugyanis játék, benti foglalkozás vagy tanulás céljából sokszor tartózkodnak beltérben, különösen a téli hónapokban.

Ha a gyerekek ilyen sok időt töltenek a váltócipőjükben, alapvetően fontos, hogy azok megfelelő méretűek legyenek, és a minőség vagy a kényelem szempontjából se maradjanak el a többi modelltől, amelyeket egyébként a lábukra adunk. Sajnos sok olyan példával találkozni, amikor a már éppen kinőtt vagy agyonhasznált, ütött-kopott lábbeli kerül a váltócipő szerepébe. Ez semmiképpen sem követendő, hiszen a mozgásszervi problémák nagy része azokra a gyerekkorban viselt lábbelikre vezethető vissza, amelyek tervezésekor nem vették figyelembe a kicsik lábának anatómiáját.

De milyen az ideális váltócipő, vagy más néven benti cipő? Az előbb említett kényelem és minőség mellett fontos szempont még, hogy jól szellőzzön. Vannak olyan típusok, amelyek jó eséllyel a bölcsiben, az oviban és az iskolában is jól használhatók. Ezek közé tartoznak a vászon benti cipők, amelyek kényelmesek, talpuk remekül szellőzik és a gyerekek körében is igen népszerűek. Ide sorolhatók a szandálok is, amelyek bárhol megállják a helyüket. Használatuknál azonban figyelembe kell venni, hogy míg a bölcsődéket és az óvodákat a hidegebb hónapokban egyenletesen fűtik, az iskolában a gyakori szellőztetés miatt (a friss levegő jó hatással van a koncentrációra) sokszor hűvösebb lehet.

Ha az általános megközelítés helyett kicsit részletesebben szeretnénk megvizsgálni a váltócipő választás szempontjait, érdemes különbséget tenni a bölcsis, az ovis és az iskolás korosztály között.

A bölcsődében adott esetben még jó döntésnek számítanak a puha talpú cipők. Különösen azoknál a gyerekeknél, akik nem sokkal azelőtt sajátították el a járás tudományát, és még instabilan, kevésbé magabiztosan közlekednek.

Az óvodában előtérbe kerül a funkcionalitás, a kezelhetőség. Ezekben az években már több az olyan program és foglalkozás, amikor cipőt kell váltani, például kiránduláshoz vagy tornázáshoz, ezért fontos, hogy a váltócipőjét a gyerek könnyen le és fel tudja venni. Ebből a megfontolásból az óvodai használatra talán a legjobb megoldás egy olyan jó minőségű bőr szandál, amely jól tartja a bokát.

Az iskolás évek alatt mind erősebben előtérbe kerül a nebulók saját ízlése, mind nagyobb befolyással vannak rájuk az aktuális divattrendek és irányzatok. A szandál az idő előre haladtával egyre kevésbé számít vonzó benti viseletnek a gyerekek számára. Ilyenkor a legjobb választás egy jól szellőző, bőr talpbetétes sportcipő lehet, amelyet a fiúk és a lányok is egyaránt vállalhatónak tartanak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here