Néhány ötlet a biztonságos kriptovaluta befektetéshez

0
44

A technológiai fejlődés rányomta a bélyegét az emberek munkamódszereire, a kommunikációjukra, a vásárlási szokásaikra, sőt még az élelmiszerek kifizetésének módjára is. A cégek és a fogyasztók már egyre kevésbé részesítik előnyben a készpénzes fizetést, ez a trend pedig szabad jelzést adott az olyan érintés nélküli fizetési lehetőségeknek, mint az Apple Pay. Egy gyors mozdulat az okostelefonnal és a vásárló az eszközének segítségével már le is bonyolította a tranzakciót. Mostanában még egy ennél is új fizetési rendszer van felemelkedőben, ez pedig nem más, mint a kriptovaluta.

Mostanra talán már mindenki hallott a Bitcoin-ról. Ez volt az első olyan kriptovaluta, amely széleskörben ismertté vált, de a versenytársainak is fokozatosan emelkedik népszerűsége. Hivatalosan ma már több mint 2000 ilyen kriptovaluta létezik, mindennappal újabb és újabb szereplők tűnve fel a piacon.

A kutatók úgy vélik, hogy bár a legtöbb ember hallott már erről a jelenségről, de a többségük nincs igazán tisztában, mi is ez pontosan. Tehát, mi is ez valójában? Biztonságos? Hogyan fektethető bele pénz? Segítségképpen most ezeket a kérdéseket fogjuk megválaszolni.

Mi a Kriptovaluta?

A kriptovaluta egy digitális fizetési rendszert jelent, ahol a tranzakciók hitelesítése nem köthető semmilyen bankhoz. Ez egy peer-to-peer rendszer, ami lehetővé teszi mindenki számára, hogy bárhol is legyen a világban képes legyen kifizetéseket küldeni és fogadni. Ahelyett, hogy fizikai formában létező pénzt cipelnénk magunkkal és váltanánk át a való világban, a kriptovaluta-kifizetések pusztán digitális bejegyzésekként léteznek egy online adatbázisban, amelyek meghatározott tranzakciókat írnak le. Kripto pénzeszközeid átváltásakor, a tranzakciók egy nyilvános főkönyvbe kerülnek rögzítésre. A kriptovalutádat egy digitális pénztárcában tudod tárolni.

A kriptovaluta a nevét az angol encryption szó miatt kapta, ami magyarul titkosítást jelent, hiszen a tranzakciók hitelesítéséhez titkosítást használ a rendszer. Ez azt jelenti, hogy igen fejlett kódolási eljárással tárolják és továbbítják az adatoka a pénztárcák és a nyilvános főkönyvek között. A titkosítás célja, hogy ezzel garantálják az adatok a biztonságát és a védelmét.

Mennyire biztonságos a kriptovaluta?

A kriptovaluták általában a blokklánc technológiára épülnek. A blokkláncok a tranzakciók blokkokban való rögzítésének módjára és időbélyeggel való ellátására utalnak. Ez egy meglehetősen összetett technikai folyamat, aminek az eredménye, hogy a kriptovaluták tranzakciójáról vezetett digitális főkönyv a hackerek számára feltörhetetlenné válik.

Sőt mi több, a tranzakciók kétfaktoros azonosítási rendszerhez vannak kötve. Például, arra vagy kötelezve, hogy a tranzakció megkezdése előtt megadd a felhasználónevedet és a jelszavadat. Majd valószínűsíthető, hogy be kell ütnöd a telefonodra sms-ben megérkező azonosító kódot. Bár a biztonsági intézkedések magasszínvonalúak, ez nem jelenti azt, hogy a kriptovaluták feltörhetetlenek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy számos hacker támadás jelentősen megterhelte a kriptodeviza startupokat. 2018-ban a Coinchecket 534 millió dollárral, míg a BitGrail-t 195 millió dollárral károsították meg a hackerek. Az Investopedia alapján ezek voltak 2018-ban a legsúlyosabb kriptovaluta csalások.

Bármilyen befektetésre is gondolunk, mindegyik formája hordoz magában kockázatot, azonban néhány szakértő egyenesen úgy vélekedik, hogy a kriptovaluták mind közül a legveszélyesebbek. Ezzel együtt is elmondható, hogy ezek a digitális valuták mostanában a legkapósabb árucikkek. A CNBC egyik korábbi előrejelzése szerint a kriptovaluta piac 2021. év végére el fogja érni a 10 billió dolláros értéket. Amennyiben tervezel kriptovalutába fektetni a megtakarításaidat, akkor az alábbi tanácsok hasznosak lehetnek a megalapozott döntések meghozatalában,

Kutasd fel a tőzsdéket

Mielőtt egyetlen dollárt is befektetnél, tudj meg minél többet a kriptodeviza-tőzsdékről. Ezek a platformok teszik lehetővé a digitális valuták adásvételét, a nehézség mindössze annyi, hogy a Bitcoin.com szerint összesen 500 ilyen tőzsde közül kellene kiválasztanod a legmegfelelőbbet. Mielőtt továbblépnél végezd el a kutatást, olvass el elemzéseket és konzultálj minél több tapasztalt befektetővel.

Legyél tisztában a digitális valuta tárolási módjával

Ha megvásárolsz egy kriptovalutát, akkor azt tárolnod is kell. Ez lehet egy szimpatikus szereplő, az értékelések alapján megbízható weboldalak listájáról vagy valamelyik tőzsdei vagy digitális pénztárca. Mindazonáltal nagyon sok eltérés van ezek között a pénztárcák között, mindegyiknek meg van a maga előnye, technikai követelménye és biztonsága. Csak úgy, mint a valuta vásárlás esetében, itt is fontos alaposan utánajárni a különböző tárolási lehetőségeknek, mielőtt meghoznád a döntésedet.

Diverzifikáld a befektetéseidet

Minden jó befektetési stratégiának a diverzifikáció a kulcsa és ez igaz a kriptovaluták esetében is. Ne tedd például, az összes pénzedet csak azért Bitcoinba, mert ez az a név, amit jól ismersz. Több ezer másik lehetőség létezik, az a leghasznosabb, ha szétosztod a befektetéseidet különböző pénznemek között.

Készülj fel az változékonyságra

A kriptovaluta piacról elmondható, hogy igen szeszélyes, éppen ezért fel kell készülnöd a hullámhegyekre és -völgyekre. Drámai ingadozásokat fogsz megtapasztalni az árakban. Amennyiben a mentális jólléted és a pénztárcád ezt nem tudja feldolgozni, úgy a kriptovaluták világ talán nem neked való.

Ne feledd, hogy bár a kriptovaluták jelenleg nagyon divatosnak tűnnek, még mindig gyerekcipőben járnak. Valami újba invesztálni azt jelenti, hogy fel kell készülnöd a változásokkal káró kihívásokra. Ha részt szeretnél venni, akkor járj alaposan utána és kezdetben csak óvatosan fektess be

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here