Negyven napirendről döntöttek a képviselők vita nélkül

0
295

A decemberi képviselő-testületi ülés 2022. december 7-én szerdán volt. Negyven napirendről döntöttek a képviselők, vita nélkül. Bár az ülés elején Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) felvetette, hogy vegyék le a listáról Wittinghoff Tamás polgármester év végi jutalmazását (három havi illetményét kapta), ezt a testület nem szavazta meg, de a jutalmat igen. Egyebek között módosulnak az önkormányzati lakásbérleti szerződések, az önkormányzat fenyőfát biztosít a szociálisan rászoruló gyermekes családok részére és önkormányzati segítséget kapnak azok a tanárok, akiknek a tiltakozások miatt a tankerület csökkentette a jövedelmét.

A mai testületi ülésen Kapitány Gábor (Fidesz- KDNP) nem tudott részt venni, a többiek teljes létszámban megjelentek.

Napirend előtt

Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) áldott ünnepeket és az ideinél jobb új évet kívánt mindenkinek.

Laczik Zoltán (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) két egyirányúsításról számolt be a körzetében, illetve elmondta, hogy ezekben a napokban kérdőívben kérdezik meg a Víg utca és Mátra utcai lakosokat, hogy hányan szeretnék ezt. Köszönetet mondott azért, mert az önkormányzat mögötti kislakótelepen bekerítették a hulladékszigetet.

Tóth Ferenc (BFE) akkut témát vetett fel, nevezetesen hogy a főút borzasztó sötét, tele van kátyúval, a zebrák le vannak kopva, miközben hatalmas a forgalom. Ezt fel kellene végre újítani, tudják, bár tudják a lakosok is, hogy állami feladat lenne. Azt is megjegyezte, hogy megint sokan veszik igénybe P+R parkolónak a városunkat.

Kisberk Balázs (Gazdakör) azt vetette fel, hogy a Patkó utca 1. melletti szervizúton ellentétes két közlekedési tábla, ezt orvosolni kell.

Stift Nándor (BFE) reagált először Czuczor Gergely jókívánságaira, hogy erősen elgondolkozik ezen, és felolvasta a Herman iskola – ahol ő maga is évtizedek óta dolgozik- tanárainak levelét. „Láttam már ilyet is, olyat is” – mondta, de ennyire kétségbeejtő még soha nem volt az oktatás helyzete.

Monostori-Kalovits Márk (BFE) lakosság jelzését tolmácsolta, hogy a mozgássérülteknek a hideg, csúszós időben problémás az Egészségügyi Központ bejáratánál közlekedni.  A Nefelejcs utca és Farkasréti útnál az ott élők köszönik a sárga felfestéseket. Jelezte, hogy további forgalomcsillapító megoldások is szükségesek lennének a területen. Megköszönte a Fidesz -KDNP kormány „áldásait” az elmúlt hónapokban, ő maga is szeretne meghitt ünnepeket kívánni, főként azoknak, akik a benzinkutakon állnak sorban, azoknak akik rezsiárak emelkedésével küzdenek, a pedagógusoknak, akik az oktatás minőségének javításáért harcolnak, a kis- és középvállalkozásoknak, akiket kizsigerelt a kormány, a szociális szférában dolgozó embereknek, a háziorvosoknak, akikre extrém teher vár a kormány új törvénye következtében, a nyugdíjasoknak, akik hónapról hónapra élnek, mert nem jönnek ki a nyugdíjukból, és azoknak akik csak tehetetlenül állnak a magas infláció előtt.

Török István (Kamaraerdőért Egyesület) a kamaraerdei száguldozásra hívta fel a figyelmet és a Kismartoni utca járhatatlanságára, illetve hogy körforgalmaknál rossz a beláthatóság.

Löfler Dávid ismét elmondta, hogy legyen két közmeghallgatás, tekintettel arra, hogy az utolsó sikeres volt, annak ellenére, hogy be volt korlátozva az időkeret” – fogalmazott. A polgármester egyebek között azt válaszolta neki, hogy ő folyamatosan elérhető a lakosság számára, és az új szabályozás nem korlátot jelent, hanem lehetővé tette, hogy kulturáltan több érdemi téma merülhetett így fel, amiről köszönőlevelet is kaptak.

Hauser Péter (BFE) a Farkasréti utcai lakók köszönetét tolmácsolta a járda és zebra elkészülte miatt.

Bíró Gyula alpolgármester (BFE) arról számolt be, hogy december 2-án részt vett egy agglomerációs fórumon, amit Menczer Tamás fideszes országgyűlési képviselő tartott három témáról, mint a közlekedés, az építési ügyek és az ivóvíz. Mint kiderült, ugyanazok a problémák jelentkeznek minden településen, függetlenül attól, milyen pártállású a vezetése. Az építésügyi szabályozás nagyon nem jó. Ezt még a járásközpont Budakeszi is így gondolja, hogy „ne ő legyen mindennek az oka”. Menczer Tamás azt javasolja, hogy legyen egy agglomerációs építési szabályzat. Ivóvíz ügyben csak 2024 után várható beruházás. A közlekedési fejlesztések közül pedig a pátyi bekötőút valószínűleg elkészül a közeljövőben. Két órája volt a képviselőnek, és távozáskor megjegyezte, hogy Orbán Viktor nélkül ez az ország már régen összeomlott volna. Erről mindenki gondoljon, amit akar – mondta még Bíró Gyula.

Wittinghoff Tamás is szót kért, mert hogy Czuczor Gergely hazugnak nevezte őt egy tévés vitaműsorban, ahol Kalovits Márkkal folytatták azt az eszmecserét, amit az előző képviselő testületi ülésen elkezdtek. Ezen jelentette ki a fideszes képviselő, hogy a polgármester valótlanságot állított az ő jövedelmi helyzetéről. Wittinghoff Tamás mondta el, hogy ő a képviselő vagyonnyilatkozatából idézett, ha az téves, akkor ő is tévedhetett.

A polgármester igen hosszas és igen tartalmas tájékoztatót tartott az előző rendes testületi ülés óta eltelt időszakról, a programokról, melyen részt vett és kiemelt, igyekeztünk folyamatosan tudósítani. A beszámoló közben számos aktuális, belpolitikai kérdést érintett. Illetve meg tudtuk, hogy november 3-án ő is tárgyalt Menczer Tamással, és neki is fölvázolta az aktuális budaörsi problémákat, aminek a megoldásához jól jönne a kormányzati segítség, bár erre nincs sok esély.

A napirendekről

Az előterjesztésekből azt már lehetett tudni, hogy az önkormányzat módosítja (megemeli) azt a jövedelmi összeghatárt, ami alatt valaki önkormányzati bérlakásra jogosult. Ezt meg is szavazták.

Módosítottak illetve a tényadatokkal pontosítottak több pontot az éves költségvetési rendeletben is.

Elbírálták a Jókai Mór Művelődési Központ igazgatói pályázatát, amire hárman pályáztak, de ebből csak egyetlen érvényes érkezett, amit a jelenlegi igazgató Simon Erika nyújtott be. Így ismét őt nevezték ki öt évre, 2023 január 1-től 2027 év végéig az intézmény vezetésére. Ennék a napirendnél Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) megjegyezte, hogy egy évvel ezelőtt nem kellett volna Simon Erikát olyan helyzetbe hozni, hogy csak egy évre adnak neki bizalmat és megkímélhették volna ettől az újabb procedúrától.

A bizottságok jóváhagyták és a testület is Nyikes Fatime helyi esélyegyenlőségi szószóló beszámolóját a 2022. évi tevékenységéről és döntésszületett a BTG Közszolgáltatási keretszerződésének a módosításáról.

Döntöttek önkormányzati ingatlanokról, és arról, hogy fedezetet biztosítanak az önkormányzat fenntartásában működő intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottakat megillető decemberi pótlékokhoz és többletpótlékokhoz. Napirenden volt a közművelődési, közgyűjteményi és művészeti intézmények, valamint a költségvetési soron támogatott társadalmi szervezetek/ egyéb szervezetek 2023. évi munkaterveinek elfogadása továbbá az intézmények zárva tartásának engedélyezése.

Az önkormányzat fenyőfát biztosít a szociálisan rászoruló gyermekes családok részére.

Illetve döntöttek a képviselők arról is (szintén vita nélkül), hogy a város támogatást ad az iskolai alapítványoknak, hogy így pótolják legalább részben a polgári engedetlenség miatt kiesett jövedelmüket a tanároknak.

Napirenden volt még az önkormányzat 2023. évi belső ellenőrzési terve és a polgármester 2022. II. félévi jutalma. Mint a bevezetőben kiemeltük, bár az ülés elején Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) felvetette, hogy vegyék le a listáról Wittinghoff Tamás polgármester év végi jutalmazását (három havi illetményét kapta), ahogy a fideszes képviselő fogalmazott, a jelenlegi helyzetben a liberális polgármester saját érdekében, ezt a testület nem szavazta meg, de a jutalmat igen.

Elfogadták továbbá a frankhegyi és kamaraerdei részönkormányzatok beszámolóját a 2022. évben végzett munkáról.

A kamaraerdei részönkormányzat, illetve Török István a terület jelenlegi, független (bár fideszes, de nem a párt színeiben nyerte meg az időközi választást) önkormányzati képviselője terjesztette elő, hogy Kamaraerdőben kapjon emléktáblát a közelmúltban elhunyt dr. Kisfalvi Péter, ami azért is szép gesztus ebben a mai, megosztott országban, mert nem azonos politikai oldalon állnak, álltak.

Jóváhagyták, hogy a budaörsi rendőrkapitányságon a rendőri állomány kiegészítéséhez három plusz főt támogasson az önkormányzat.

Sürgősségi előterjesztéssel került napirendre a budaörsi ügyeleti betegellátás, valamint a mammográfiai vizsgálat működéséhez szükséges finanszírozás biztosítása.

A zárt ülésen született döntésekkel majd frissítjük cikkünket. Ezek között szerepelt a bölcsődevezetői állás betöltése, mivel a pályázó nem járult hozzá a nyilvános tárgyaláshoz.

Az előterjesztések ITT érhetők el.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here