Négy pontról döntöttek a rendkívüli testületi ülésen

0
461

A hulladékszállítás átszervezése érdekében hívott össze Wittinghoff Tamás polgármester rendkívüli képviselő-testületi ülést 2021. november 10-ére, valamint döntöttek egy egymilliárd forintos keretösszegű pályázaton való indulásról is.

Napirend előtti hozzászólásában Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) kezdeményezte, hogy mivel a testületi ülést követően megtartott közmeghallgatásra most különleges szabályok vonatkoztak, ami miatt lehet, hogy többen nem jöttek el, tartson az önkormányzat online is egy közmeghallgatást, valamint jövőre is két alkalom megtartását kérte. Wittinghoff Tamás polgármester erre válaszként elmondta, a lakosságnak nem kell kivárnia a közmeghallgatást, mivel bárki, bármikor, bármilyen problémával megkeresheti az önkormányzatot, és azt a lehető leghamarabb megoldják, így nem látja szükségesnek növelni a közmeghallgatások számát. Hozzátette: „a testületi ülést követő rendezvényen valóban szigorúbbak a megszokottnál a szabályok, de legalább megtartjuk azt, nem úgy, mint például Törökbálint, ahol a testületi ülést és a közmeghallgatást sem tartották meg betegség miatt, holott nálunk is lehetne erre hivatkozni.”

Farkas Benedek (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) egy, a körzetében lakó hölgy panaszát tolmácsolta, miszerint a Csiki-tanyánál rendszeresen megállás nélkül továbbhajtanak a buszok, és nem tudnak felszállni rá. A polgármester, akinek a családja szintén ezt a megállót használja meglepetten értesült erről, mivel ők még sosem tapasztaltak hasonlót, de ígérte, hogy utánanéznek.

Tóth Ferenc (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) azt kérte, hogy a Delelő és a Bojt utca végén lévő park és sétány rendben tartására jobban figyeljen oda a BTG – Lőrincz Mihály, a műszaki ügyosztály vezetője erre ígéretet is tett. Tóth Ferenc emellett megköszönte, hogy a BTG rendszerint rövid időn belül eleget tesz a hasonló kéréseknek annak ellenére, hogy emberi és anyagi forrásai is korlátozottak.

Ezt követően négy napirendi pontot tárgyalt a képviselő-testület, és mindegyiket egyhangúan fogadta el.

Elsőként jóváhagyták a budaörsi hulladékgazdálkodási közszolgáltatás főbb műszaki, szakmai követelményeit, amelyek alapján előkészíthető a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság jogutódjával, a BKM BUDAPESTI KÖZMŰVEK Nonprofit Zrt.-vel kötendő közszolgáltatási szerződés. Mint ismert, a képviselő-testület korábban úgy döntött, Budaörs kiválik az Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásból, mivel az itt nyújtott szolgáltatással rendszeresen gondok voltak. Az új szolgáltató a tervek szerint a BKM NZrt. lesz, amely január elsejével veheti át a szemétszállítás feladatát.

Ezt követően döntöttek a víziközművek 2022-ben érvényes közcélú érdekeltségi hozzájárulásáról, amelyet törvény szerint minden évben meg kell határozni. Ennek lényege – mint azt Lőrincz Mihály Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) kérésére megvilágította, hogy ha egy utcában víziközmű-építés zajlik, és ott csak magánszemélyek laknak, akkor annak költsége 100%-ban az utca lakosait terheli. De ha az utcában van egy közintézmény, akkor az arra eső részt nem a lakóknak kell megfizetni, hanem közcélú érdekeltségi hozzájárulásként azt az önkormányzat állja.

Harmadik napirendi pontként fedezetet biztosított az önkormányzat a decemberi pótlékok és többletpótlékok kifizetéséhez az önkormányzati intézményekben.

Végezetül hozzájárult a testület, hogy pályázatot nyújtson be az önkormányzat az ÉMI Nonprofit Kft. által kiírt Energiaközösségek kialakítását támogató több éves program megvalósítása című pályázatra, amelyen akár egymilliárd forint is nyerhető erre a célra.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here