Négy ígéretes előadás a gyermekek fejlesztéséről és sok más érdekes program

0
1350

Gergely Ildikó életeleme a mozgás és a tanítás. Folyamatosan újabb és újabb játékötletekre ébred, s a szükséges fejlesztő hatások elérése érdekében szabályokat változtat a játékokban és így újabb izgalmas játékokat talál ki. A játékok fejlesztő hatásairól is hallhatunk majd tőle

szeptember 8-án szombaton Budaörsön azon az Egészségnapon, amit a Tegyünk Együtt Városunkért Egyesület szervez az 1. Számú Általános Iskolában.

A civilszervezet elnöke és az esemény ötletgazdája és fő szervezője Nagyné Gál Edit maga is óvodapedagógus, aki pár év kihagyással gyermekkorától él Budaörsön. Gergely Ildikót, az ELTE Tanító és Óvóképző Karának Testnevelési Tanszékének a mestertanárát onnan ismeri, ahonnan a magyar óvodapedagógusok többsége, képzésén vett részt, illetve olvasta a könyveit, hallotta az előadásait. Így most, amikor Edit végre megvalósíthatja évek óta dédelgetett álmát, ezt a gyermekfejlesztéssel foglalkozó programsorozatot, nem is volt kérdés számára, hogy kit kérjen fel első előadónak.

„Az egyesületet barátokkal, családtagokkal tavaly hoztam létre, és három programmal pályáztam a Nemzeti Együttműködési Alapnál (NEA), amelyek megvalósításához támogatást nyertem. Az első program lesz ez a mostani, szeptember 8-án, majd még az idén novemberben szeretnék egy Mátyás királyhoz kapcsolódó, hagyományőrző rendezvényt és már jövő év elején egy közbiztonsági napot tartani„- mondja lapunk kérdéseire válaszolva.

A szeptember 8-i Egészségnap további előadója: dr. Simó Judit gyermekpszichiáter, az FSZK Nyolc Pont projektjének vezető szakértője, az Autizmus Koordinációs Iroda szakmai tanácsadója, akinek a nevéhez e témakörben számos kutatás kötődik és munkásságát több, rangos díjjal elismerték már. Edit őt sem ismerte korábban személyesen, de a doktornő első hívásra elfogadta a felkérést.

A harmadik előadó Szentkuti Gabriella kineziológus lesz, aki évek óta dolgozik gyermekekkel és többek között egy budai általános iskolában segít a stressz által kiváltott tanulási nehézségek leküzdésében. „Egy óvodásom szülei kerestek meg korábban, hogy segítséget szeretnének kérni az iskolakezdés előtt álló nagyon okos, de túlzottan zárkózott kisfiuknak. Azt is kérték, hogy ez ne hivatalos eljárás keretében történjen, nehogy megbélyegezzék a gyereket. Így kerültek Gabriellához, és bár tisztában vagyok vele, hogy vannak, akik megkérdőjelezik a kineziológia tudományos megalapozottságát, én egy év alatt azt láttam, hogy működik és eredményes” – osztotta meg velünk a tapasztalatait Nagyné Gál Edit.

A program tehát az óvodáskorúak fejlesztésével indul, majd a kisiskolásokat érintő problémákkal folytatódik és jut el a negyedik előadás keretében a nagyobb gyermekek számára kidolgozott tanulási módszertanhoz. Pontosabban Balatoni József, azaz Jocó bácsi egy újfajta tanár-diák kapcsolatról fog nekünk beszélni.

A fiatal (1987-ben született) „tetkós töritanár” médiaszereplései 2012-ben egy televíziós vetélkedőn kezdődtek, azóta rengeteg műsorban szerepelt és öt könyve jelent meg eddig lényegében arról, hogyan „tanulj szabadon, taníts szabadon”.

Az előadásokat egészségünkkel kapcsolatos szűrések (mint vérnyomás, vércukor, testállapot felmérés stb.) kísérik, délelőtt 10-től délután 18 óráig. A Vöröskereszt jóvoltából lesz mini elsősegély tanfolyam is, a gyerekekre koncentrálva. S bár az előadások a felnőtteknek szólnak, a gyereket sem kell máshova lepasszolni, mert őket 11-től egy meseelőadás, illetve egész nap kézműveskedés, arcfestés, ugrálóvár és társasjátékok várják. Fél 11-kor közös zumbázás mozgatja meg az érdeklődőket. Egész nap gyümölcssalátát fogyaszthatunk, az ebédet pedig (200 emberre főznek) 12-13 óra között a budaörsi Friedmann ház szolgálja fel, mégpedig azt a menü, amivel megnyerték az idén az Év közétkeztetője címet. (Erről ITT írtunk. )

Helyszínként azért esett a választás éppen a Hársfa utcában az 1-es iskolára, mert a művelődési központban már nem volt hely, és itt az aulában adott a lehetőség, hogy az előadásokat ne zavarják a párhuzamosan zajló szűrések és egyéb, gyerekeknek szóló programok, illetve mert Nagyné Gál Edit 11 éves gyermeke szintén ide jár iskolába – tudtuk még meg.

A teljes rendezvény ingyenes!

Az esemény Facebook oldala: ITT érhető el.

Nagyné Gél Edit Facebook oldala pedig ITT érhető el, további részletekkel.

Az egyesület Facebook oldala ITT, a weboldala (hamarosan) ITT található.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here