Natália: „Én is lehettem volna a helyükben”

0
284

Polina szerette az életet, és az volt az álma, hogy saját oktatási központot hoz létre. Cserniviban vesztette életét egy orosz támadásban. Mindössze 20 éves volt. Daniil stoppal akarta körüljárni Ukrajnát és dokumentumfilmet készíteni, több hangszeren játszott, nyelveket tanult. 2022. május 31-én orosz rakétatámadásban vesztette életét, 19 évesen. Hennadij, aki gyerekkorától szerelte az autókat, mint az édesapja, egy orosz katonák által kilőtt kocsiban halt meg, 18 éves volt.

Velük együtt 36 életvidám fiatal mosolyog ránk a képekről azon a kiállításon, ami szombaton este nyílt meg Budaörsön a BaBTérben (Templom tér 12.) „Kiadatlan diplomák” címmel, és a képek alatt néhány sorban a céljaik, a reményeik, ami a szomszédos országban folyó háború miatt már nem valósulhat meg, és egy diploma, amit már soha nem vehetnek át. Mert megölték őket.

A kiállítást eddig 22 országban több mint 50 helyszínen, főként oktatási intézményekben mutatták be, de Magyarországon most először itt Budaörsön, és a szervezők szerint sajnos lehet, hogy ez lesz az utolsó alkalom is,  mert egyelőre nincs olyan helyszín, amelyik befogadná.  Amelyik ezzel nyíltan vállalná a határozott kiállást az orosz agresszió ellen.

„Én is lehettem volna a helyükben” – mondta a megnyitón beszédében Natália Shuliakova a bécsi CEU ukrán hallgatója. Simon Ernő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője pedig egyebek között arról beszélt, hogy a halottak számba vételekor sokan gondolják azt, a menekültek milyen szerencsések, hiszen ők legalább élnek, „de nem ők, hanem mi vagyunk a szerencsések, és az a dolgunk, hogy minden lehetséges módon segítsünk nekik”. Végül a budaörsi önkormányzat nevében (amely a BabTér kezdeményezését felkarolva támogatta, hogy a kiállítás itt látható legyen) Vágó Csaba kabinetvezető azt emelte ki, hogy a borzalmakat muszáj megszemélyesíteni, mert így válnak felfoghatóvá és átélhetővé.

A kiállítás még május 21-én vasárnap tekinthető meg 14-20 óráig, tehát a Budaörsi Animációs Bázis nagytermében. Illetve május 22-én hétfőn főleg diákcsoportokat várnak.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here