Mit ünnepelünk pünkösdkor?

0
1110

Ez a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg.

Ez alkalomból a keresztény egyházak országszerte ünnepi miséket, illetve istentiszteleteket tartanak, így Budaörsön is.

Pünkösdöt a keresztény egyház születésnapjának is tartják. Az evangélium szerint ugyanis Krisztus mennybemenetele után az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepeltek: Szent Péter prédikációját követően sokan megtértek, belőlük alakultak az első keresztény gyülekezetek.

Az ünnep elnevezése a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, s napja minden évben május 10-e és június 13-a közé esik. Idén tehát május 28-29. Eredetileg a befejezett aratás meghálálásának (Sávuot) napja volt, később pedig a Sínai-hegyi törvényhozás ünnepévé vált. Bár pünkösdöt ünnepként csak a II. században említik keresztény írók (Tertullianus, Origenes), ünneplése egyidős az egyházzal. Már 305-ben püspöki szinódus rendelte el a Szentlélek eljövetelének megünneplését. Mivel a húsvéthoz kötődő ünnep, ezért a niceai zsinat óta (i.sz. 325) mozgó ünnep.

A keresztény egyház tehát Jézus mennybemenetelét üli meg pünkösdkor, a magyar hagyomány viszont az ősi nyári napforduló ősi szokásait örökítette át a két napos ünnep során. Egyházi tiltások ellenére is a pünkösdi népszokásokban megmaradtak a magyarság, ősi táltos hiedelmei. A lóverseny is a pünkösdi ünnepkör részeként maradt fenn. A tavasz jelképét, a zöld ágat sok helyen kitűzték pünkösd hajnalán a házak elé és ünnep elmúltával az ágakat eltették és később azzal gyógyítottak.

Pünkösdi király és királyné – az egyik legtöbbször emlegetett hagyomány.  Mindkettőt egy évre választották. A legények ügyességben és erőben mérték össze képességeiket.  A versenynek tétje volt, mert a győztes egy évig uralkodott a faluban. Utána a legszebb, legszelídebb lányt megválasztották pünkösdi királynénak, aki rózsával koronáztak meg, énekes-táncos játék keretében. Ma már ezeket a népszokásokat a hagyományőrző műhelyek elevenítik fel.

Kiemelt kép: pix

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here