„Mindenkinek máshogy jó szülni” – Születés Hete a PostART-on

0
2211

A Születés Hete szombat délutáni rendezvényén számos szakértő és édesanya gyűlt össze a PostART Szalonjában, ahol a kötetlen beszélgetés során a kismamáknak lehetőségük volt megosztani a történeteiket és feltenni az őket leginkább foglalkoztató kérdéseiket.

A Születés Hete egy országos rendezvénysorozat, amely idén tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre április és augusztus hónap között. A többségükben ingyenes programok széles palettát ölelnek fel: a szülésfelkészítések és szoptatási tanácsadások mellett kerekasztal-beszélgetéseken, sőt akár koncerteken és filmvetítéseken, is részt vehetnek az érdeklődők. Ehhez csatlakozott az április 14-én, a budaörsi PostART-on megrendezett esemény.

„Szívügyemmé vált, hogy az ilyen alkalmakat nem engedem el. Minden oldalt szeretek megmutatni a babagenetikához is, és számomra nagyon fontos az elfogadás és a segítés. Nekünk is megvan a magunk csomagja: az ötödiket az ötödik helyen fogjuk szülni…” – kezdte a budaörsi esemény megnyitóját Sevcsik M. Anna, a Babagenetika mozgalom elindítója, aki most várja ötödik gyermekét. Pár éve személyes érintettség miatt fogott neki a Babagenetika mozgalom szervezésének, hogy minél több várandós édesanya számára ismertté és elérhetővé váljanak a genetikai vizsgálatok. „Abban próbálunk mi most segíteni, hogy egy kicsit beszélgessünk arról, hogy vajon miért szeretnének az emberek kórházban szülni, ahogyan az az általunk készített felmérésből kiderült, illetve hogy kik és milyen okokból gondolkodnak más módokon” – tette még hozzá, majd átadta a szót a meghívott szakértőknek.

A beszélgetést, amelyen számos téma felmerült, nem egyszerű összefoglalni: szó esett arról, hogy az édesanya számára meghatározó, hogy dönthessen a szüléséről, valamint beszéltek az úgynevezett aranyóra (azaz hogy a születés utáni első pár órát együtt tölthesse a baba és az édesanyja) és a szoptatás fontosságáról is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a leendő édesanyáknak minél előbb, lehetőleg még a fogantatás előtt érdemes elkezdeni informálódni a lehetőségekről, hiszen manapság már nincs meg az a lehetőség, mint anno a nagycsaládok idején, amikor a leányok már több várandósságot és szülést végigkísértek, mire eljutottak oda, hogy saját gyermeket vállaljanak. Régen a szülés „a világ legtermészetesebb dolga volt”, ma azonban már át- meg átszövik a nők félelmei. Fontos szem előtt tartani, hogy a szülés 20%-ban a módszeren, viszont 80%-ban a személyes kapcsolatokon múlik. „Az édesanyának a saját útját kell végigjárnia”, és tisztában kell lennie azzal, hogy a szülésben nem csak ő van jelen, hanem a folyamatot számos tényező, mint például a társadalom, a kultúra és a család is meghatározza és befolyásolja. A beszélgetés során minden szakértő egyetértett abban, hogy mindenkinek máshogy jó szülni! Véleményem szerint ha ezt a gondolatot a leendő édesanyák magukévá teszik, sok negatív érzéstől megkímélhetik magukat az életük egyik legérzékenyebb időszakában.

A budaörsi beszélgetésen a következő szakértők vettek részt: Csontos Eszter (pszichológus ; baba- és gyermekhordozási tanácsadó ; Borsmama), Miskovics-Kobza Meső (dúla), Varga Katka (Csillag Kuckó), Dr. Pethő Boglárka (szülés-nőgyógyász), Rados Katalin (szülésznő), Vargyai Dia (szoptatasi tanácsadó), Kovács Barbara (csecsemős nővér), Vass Gabriella (Életfa bába praxis), Ördögh Csilla (pszichológus), Gellér Dávid (Kriston-intimtorna tréner).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here