Miért áll az építkezés az Árok utcai sporttelepen?

0
1531

A BSC felnőtt futball férficsapata az NB II-ben a „hazai” mérkőzéseit jelenleg Tatabányán játssza és Érden edz, mert az Árok utcai sporttelepen, ahol az építkezés első két ütemét idén nyáron kellett volna befejezni, tavasszal látványosan leálltak a munkálatok. Ez persze nemcsak a felnőtteknek, de az utánpótlás korúaknak sem jó. Mi az oka? – kérdeztük Kiss Károly klubelnököt.

 

Bár 2016 februárjában még úgy volt, hogy idén nyáron már itthon kezdheti meg a felkészülést Budaörs labdarúgó csapata, jelenleg sem a pálya, sem a lelátó nem úgy néz ki, mint amiből a közeljövőben kulturált, UEFA előírásoknak megfelelő, és az MLSZ által szervezett mérkőzéseknek is helyet adó szentély válik. (A BSC felnőtt futball férficsapata az NBII-ben van jelenleg, és a „hazai” mérkőzései az előző bajnoki szezonban Csákváron, az idén Tatabányán zajlottak illetve zajlanak és a fiúk Érden edzenek.) A létesítmény felépítéséhez a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) már 2015-ben elfogadta a BSC 1924 Futball kft. TAO (a cégek társasági adójukból felajánlható összegek beszedésére jogosító) pályázatát. A sportcentrum megújulása, azon belül a lelátó épülete és az alatta elhelyezkedő öltözők és egyéb helyiségek megvalósítását pedig három ütemben tervezték. A munkálatok tavasszal illetve a nyár folyamán azonban szinte leálltak.

Elsősorban azért, mert a 2. ütem pályázata érvénytelen lett – mondta kérdéseinkre válaszolva Kiss Károly klubelnök. A tendernyertes cég ugyanis a rendelkezésére álló 30 nap alatt nem jelentkezett szerződést kötni, tehát lejárt az ajánlati kötöttség ideje. Azóta már kiírták az új pályázatot, és az elbírálást követően reményeik szerint szeptemberben folytathatják a munkát, aminek következtében a tervek szerint jövő év márciusában készül el a beruházás nagyobb része. Egyébiránt a határidő csúszás miatt az egyesületnek semmiféle anyagi hátránya nem keletkezik a szakszövetségekkel szemben.

A haladást továbbá az is lassítja, hogy az 1. ütembe tervezett munkák egy részét sem lehet addig befejezni, amíg a 2. ütemből néhány dolgot el nem végeznek. Például a vizesblokkok berendezéseinek a beszerelése, a gépészeti munkák és a hidegburkolás az 1. ütemhez tartozik, de ezek nem végezhetők el például a 2. ütembe tartozó belső válaszfalak felhúzása előtt. A gépészeti tervekkel önmagukban is gondok voltak. Menet közben kellett újakat készíttetni az energiatakarékos hűtés-fűtés, szellőzés megoldása érdekében. Az újragondolással végül nem kell bevezettetni a gázt, helyette egy hőszivattyús berendezést, a Mitsubishi Zubadan rendszert építik ki, aminek révén kevesebb lesz az üzemeltetési költség, ugyanis az egyes helyiségeket külön-külön kezeli majd. Eddig az volt a gyakorlat, hogy ha ősszel feltekerték a fűtést, az úgy maradt éjjel-nappal, novembertől februárig. A felújítás után azonban be lehet majd állítani, hogy mikor, melyik helyiséget használják, és a rendszer számítógéppel vezérelve az előtt szellőzteti ki és fűti fel az öltözőket, mielőtt megjönnének a sportolók, és amit internetes felületről lehet irányítani. Így az havi szinten várható 3 millió forintos rezsiköltség akár 300 ezer forintra csökkenhet. 

A 3. ütembe kerültek az UEFA előírások útmutatása alapján az MLSZ által elvárt fejlesztések, amit az első két ütem befejezése után azonnal el is kezdhetnek. (Az MLSZ  nem titkoltan női és az utánpótlás korúak válogatott mérkőzések lebonyolítását tervezi a felépülő Árok utca létesítményben) Ilyen kötelező bővítés többek között a meccsek lebonyolításához szükséges biztonsági berendezések, vezetési pont, és a kameraállások kiépítése, valamint a belső területeken különféle UEFA szabályoknak megfelelő átalakítások elvégzése .

Jövő nyárra a jelenlegi tervek szerint az új centerpálya is elkészül. A borítását a korábbi fű helyett úgynevezett hibrid rendszerrel szeretnék megoldani, ami a fű és műfű kombinálása. A klub még egyeztet a szövetséggel, hogy ennek az esetleges többletköltségét milyen pályázatból fedezi, vagy megoldható lenne egy MLSZ által finanszírozott pályaépítés. Hosszú távon azonban ez meg is éri, mert a hibrid pályáknak 300%-kal megnő a terhelhetősége a hagyományosénál, a minősége pedig többszöröse a sima élőfüves pályákénál.  A pályaépítést egyébként a három ütem nem tartalmazza, ez egy külön projekt, erre volt meg az engedély legelőször és a pénzügyi fedezet is. Ám azért lehet csak utoljára megcsinálni, mert a munkagépek az épületeket a beruházás alatt kizárólag a pálya felől tudják megközelíteni, a másik oldalról a lakók nyugalma érdekében nem kaptak rá engedélyt.  

A budaörsi futball klubnak tehát ebben a bajnoki szezonban még biztosan nem lesz kész a saját otthona, ami a munkához a hátteret biztosítja, de ha a csúszás után most már nem jön közbe semmi, jövőre visszaköltözhetnek az Árok utcába.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here