Megújult a Heimatmuseum 2. rész – Nyitott élménymúzeum és kulturális tér

0
1799

A felújított budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, a Heimatmuseum tegnapi ünnepélyes átadásáról tudósítottunk az első részben. Cikkünk második részében a múzeum jelenlegi igazgatója arról számol be, hogy milyen kiállításokkal és programokkal várják az érdeklődőket.

A felújítási munkálatok befejeződtek és újra megnyitja kapuit a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, a Heimatmuseum. „Budaörs gazdag és sokszínű hagyományainak felélesztése és ápolása, helytörténeti értékeinek megőrzése sikertörténetnek is tekinthető” – olvasható a múzeum kiadásában megjelent 2010-es tanulmánykötetben.

A Heimatmuseumban múlt, jelen és jövő találkozik: az immáron felújított épület egy nyitott élménymúzeum és kulturális tér minden korosztály számára.

A május 12-én újra megnyitott állandó kiállításainkon – a tiszta szobában, a régi sváb konyhában és a Budaörs szobában – fotók, tárgyak, programok vagy kiadványok mesélnek az egykori német nemzetiségi településről, Budaörsről. Új Időszaki kiállításunk a múzeum 30 éves történetét mutatja be a látogatóknak, új fogadó-szobánk régi képeslap-kiállítása pedig Budaörs régi kulturális értékeiről mesél.

A mellette található hátsó terem, mely a felújítás előtt rossz állapota miatt nem volt látogatható, most egy újonnan megnyílt Látványtárnak ad otthont, amely északi részében május 12-től egy grafikusművész Passió-tűzzománc-kiállítása tekinthető meg. A Heimatmuseum 30. szülinapjára tárgyak és történetek után is „nyomoztunk” és Látványtárunkban megtekinthetik a kiírásunkra érkezett kincseket: történeteket, fotókat és fiatal művészeink rajzait.

A felújítás óta a hátsó múzeumkertbe is kiléphetünk múzeumépületünkből, ahol egy gyönyörű pázsitos terület és a régióra jellemző fűszerkert/Kräutergarten, egy mini Kindermuseum és egy kerti, fedett kiállítótér – régi mezőgazdasági szerszámok kiállításával – várják fiatal látogatóinkat.

Nagy örömünkre megnyílt a tájház alatt húzódó, gyönyörű sváb borospince is, amely igazán különleges helyszín közösségi programok megrendezésére. A bejárati szobában megtekinthetik vendégeink a Heimatmuseum shop-kínálatunkat (saját kiadványainkat, térképet, ajándéktárgyakat), illetve a Heimatmuseum Galéria a szomszédos északi épületszárnyunkban továbbra is helyet ad a német nemzetiségi és budaörsi vonatkozású kortárs időszaki kiállításoknak, május 12-től Egyháztörténeti tárlatunknak. Ilyen módon is szeretnénk megőrizni és együtt, egymás mellett bemutatni a régi (tájház kiállításai) és az új (galéria kiállítások) budaörsi értékeket.

A Galériában továbbra is lehetőségük van Budaörsi-Passió jegyvásárlásra. Múzeumunk falain kívül pedig, Városi séták keretében megmutatjuk látogatóinknak Budaörs és a budaörsi németek kulturális értékeit. Látogassanak el felújított múzeumunkba, – egy gyönyörű épületbe, aminek múltja van és legyenek részesei egy budaörsi helytörténeti időutazásnak! Szeretettel várjuk Önöket!

Írta: Dr. Gajdos-Frank Katalin PhD, igazgató, Jakob Bleyer Heimatmuseum

Megújult a Heimatmuseum 1. rész – tudósításunk a mai megnyitóról

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here