Frissítve! Megújul a városi könyvtár – sajtótájékoztatón ismertették ma a részleteket

0
242
Látványterv

A könyvtárban egyebek között napelemes rendszer kerül a tetőre, nyílászáró csere és homlokzati szigetelés lesz és a fűtést is korszerűsítik, és lesz akadálymentesítés is. A tervezésnél abból indultak ki, hogy milyen volt az épület régen. A kivitelező több kihívással szembesült.

Lőrincz Mihály műszaki ügyosztályvezető, Szabó Sándor projekt-koordinátor és a kivitelező cég képviseletében Nyikos Lajos a K-Konstrukt Kft. többségi tulajdonosa ismertette ma a városi könyvtárban egy sajtótájékoztató keretében, hogy milyen beruházások valósulnak meg Budaörsön az EU a TOP Plusz energetikai fejlesztési pályázat (TOP_PLUSZ-2.1.1-21-PT1-2022-00032 azonosítószámú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Budaörsön” című projektje) keretében.

Fontos lépés volt, hogy az EU pályázati régiók rendszerében 2021-es időszaktól Pest megyét szétválasztották Budapesttől, így azóta nálunk is több hozzáférés nyílt uniós forrásokhoz – kezdte az ismertetést Szabó Sándor. Elmondta, hogy 2021 őszén jelent meg a TOP Plusz, ami egyebek között az önkormányzati épületek energiahatékonyságának a növelését és a települések fenntarthatóságát támogatja. Budaörsön a képviselő-testület 2021 decemberében hagyta jóvá, hogy pályázzunk, mégpedig a könyvtár és a Csicsergő óvoda épületének a korszerűsítésére. Azért pont ezzel a két épülettel, mert több más épület esetében voltak kizáró okok. Tavaly márciusban kapta meg az önkormányzat a jóváhagyást a Pénzügyminisztériumtól 158 millió forint támogatásról, májusban írták alá a szerződést és 2025 májusáig kell befejezni a projektet.

A könyvtárban egyebek között napelemes rendszer kerül a tetőre, nyílászáró csere és homlokzati szigetelés lesz és a fűtést is korszerűsítik. A Csicsergő óvodában szintén fűtés korszerűsítés lesz és napelemeket szerelnek fel.

S hogy mi történt a támogatási szerződés tavaly májusi aláírása óta mostanáig? A projekt előkészítéséről Lőrincz Mihály számolt be: „Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert két épületre nyertünk támogatást és most mégis csak az egyik épület felújításának a kezdetén vagyunk” – mondta. Majd megtudtuk tőle, hogy a másik épületben jogi vita alakult ki a közbeszerzési eljárás alatt az egyik pályázóval, ami elcsúsztatja ennek a kezdését, de azért remélhetően az az eljárás is hamarosan lezárul. Tehát mi történt eddig: elindult egy tervezési folyamat, ami hosszú, de „külön öröm számomra, hogy arról a könyvtárról van szó, ahova az 1950-es évek végén még én is jártam könyvet kölcsönözni és okosodni gyerekekként.”

Látványterv
Ilyen volt egykor

A tervezés során a felkért iroda, az Intramuros Kft. azt is figyelembe vitte, milyen volt eredetileg az épület (Herwert Orbán vendéglője idejében, amikor HÉV megálló is volt itt a Budafok-Budaörs-Törökbálint vonalon) és nagyon szép lett az általuk megálmodott eredmény – folytatta az önkormányzati műszaki vezető. Aminek a megvalósításának a forrásigénye azonban 135 millió forinttal több lett, mint amennyit a pályázattal nyert a város, ezért a képviselő-testület ezt a különbözetet saját forrással kipótolta.

Lőrincz Mihály kiemelte, hogy a pályázattól függetlenül is sokat költ a város energetikai fejlesztésekre és például eddig 8 önkormányzati intézmény tetejére került már a maximálisan lehetséges napelem.

A kivitelezés részletei előtt Nyikos Lajos ismertette, hogy bár a Kft. nem budaörsi központú, de van itt telephelyük a Vasvári Pál utcában, ahol egy régi sváb házat alakítottak át irodáknak és azért is indultak a közbeszerzésen a kivitelezési munkáért, mert van helyi kötődésük. A munkájuk egyrészt energetikai felújításból áll, ebben többek között egy kazáncseréből, a ‘„ház körbecsomagolásából„, a tetőszerkezet megerősítéséből. Másrészt lesz akadálymentesítés is, a bejáratnál, a vizesblokknál és mozgáskorlátozott parkoló létesül. Mivel régi épületről van szó, több kihívással is szembesültek már most – hangzott el -, de az építkezéssel együtt járó egyéb problémák még csak később fognak jelentkezni, mint például az, hogy ezek a munkálatok nem kis zajjal és porral járnak majd. Öt-hat szakiparban egyszerre kell felvonulni, de szinkronban tudnak dolgozni. Végül a cégvezető megjegyezte, hogy több TOP-os pályázatban vesznek részt, „de ez a legjobban előkészített. Nagyon profin lett átgondolva műszakilag.”

Látványterv

A könyvtár felújításának a várható befejezése 2023 november vége – válaszolta már újságírói kérdése Lőrincz Mihály, amihez a könyvtár igazgatója Temesiné Haag Beatrix tette hozzá, hogy tudomása szerint ez idő alatt nyitva lesznek, illetve hogy mikor kell rövid időre bezárniuk, azt még egyeztetni kell a kivitelezővel. De nem költöznek ki, más módon védik meg az értékeiket.

Lőrincz Mihály megjegyezte, hogy az előkészítés alatt sok kérdés merült fel, ami alakította a terveket is, például amikor valaki azt kérdezte, lesz-e kerékpár parkoló, betervezték, hogy legyen.

Frissítés:Forrás: http://budaorskonyvtar.hu 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here