„Meg kell tanulnunk értékként tekinteni arra, hogy a természet vizet nyújt számunkra”
Nem ivásra, hanem tisztálkodásra, mosásra, főzésre és takarításra használják legtöbben a csapvizet, és az ivóvízfogyasztás csak az ötödik helyen szerepel a listán – derül ki egy friss kutatásból, amit a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség készített, európai uniós támogatással.
Tiszta, finom és friss – ezek a legfontosabb tulajdonságok, amiket elvárunk a hazai csapvíztől – derült ki egy most nyáron készült lakossági felmérésből. A vízszolgáltató cégek által megtisztított, iható csapvíz 0-24 órában rendelkezésre áll a lakásunkban, akár a tizedik emeleten is. Annak érdekében, hogy a csapvizünk a nap 24 órájában tiszta és egészséges legyen, a szolgáltatók és az egészségügyi hatóságok 68 különböző – fizikai, kémiai, mikrobiológiai, bakteriológiai és radiológiai – vizsgálatnak vetik alá a csapvizet nap mint nap.
A szervezetünk számára szükség és értékes ásványi sókat azonban az ivóvízben meghagyják, így a megfelelő mennyiségű tiszta ivóvíz elfogyasztása hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez. Abba viszont csak ritkán gondolunk bele, hogy a csapvíz minősége a víztisztítótól a csapból kiengedésig bizony sokat változhat. A csapvíz minőségét ugyanis a hálózat és a lakásunkban lévő vízvezetékcsövek állapota is nagymértékben befolyásolhatja, ezért fontos az elöregedő magyar vízvezetékrendszer fejlesztése, felújítása.
Mire használjuk a tiszta ivóvizet?
Talán meglepő, de valójában nem ivásra, hanem tisztálkodásra, mosásra, főzésre és takarításra használják legtöbben a csapvizet, és az ivóvízfogyasztás csak az ötödik helyen szerepel a felhasználási listán. Emellett a lakosság közel harmada (30,9%) kerti locsolóvízként, durván minden ötödik ember (21,3%) pedig autómosásra is használja a tiszta csapvizet. Ennek a sokrétű, folyamatos mindennapi felhasználásnak az egyetlen fenntartható és költséghatékony módja pedig kizárólag a csapvíz.
Akik csapvizet isznak, azok közül 10-ből 9-en (88,1%) rendszeresen, mindennap ezt isszák – nagyon helyesen, hiszen nem csak tiszta, egészséges, de kényelmes is, hiszen folyamatosan elérhető a lakásunkban, és még csomagolási hulladék sem keletkezik vele. Akik az átlagosnál magasabb arányban isznak csapvizet, azok a férfiak, a 65 éven felüli korosztály, a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők, a nagyobb településeken élők és azok, akik az átlagosnál jobb (!)anyagi helyzetben vannak.
„A tiszta ivóvíz a legértékesebb forrásaink egyike. Ezért veszünk részt aktívan abban a társadalmi szemléletformálásban, amelynek célja, hogy a természetes vízkör védelme mellett most a hazai települési vízgazdálkodás is figyelmet kapjon” – mondta Dr. Samu Andrea, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője a civil szervezet Facebook oldalán is megjelenő kampány kapcsán. „Meg kell tanulnunk értékként tekinteni arra, hogy a természet vizet nyújt számunkra, amelyből a szolgáltatók ivóvizet állítanak elő, és biztosítanunk kell, hogy ez a jövőben is jó minőségben juthasson el a lakossághoz. Most induló közösségi média kampányunkban is a csapvíz értékére hívjuk fel a figyelmet, ezzel szeretnénk tudatosítani, hogy az ivóvíz útját a földtani rendszerek épségétől kezdve egészen a csapig óvni és biztonságosan fenntartani szükséges” – fejezte be a szakértő.
(A társadalmi felmérés a Széchenyi 2020 programban európai uniós támogatással megvalósuló KEHOP-2.1.7-2019-00010 kódszámú Vízérték szemléletformáló program keretében készült. Az országos 5000 fős reprezentatív kutatás a 18 éven felüli hazai lakosság körében – nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerinti reprezentativitás mellett –, online megkérdezés formájában, 2020. július 21. és augusztus 7. között zajlott.)