Megkezdődtek a Márton napi lámpás felvonulások

0
2877

Budaörsön talán egy évtizede élesztették újra előbb csak a római katolikus hívők, majd sorban az oktatási intézmények, néhány éve városi szinten is a Márton napi ünnepségeket. Tegnap a Csicsergő óvoda Rózsa utcai tagóvodája nyitotta meg a sort.

Tegnap délután a Csicsergő óvoda Rózsa utcai tagóvodájának óvodásai, a szüleik és óvónőik segítségével a befőttesüvegeiket ragasztott libás szalvétákkal díszítették, ez lett a lámpás, amivel a nem is annyira kis csapat elvonult az óvodától a Templom térig, az alkalomhoz illő gyermekdalokat énekelve.

Budaörsön talán egy évtizede élesztették újra előbb csak a római katolikus hívők, majd sorban az oktatási intézmények, néhány éve városi szinten is a Márton napi ünnepségeket. Mint sok más helyi szokásunkat, ezt is a betelepített német anyanyelvű lakosság hozta magával, hiszen világszerte német nyelvterületről terjedt el. Maga a fáklyás felvonulás (Martinsumzug) Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.

Van, ahol a vonulókat római katonák piros köntösébe öltözött lovagló Szent Márton vezeti, ami tegnap a rózsa utcai óvoda szervezésében úgy valósult meg, hogy a templomhoz két ló és lovasa is megérkezett, Csibész és Büszke a pákozdi Jampitanyáról. A két férfi minden, arra vállalkozó kisgyereket megsétáltatott a pacikkal a kis téren.

A megemlékezés központi helyszínére érve a gyerekek általában rövid műsort adnak elő, melyben eljátsszák Szent Márton és a koldus történetét. A megemlékezés a Márton-napi tűz meggyújtásával, liba (vagy ember) formájú sütemény és meleg italok fogyasztásával végződik. Ez itt most elmaradt, illetve a Templom téren zsíros kenyeret, lilahagymát és teát osztogattak a dadusok.

Ám ez a szerda esti lámpás felvonulás még csak az első volt Budaörsön a Márton napi események sorában. Hiszen sorra szervezi meg a többi óvoda és iskola, és ezek saját rendezvénye után november 12-én vasárnap várják a családokat a városi Márton napra. Délelőtt a Károly király utca sarkán a Városi Régészeti Kiállítás és a lakótelepi Közösségi Ház kreatív foglalkozásaira, majd délután 16,30-kor az itt készített lámpásokkal az immár hagyományos felvonulás a városháza elől indul és a Jókai Mór Művelődési Központban ér célba, ahol 17 órától koncert és táncház zárja a napot.

Aki szereti a libalakomát, annak a hétvégén érdemes a helyi éttermek Márton napi akciós ajánlatai között is válogatni!

A St. Benedek iskola meghívója is megérkezett, pénteken 16,30-tól az iskola előtt a Templom téren újbor szentelés, majd az Árpád-kor Vesperással emlékeznek Szent Mártonra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here