Megkezdődött az adventi időszak az első gyertyagyújtással

0
130

Hagyományosan szombati napokon van Budaörsön az adventi gyertyagyújtás a Templom téren, ahol ünnepélyes keretek között, ökumenikus istentisztelet keretében kapcsolják fel a megfelelő villanygyertyát az óriási adventi koszorún. Így volt ez ma is, felragyogott az első gyertya, miután a baptista helyettes lelkész, Révész Lajos elmondta a prédikációt. Imádságot a református lelkészasszony, Petőné Püski Ilona mondott, az ünnepségnek pedig és a görög-katolikus Szent Demeter énekkórus egyházi énekek előadása adott keretet.

A szeles, hideg idő ellenére sokan részt vettek a ma délutánra szervezett adventi gyertyagyújtásra. A budaörsi adventi rendezvénysorozat idén már tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre. Ennek része az adventi koszorú gyertyagyújtása hétről-hétre, ökumenikus istentisztelet keretében. Az este hat órakor kezdődő esemény miatt az adventi időszakban a római katolikus templomban a mise szombat délután öt órakor van.

Az igehirdetést a jelenlévők a baptista közösség helyettes lelkészétől, Révész Lajostól hallhatták. Beszédének lényege az volt, hogy Jézus Krisztus születésével az emberiség megkapta a lehetőséget arra, hogy letehesse bűneiből álló terhét és arra is, hogy a Jézus által vezetett úton eljuthasson isten országába. És az adventi időszak az, amikor Jézus születésének megünneplésére lelkileg is készülni kell.

Imádságot mondott a református lelkészasszony Petőné Püski Ilona a közös imádsághoz.

Az ünnepélyes istentisztelet fényét emelte a görög-katolikus énekkar, a Szent Demeter kórus.

Frissítés: cikkünk megjelenése után merült fel kérdésként, hogy a szombati gyertyagyújtás vajon már az adventi időszak része-e, ami „hivatalosan” vasárnap kezdődik, vagy még nem. Nobilis Márió atya adott választ:  „A keresztény hagyomány szerint a nagyobb ünnepek (és ezek sorában a vasárnapok is) mindig a megelőző estén kezdődnek, „vigiliával”, előestével. Emiatt van a katolikus templomokban már szombat esténként vasárnapi szentmise. Így advent első vasárnapja is már mindenütt megkezdődik szombat este, ahogy a budaörsi templomban, úgy minden más katolikus templomban is az úgynevezett „előesti” szentmisével. Most december 2-án 17 órakor tartottuk ezt a liturgiát, így a 18 órakor kezdődő gyertyagyújtás már a teljesen „hivatalosan”, az egész világon mindenütt a katolikus templomokban érvényes rendnek megfelelően bizony a legtermészetesebb módon az adventben zajlott.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here