Rövidebb utazásokra mától drágábbak a menetjegyek

0
380

Tudtuk már pár napja, de mától életbe lépett, hogy jelentősen megemelkedtek a buszok és vonatok helyközi, rövidebb távra érvényes menetjegy árai.

Budaörsön ez a korábbi 250 forintos „helyi” jegyet érinti, ami 400 forint lett. Vagyís sokkal jobban megéri a 40-es (88-as stb.) buszokra a teljes vonalra érvényes 10-es gyűjtőjegyet megvenni, mert akkor darabja (egyelőre?) „csak” 300 forint. De még az automatából vásárolt egy darab 350 forintos is olcsóbb.

Az utazási kedvezmények ugyanakkor nem változtak, 6 év alattiaknak és 65 év felettieknek ingyenes az utazás, és vannak 50 illetve 90 százalékos diák- és nyugdíjas kedvezmények, továbbá közalkalmazotti, fogyatékkal élőknek szóló stb. kedvezmények. (Erről részletesen ITT tájékozódhatnak.)

A mostani jegyárak emelkedése egy korábbi kormányzati közlemény szerint egy összetettebb tarifaátalakítás része, amelyben ígéretük szerint az emelések mellett kedvező változások is lesznek. Jelenleg mind nominálisan, mind százalékosan a rövidebb utazások drágultak jobban.

A vonatokon is vannak mától változások.

Július 1-jétől a MÁV-START és a GYSEV járatain megszűnnek az IC-pótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek, a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek léptek. És szintén jelenetős változás, hogy mától az országbérletek is felhasználhatók az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Pontosabban az országbérlettel rendelkezők – a megfelelő helyjegy megváltásával – utazhatnak az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán, de a vármegyebérlet továbbra sem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, illetve szakaszokon, az első és prémium (1+) osztályon pedig a két új díjtermék egyike – tehát sem a vármegye-, sem az országbérlet – nem lesz felhasználható az utazáshoz, még a kiegészítő jegyek megvásárlása esetén sem.

Az okosjegyek árazása is igazodik az új díjszabási rendszerhez; a módosítások összességében azt eredményezik, hogy az új vármegye- és országbérletek a korábbiaknál is több utasnak legyen olcsóbb és egyszerűbb megoldás a mindennapi utazáshoz – áll a MÁV közleményében. De! Az okosjegy mától csak elővételben megváltható, az utazás napján már nem, és az érvényesség kezdete előtt legkésőbb 12 órával váltható vissza.

Továbbá mától az sem mindegy, hogy mikor vesszük meg a jegyeinket. Az IC-helyjegy elővételben – azaz a vonatindulás napját megelőző napig megváltva egységesen 650 forint, az utazás napján megváltva 990 forint . A prémium (1+) osztályra szóló helyjegyek ára egységesen 1990 forint. A nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken egységesen 300 forintra módosul a helyjegy ára.

A helyközi közlekedésben a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain egyaránt ennyit kell fizetni mától országosan a menetjegyekért:

  • a 0-10 kilométeres távokon 250 forint helyett 400 forintot,
  • a 10-15 kilométeres távokon 310 forint helyett 450 forintot,
  • a 15-20 kilométeres távokon 370 forint helyett 500 forintot,
  • a 20-25 kilométeres távokon 465 forint helyett 550 forintot,
  • a 25-30 kilométeres szakaszokon 560 forint helyett 600 forintot.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here