Legyünk körültekintőek gyalogosként is!

0
327

Ahogy melegszik az idő, egyre többen sétálnak, kocognak, esetleg csak andalognak városunk járdáin. Fontos tudni, hogy a gyalogosok is a közlekedés résztvevői, ráadásul egy esetleges baleset esetén ők a legsérülékenyebbek, tehát a közlekedés során mindig legyünk körültekintők. 

A közlekedésben a gyalogos a járművezető egyik partnere. Gyalogosnak tekinthető az a személy, aki az úton gyalogosan közlekedik, az úton kerékpárt vagy segédmotoros kerékpárt tol, illetve az úton gyermekkocsival, betegszállító kocsival vagy talicskával közlekedik.

A gyalogosnak elsősorban a járdán kell közlekednie, ha ez nem megoldható, akkor leállósávon, útpadkán vagy kerékpárúton. Ha máshol nincs lehetőség, akkor a gyalogosoknak az úttest szélén egy sorban, lakott területen kívül az úttest menetirány szerinti bal oldalán kell közlekednie.

Amennyiben a gyalogosnak az úttesten kell átkelnie és a közelben nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely akkor lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél, a járda meghosszabbított vonalában, vagy a járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között, illetve egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

A gyalogosnak elsőbbsége van a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad, illetve útkereszteződésben kanyarodó főútvonal esetén a kanyarodó főútvonalról egyenesen letérő járművel szemben.

A gyalogos az úttestre csak akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet le, de ha lelépett, köteles késedelem nélkül átkelni.

Főútvonalon hat éven aluli gyermeket felügyelet nélkül hagyni tilos!