Legyen advent idején is biztonságban!

0
981

Itt az adventi időszak, így a megye területén – különösen az agglomerációs övezetben – lévő bevásárlóközpontok forgalma jelentősen megnőtt, ez pedig számtalan lehetőséget kínál a bűnözők számára. 

Az ünnepek közeledtével a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is fokozott figyelmet fordítanak a közutak forgalmára, valamint a vásárok és bevásárlóközpontok parkolóira és üzletsoraira. Az eddigi tapasztalatok alapján az állampolgárok a készülődés hevében gyakran figyelmetlenebbek, a közlekedés során pedig türelmetlenebbek. Az ünnepi forgatag, a nagy tömeg pedig lehetőséget kínál a zsebtolvajoknak és az autófeltörőknek is.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2016. december 3-án tartott akciójával hívta fel a vásárlók figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, valamint tanácsokat adott azok elkerülésére. Közben a Mikulás apró ajándékkal kedveskedett a gyerekeknek.

Néhány hasznos tanács:

 • Pénztárcájukat, értékeiket, irataikat ne a táskában, hanem a kabát belső zsebében tartsák. Ha nem feltétlenül szükséges, ne vigyenek magukkal kézitáskát vagy tartsák zárva, lehetőség szerint szorosan a testük mellett.
 • A bevásárlókocsira ne tegye se a táskáját, se a kabátját, mert egyetlen pillanat is elég ahhoz, hogy az abban lévő értékeket eltulajdonítsák. 
 • Ne vigyen több készpénzt magával, mint amennyire előre láthatólag szüksége lesz a vásárlás során.
 • Bankkártyájára is vigyázzon, semmiképpen ne tartsa mellette a PIN kódot! Mielőtt pénzt vesz fel, figyeljen arra, hogy ne álljon Ön mögött senki!
 • Napjainkban egyre többen vásárolnak internetes webáruházakban. Ebben az esetben is legyenek óvatosak a személyes adataik és bankkártyájuk adtainak megadásakor. Nézzék át a webáruház működési szabályzatát és a fizetési feltételeket! Ha lehet, válasszanak utánvételes fizetést és figyeljenek a visszavásárlási garanciára. Ha bankkártyával fizet, válasszon olyan internetes áruházat, ahol a fizetés valamely pénzintézet internetes oldalán keresztül történik.
 • A parkolókban hagyott autóval kivilágított helyen, ha lehet, őrzött parkolóban álljon meg. Az utastérben soha ne hagyjon látható helyen értékeket, műszaki cikkeket. A már megvásárolt ajándékot a vásárlást követően tegye be a csomagtartóba! 
 • Minden esetben ellenőrizzék, hogy valóban bezárták-e a járművet! Az ablakokat mindig húzzák fel!
 • A jármű indítókulcsát is nehezen hozzáférhető helyre tegye el, a nadrág hátsó zsebe nem biztonságos!
 • Az áruházak parkolóiban ilyenkor megjelennek az adománygyűjtők és az értéktelen, bóvli tárgyakat kínáló árusok.  Ezeknek a személyeknek a pénzünk megszerzésén kívül gyakran céljuk az is, hogy adatainkat megszerezve később bejussanak a lakásunkba! Legyünk óvatosak!
 • Ha vásárolni indulnak, arra is fordítsanak fokozott figyelmet, hogy a lakás nyílászáróit megfelelően zárják be! Amennyiben riasztóberendezés is van az ingatlanban, induláskor élesítsék!
 • Ha hosszabb időre utaznak el az ünnepek idején, kérje meg szomszédját, barátját, hogy pár naponként menjen be a lakásba, kapcsolja fel a villanyt, ürítse ki a postaládáját!

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egyenruhásai a forgalmat is folyamatosan segítik az üzletközpontok környékén és járőröznek a parkolókban. Legyenek türelmesek, vezessenek óvatosan!

Amennyiben óvatosságuk ellenére bűncselekmény áldozatává válnak, tegyenek bejelentést a rendőrség ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es segélyhívó számain!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here