Laza bóklászás a sárgán a Huszonnégyökrösre

0
344

Rövid, gyerekekkel könnyen teljesíthető kirándulás ajánlónkban ezúttal a Csiki-hegyek déli oldalán kanyargó ösvényt mutatjuk be.

Budaörsről a Domb utca, Sóvirág utca, Felsőszállás utca felől az Áfonya utca végében kialakult spontán parkolótól néhány méterre lehet rácsatlakozni a sárga jelzésű turistaútra. Ezen nyugat felé haladva sétálhatunk a Huszonnégyökrös-hegy felé.

Erdős és sziklagyepes szakaszok váltják egymást. Az út mentén egy piktorüreg is található, de belemenni nem tanácsos.

Nem feltűnő, de különleges virágja van a kecskerágónak.

Az erdei gyöngyköles nevét a tavalyi száraz kóróján ülő fehér magjáról kapta.

A H. Gy. emlékére kialakított kis pihenő után figyelni kell, az út ketté ágazik, jobbra van a sárga jelzésű.

Ebben az időszakban gyakran találkozhatunk ganajtúró bogarakkal, a zöldek, kékek fémesen csillognak. De a kopárok környékén sok helyen láthatunk a ganajtúrónál nagyobb, pohos gyászbogarat is.

Kiérve a sziklagyepes részekre, egy ösvény felvezet az úgynevezett fa bunkerhez. A mesebeli kunyhó időnként alakot változtat, érdekessége, hogy például a Suunto applikáció térképén ezen a néven fel is van tüntetve.

A helyi jellegzetes növények megfigyelésére szánjunk időt! A kökörcsin például virágzás után is látványos, többféle kutyatej, mezei zsurló, gubóvirág, csabaíre pedig most van virágzása teljében.

Rövid erdei emelkedő után az útelágazásnál jobbra, a sárga háromszögön megyünk tovább.

Újabb kopár, sziklás szakaszok és erdei ösvények után egy rét tetején hamarosan megpillanthatjuk a Huszonnégyökrös-hegy legmagasabb pontját jelentő csúcskövet.

E helyütt készítettem ezt a képet egy pöszörlégyféléről (más néven gyapjaslégy), ami meglepően jól tűrte a fotózást egy szál szegfűn. Kiderült aztán, hogy ennek oka az, hogy már nem él. E légyfaj különlegessége egyébként, hogy egy helyben is képes repülni, akár a kolibrik, és így szívogatja a nektárt a virágokból. 

A kilátás innen nem szép, érdemes a helyszínen a természet szépségeit csodálni inkább.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here