Lakossági tájékoztató – itt a szúnyog szezon

0
211
Budaörsön az elmúlt években jelentősen nőtt a környezettudatosság, az igény a legkisebb környezetterheléssel járó technológiák alkalmazására az élet minden területén. Egyre több kérés, bejelentés érkezik arra vonatkozóan, hogy a hasznos beporzók számára káros, kémiai gyérítések számát csökkentse az önkormányzat.2023-ban is biológiai gyérítést végzünk a lárvák megjelenésétől kezdve kétheti rendszerességgel városszerte.

Biológiai gyérítés

A csípőszúnyogok ártalma évről-évre visszatérő probléma. A sok évtizedig világszerte és országosan alkalmazott kémiai szúnyoggyérítés alkalmazásával kapcsolatban egyre több aggály jelentkezik. Jogos az igény arra, hogy településünk minden körülmény figyelembe-vételével döntsön a szúnyogártalom csökkentésének mind a környezetre, mind az emberi egészségre legkevésbé ártalmas módjáról.

2020. tavaszán településünkön – országos szinten az elsők között – megkezdődött a biológiai szúnyoggyérítésre való áttérés. E módszer során a tenyészővizekbe speciális, baktériumok által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el. Alkalmazásával elkerülhető más rovarok elpusztítása, és az emberi szervezetre sincs káros hatással. A biológiai gyérítést 2023-ban is, a lárvák megjelenésétől kezdve kétheti rendszerességgel végezzük városszerte.

Megelőzés

A szúnyogok lárvája kis térfogatú, pangó vízgyülemekben is megél, ezért fontos, hogy házunk körül előzzük meg az ilyen tenyészőhelyek kialakulását. Több olyan járványügyi szempontból (is) jelentős szúnyogfaj ismert, melyek vízre petéznek, a lárvák pedig ezekben kis térfogatú, pangó vizekben fejlődnek ki 1-2 hét alatt. Minden deciliternyi ilyen tenyészőhelyről több száz szúnyog repülhet ki. A kifejlett példányok kémiai gyérítése azért nem lehet eredményes, mert a légi szórás nem tudja a lombkoronaszint alá juttatni a hatóanyagot. Az esővizes hordók, szabadban tárolt gumiabroncsok, medencék szintén felderíthetetlen – és központilag kezelhetetlen tenyészőhelyek, a bennük fejlődő szúnyogok pedig egész életük során a közelben maradnak, és elsősorban az ott élőket gyötrik. Ezeket a pangóvizeket csak a lakosság tudja megszüntetni, ezáltal lényeges mértékben csökkenteni a saját lakókörnyezetük szúnyogártalmát.

A kis térfogatú tenyészőhelyek hatása elleni védekezés kivitelezhetetlen a lakosság segítsége nélkül!

Kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy ingatlanán megszünteti a mikrotenyészőhelyeket. A vízgyűjtőket takarja le szúnyoghálóval, vagy használja fel az esővizet 1 héten belül. A lomokat számolja fel, öntse ki belőlük a kis mennyiségű vizet is. Már kereskedelmi forgalomban is kapható a biológiai készítmény tablettás kiszerelésben, mely pl. a kerti tavak kezelésére is alkalmas. Ezzel nagy mértékben csökkenthetjük a kikelő csípőszúnyogok számát.

Ha kérdésük, kérésük van, akkor Budaörs Város Önkormányzata készséggel áll rendelkezésükre a 23/447-889-es telefonszámon munkaidőben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here