Lakáshitelre van szüksége? 2018-ban ezeket kell tudnia!

0
852

Napjainkban már egy átlagember számára sem lehetetlen az ingatlanvásárlás, az alacsony lakáshitel kamatoknak és a bankok széles kínálatának köszönhetően.

Cikkünkben górcső alá vesszük az elérhető hitelkínálatot és segítünk eligazodni a lehetőségek útvesztőjében. Azok a legolcsóbb hitelek, amelyek a törlesztő éven belül is változhatnak, míg valamivel drágábbak azok, amelyeknek a törlesztője több évre szól. A legkedvezőbb hiteltípusok közé tartozik a minősített fogyasztóbarát lakáshitel, amely 2017 nyarán futott be igazán a lakáshitelek ranglétráján. Ennél a formánál a jegybank által támasztott feltételeknek kell megfelelni, ám számos kedvezménnyel lehet élni, például a lakástakarékból történő ingyenes betörlesztési lehetőséggel vagy a 3,5 százalékos, limitált kamatfelárral.

A lakáshitel felvétele előtt érdemes feltérképezni a lehetőségeket, illetve átgondolni, hogy mire számíthat a procedúra kapcsán. Ha megtalálta az Ön számára megfelelő lehetőséget, mindenképpen számoljon az időigényes és komplikált ügyintézéssel. Miután az ügyfél beadta a hitelkérelmet 4-6 hetet vehet igénybe, amíg eljut a hitel folyósításáig. A hitelfelvevőt két tényező befolyásolhatja a folyamat során, a megvásárolni kívánt ingatlan értéke, illetve a jövedelmi háttere, amit a hitelbírálat során vizsgál meg a bank. Ennek során felmérik az ingatlan paramétereit, ellenőrzik az igazolható jövedelmeket, amelyekkel az ügyfél rendelkezik.

Néhány fontos információ:

  • a hitel maximális összege nem lehet több, mint az ingatlan piaci értékének a 80 százaléka (bár a gyakorlatban a bankok inkább csak a 60-70 százalékig mennek el)
  • a fennmaradó összeget önerővel kell megteremteni
  • az összes havi törlesztés nem haladhatja meg a jövedelem 50 százalékát (a bankok inkább csak 30-40 százalékot engedélyeznek)
  • érdemes is utánanézni, hogy az önerő és a lakáshitel mellett, milyen esetleges állami támogatás (CSOK) érhető el

Hitelfelvétellel kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

Elérhetőségünk:

www.drahotaingatlan.hu

+36 70 7707804