Kovács Zsófia az év legjobb sportolói között

0
810

A hazai sport szövetségek szavazata alapján az év legjobb magyar sportolóinak a listájára került Kovács Zsófia a Budaörsi Triatlon Klub versenyezője, aki 2017-ben Rióban az olimpián a 24. helyen végzett.

A hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben szavaznak arról, hogy a saját sportágukban kik az év legjobbjai, a Magyar Távirati Iroda (MTI) sportszerkesztőségének a felkérésére. Az idén 54 sportág szövetsége tette meg. Egy budaörsi sportoló került a listára (ezzel másodszor) Kovács Zsófia a Budaörsi Triatlon Klub versenyezője, aki Rióban az olimpián a 24. helyen végzett.

Kovács Zsófia 1988-ban született Gyöngyösön. „Komolyabban 12 éves koromban kezdtem el foglalkozni a triatlonnal. Legerősebb számom a futás, atlétikában is több magyar bajnoki címet szereztem. 2003 óta számos Európa- és Világbajnokságon indultam, ahol a korosztályomban évről évre az első tízben végeztem. Legbüszkébb a Junior Európa Bajnoki 2. helyezésemre és az U23-as Világbajnoki 2. helyezésemre vagyok. A felnőttek között 2011-ben az Európa bajnokságon a 7. helyen végeztem. Mix váltóban három alkalommal voltam a világbajnoságon 6-8 helyezett váltó tagja. Büszkeséggel tölt el, hogy a Londoni Olimpián a kvalifikációs versenyeken nyújtott jó teljesítményem eredményeként egyedüli magyar triatlonosként képviseltem Magyarországot. Jelenleg Budapesten készülök, edzéseimet a Budaörsi TK edzői és Tóthné Stupián Anikó irányítják. 2013-ban Tongyeongban Világkupa 5. helyezett voltam. Ez volt a harmadik Világkupa amin az első 10-ben végeztem” – nyilatkozta magáról. 2014-ben egyetemi világbajnokságot nyert, a váltó világbajnokságon bronzérmes lett. 2016-ban az Európa-bajnokságon egyéniben és vegyes váltóban is bronzérmet szerzett, majd a riói olimpián a 24. helyen végzett.  Emlékezetes, hogy amikor 2014 nyarán a Triatlon Váltó Világbajnokságon Magyarország csapata bronzérmet nyert, a Budaörsi Triatlon Klub négy versenyzője alkotta a csapatot és 2016. május végén Lisszabonban a TriatIon Európa Bajnokságon ugyanebben az összeállításban vehettek át ismét bronzérmet a sportolóink. Kovács Zsófia mellett Vanek Margit és Tóth Tamás is képviselhették Rióban Magyarországot, Vanek Ákos azonban, a csapat negyedik tagja, hosszan tartó sérülése miatt csak utána, az Európa Bajnokságon térhetett vissza a nemzetközi élvonalba.

Sajnos arról nem találtunk adatot, hogy korábban mely budaörsi sportolók szerepeltek már az MTI által szervezett szavazáson sportágukban az első vagy második helyen. Érdekesség, hogy a szavazás történetében Portisch Lajos sakknagymester 23-szor lett az első 1964 és 1994 között. Az idei győztesek közül pedig a férfiaknál kiemelkedik a tájékozódási búvárúszó Balázs Péter, aki 12. alkalommal érdemelte ki az elismerést, valamint a sportlövőknél a 11-szer díjazott Sidi Péter. A nőknél Lénárt Ágota a számszeríjászat field kategóriájában a 13. évben lett a legjobb. A riói olimpián aranyérmesek közül az úszó Hosszú Katinka 6., a kajakos Kozák Danuta 5., a párbajtőröző Szász Emese 5., míg a kardozó Szilágyi Áron 3. alkalommal bizonyult sportága legjobbjának. Érdekesség, hogy a baseballosok között a Budapest Reds Sleepwalkers játékosa, a kanadai Samuel Siddall külföldiként bizonyult 2016-ban a legjobbnak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here