Körbe-körbe, karikába – fontos tanácsok bicikliseknek

0
842

Mindenki útban van. Bringás az autósnak, autós a gyalogosnak, gyalogos a bringásnak, bringásnak az autós, gyalogosnak a bringás, stb., körbe-körbe.

Városunk gazdag lehetőséget biztosít a kerékpározásra. Kiépített bringautak, kisebb és nagyobb forgalmú utcák, a közeli Zsámbéki-medence országútjai, illetve Csillebérc, Normafa felé izgalmas erdei utak csalogatják az alkalmi és rendszeresebb kerékpározókat.Kezdő vagy újrakezdő bringásoknak biztonságérzetet nyújthat a bringaúton való közlekedés, de lássuk be, útjaink többségét más közlekedőkkel is meg kell osztanunk. Ebből sok feszültség, olykor kisebb-nagyobb baleset is keletkezhet. Ezek esélyének csökkentésére ajánljuk tanulmányozni a városi-országúti, illetve az erdei kerékpározás 10-10 pontját:

 1. Viseljünk sisakot! A sisak nem segít a baleset megelőzésében, de ha már megtörtént a baj, jó szolgálatot tesz. A mai modern fejvédők komfortosak és jól szellőznek, így viselésük nem okoz kényelmetlenséget. Ne feledjük: a halállal végződő kerékpáros balesetek döntő többségében fejsérülés szerepel az elhalálozás okaként.
 2. Látni és látszani! Mindig törekedjünk arra, hogy jól észlelhetők legyünk, viseljünk feltűnő színű öltözéket, illetve – amennyiben az időjárás indokolja – nappal is használjuk a világítást.
 3. Közlekedjünk úgy, mintha láthatatlanok lennénk! Ez a gyakorlatban egy olyan viselkedésformát feltételez, amely abból indul ki, hogy közlekedési partnereink nem vesznek észre minket. Ha minden egyes szituációban a lehető legrosszabbra készülünk, akkor bár kissé csökken a haladás hatékonysága, de egyben a balesetveszély is csökken. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy észrevettek minket, inkább mondjunk le elsőbbségünkről, hiszen ütközés esetén minden bizonnyal mi húznánk a rövidebbet, hiszen elsőbbsége annak van, akinek megadják…
 4. Kommunikáljunk! Keressük a kontaktust közlekedési partnereinkkel, minden manőver előtt győződjünk meg arról, hogy észleltek-e minket. Bizonyos gesztusainkkal mi is jelezhetjük feléjük, hogy valamire készülünk – a hátrafelé tekingető kerékpáros például biztosan készül valamire. Kanyarodáskor, irányváltoztatáskor mindig használjunk karjelzést.
 5. Ne haladjunk szorosan az útpadka mellett! Bár a KRESZ a kerékpárosoknak szoros jobbra tartást ír elő, balesetvédelmi szempontból nem árt ezt rugalmasan értelmezni. Egyrészt a tapasztalat azt mutatja, hogy a legnagyobb úthibák az út szélén jelentkeznek, másrészt így egy esetleges krízishelyzetben tudunk hová húzódni. Ilyen szituáció lehet, amikor csekély oldaltávolsággal előznek minket, vagy előzés után egyből jobbra kanyarodnak. Éppen ezért, ajánlatos az út szélétől 60-80 centiméterre haladni, illetve ha parkoló kocsisor mellett vezet utunk, ezt a távolságot egy „ajtónyitásnyira” érdemes növelni.
 6. Ne tegyünk hirtelen és váratlan mozdulatokat! Gyakran előfordul, hogy egyenesen haladva ki kell kerülnünk egy úthibát, ami a közlekedési partnerek nézőpontjából váratlan irányváltoztatást jelent. Ilyenkor előbb hátranézéssel győződjünk meg arról, hogy ezzel a manőverrel nem éppen egy gépjármű elé kormányozzuk magunkat. Ez persze vonatkozik minden egyes irányváltoztatásra – mindig győződjünk meg arról, hogy közben mi történik a hátunk mögött. Amennyiben a hátranézést kényelmetlennek találjunk, használjunk visszapillantó tükröt.
 7. Ne közlekedjünk a gépjárművek holtterében! A gépjármű körül bizonyos területek nem láthatóak a tükrökből, így az ebben a zónában haladó kerékpáros a vezető számára nem észlelhető. Éppen ezért sohase tapadjunk rá szorosan egy-egy gépjárműre, kerüljük a kocsi jobb oldalán történő huzamosabb haladást, illetve ne előzzünk jobbról, mert a következő saroknál esetleg éppen elénk kanyarodik az éppen előzés alatt álló jármű.
 8. A járda a gyalogosoké, lehetőleg ne használjuk! A KRESZ szerint csak abban az esetben használhatjuk a járdát, ha az útburkolat a kerékpáros közlekedésre alkalmatlan. Ilyen esetben is legfeljebb csak 10 km/h sebességgel haladhatunk, ami amúgy sem éppen bringás tempó. Amellett, hogy ilyenkor zavarhatjuk a gyalogosokat, azokon a helyeken, ahol ismét találkozunk a gépjárműforgalommal (átkelések, padkázások), balesetveszélyes helyzetbe kerülhetünk, hiszen az autósok nem számítanak ránk ott és akkor.
 9. Kerüljük a nagyforgalmú utakat, válasszuk a kerékpárutat! Csökkenthetjük a baleset esélyét, ha két alternatíva közül a kisebb forgalmú útvonalat választjuk. Erre persze nem mindig van lehetőség, de amennyiben igen, éljünk vele. Ahol az út mellett kerékpárút halad, ott mindig utóbbit vagyunk kötelesek használni, amennyiben azonban a kerékpárút a gyalogosokkal vegyes használatú, és a mellette haladó közúton tiltó tábla nincsen, belátásunkra van bízva, hogy melyiket részesítsük előnyben.
 10. Ne szabálytalankodjunk, kerüljük a kiélezett szituációkat! Olykor csábító lehet egy-egy piros lámpán áthajtani, vagy kikerülni a leeresztett vasúti sorompót. Ilyenkor viszont mindig gondoljunk arra, hogy egy váratlan szituáció – géphiba, kátyú, figyelmetlenség – következtében többnyire nincsen időtartalék a korrigálásra, így a pár perc időnyereség helyett akár végzetes baleset is lehet a jutalmunk.

Az erdei kerékpározás tíz pontja, amelyet a természetben biciklizés folyamán jó, ha mindenki alkalmaz:

 1. Kijelölt turistautat ne hagyj el, még természetvédelmi területen kívül se!
 2. Az erdőben a gyalogosnak mindig elsőbbsége van!
 3. Turisták mellett lassan haladj el! Különösen ügyelj a gyerekekre, kutyákra, mert mozgásuk kiszámíthatatlan, eléd futhatnak!
 4. A gyalogos turista mellett tarts távolságot, ha keskeny az ösvény, állj meg. Idősebbeknél légy még óvatosabb, ne ijeszd meg őket! (Egyszer te is leszel nyugdíjas…)
 5. Ha szükséges, csöngess, jelezd, hogy közeledsz, mert a bicikli halk jármű, messziről nem lehet meghallani!
 6. Ne farolj! Miközben irányíthatatlanná válik a járműved, fölszántja a talajt.
 7. Ne szemetelj! A hulladékot vidd magaddal, lehetőleg a kijelölt pihenőhelyen egyél.
 8. Ne szedj virágot, óvd a növényeket, ne zavard az állatokat!
 9. Az erdőben fölöslegesen ne használj olajat, kenőanyagot, ügyelj, hogy az a kerékpárláncról lecsöppenve ne kerüljön élővizekbe!
 10. Ne felejtsd, hogy az erdőben vendég vagy, az erdészet és a vadászok korlátozhatják a mozgásodat! Járműveiknek adj elsőbbséget!

+1:Személy szerint kiegészítem még egy ponttal, ami igen fontos és csodákra képes, kapcsolatépítés és a kedvező megítélés szempontjából: Köszönj!

Írta: Farkas Gábor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here