Könyvajánló tanösvényekről kisebb-nagyobb kirándulásokhoz

0
408

A Magyar Természetjáró Szövetség szerint tavaly 25%-kal megnőtt a kéktúrázók száma, és a koronavírus járvány óta jelentősen megnőtt a kirándulók száma is. A nagy kérdés pedig, ami minden pénteken felmerül: hová menjünk a hétvégén? Ehhez nyújt segítséget a Gingko kiadó új, hiánypótló túrakalauza, Hegyes Katalin Ki a szabadba! című könyve, mely rövidebb és hosszabb túrákra is jó javaslatokat ad. A könyvben 6 budaörsi tanösvény ismertetése is megtalálható.

„A koronavírus-járvány alatti időszakban hétvégente gyakran ki lehetett volna tenni a „Megtelt” táblát a Normafán. Svábhegyi lakosként hamar elment a kedvem attól, hogy beálljak a Normafától az Erzsébet-kilátóhoz tartó kirándulók hosszú sorába. Inkább új célokat kerestem. A tanösvények felkeresése ideális vasárnap délelőtti programnak bizonyult, így egyiket a másik után látogattuk meg. Csodaszép helyeken jártunk, feltöltődtünk, számos érdekességet olvastunk az élővilágról vagy a helyek történetéről, és tudatosult bennünk, hogy a környezetünk mennyi szépséget, mennyi kincset rejt. Az utóbbi évtizedekben több mint 40 természetvédelmi tanösvényt alakítottak ki Budapesten, és vidéken is számos tematikus utat kínálnak. Élen járt ebben a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, de erdészeti társaságok, önkormányzatok és civil egyesületek is gyakran összefogtak: utakat jelöltek ki, padokat és tájékoztató táblákat állítottak fel. A tanösvények táblák, füzetek vagy applikáció segítségével mutatják be egy-egy kisebb terület természeti kincseit vagy a település kultúrtörténeti érdekességeit, de van mese- és kardiotanösvény is. A tematikus útvonalak egyre több élményt nyújtanak, például függőhíd, kilátó vagy madárles mellett haladunk el és interaktív feladatokat vagy QR-kóddal elérhető videókat kínálnak. Bízom benne, hogy sokan – fiatalok és idősebbek, családok vagy kutyások is – kedvet kapnak, felkerekednek és ellátogatnak valamelyik tanösvényre. Az ajánlott budapesti útvonalakat 1-3 óra alatt végig lehet járni” – írja a könyv Bevezetőjében Hegyes Katalin.

A Ki a szabadba! című könyv – a több, mint 500 Magyarországon lévőből – 130 tanösvényt mutat be a fővárosban és tőle 1-1,5 órányi távolságra. A tanösvények egy-egy hely, környék természeti, geológiai vagy kultúrtörténeti látványosságait mutatják be táblákon vagy applikációban, de vannak mese-, gasztro- vagy kardiotanösvények is (itt az útvonal során a sétálók a helyszínen eljuttathatják pulzusszámukat a szakembereknek). Számtalan tanösvényhez készült az érdekességeket ismertető füzet vagy applikáció, némelyik a pedagógusoknak foglalkoztatási ötleteket is ad. A tematikus útvonalak egyre több élményt, például függőhidat, kilátót vagy madárlest, interaktív feladatokat vagy QR-kóddal elérhető videókat kínálnak.

A 130 útvonalat 4 régióra osztották, melyet színes csíkok jeleznek az oldalak szélén: a zöld a 35 budai, a narancs a 12 pesti, a bordó az 56 dunántúli és a világos sárga a Dunától keletre lévő 27 tanösvényt mutatja be. A kalauz különleges tematikájú útvonalakat is bemutat, az egyik a bozótmívességbe avat be, másik az utolsó palóc betyár életét mutatja be vagy a börzsönyi ipartörténet eszközeit, történetét eleveníti fel.

A QR-kódon a tanösvény füzete, oldala vagy extra tartalmak érhetőek el, pl. cikkek, dalok vagy videók, melyek a tanösvény tematikájához kapcsolódnak és gyakran a környezeti tudatosságot szolgálják, hiszen jó tanácsokat kaphatunk arról, miképp komposztáljunk vagy tegyük kertünket madár- vagy sünbaráttá…

A tanösvények bejárásával pedig újra harmóniába kerülhetünk a természettel, elmerülhetünk az erdőben, kikapcsolódhatunk a vízparton, felfedezhetjük a környékünk kincseit és tudatosíthatjuk magunkban, hogy milyen értéket jelent a környezetünk.

A Gingko kiadó célja, hogy könyveivel bemutassa a környezettudatos, zöldebb élet lehetőségét a mindennapok számos területén, a környezettudatos otthon kialakításától a fenntartható öltözködésen át az étkezésig. Több könyvük pedig a gyerekek környezeti nevelését szolgálja játékos formában.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here