A kiskutyát ne a Télapó hozza!

0
881

A sötét téli hónapok alatt sok egyedül élő ember gondolkozik el azon, hogy egy kölyökkutyával visz vidámságot a szürke hétköznapjaiba. A kiskutya azonban nem játékszer, így a döntésnek komolynak és megfontoltnak kell lennie.

„Hazánkban jelenleg több mint kétmillió kutya él. Véleményem szerint a magyarországi kutyák feltűnően nagy számának a fő oka az, hogy hazánkban nagyon sok a magányos ember” – mondta lapunknak Bálint András, a Dr. Rex Kutyás Egyesület alelnöke. „Napjainkban sok család esik szét például egy válás miatt, és az így egyedül maradó embernek szüksége van egy társra. Ha ezt megfelelően kezelik, azaz nem embertársként gondolnak a kutyára, akkor az állat valóban nagyon jó partner lehet abban, hogy egészséges életmódot folytathassanak, valamint lelki szempontból is nagyszerű hatással lehet az emberre.”

A probléma ott kezdődik, ha az ember nem körültekintően, hanem pillanatnyi fellángolás alapján vesz maga mellé egy kutyát, és nem gondol bele abba, hogy egy ilyen döntés bizony tíz-tizenöt évre való elköteleződést jelent.

„Sajnos a legtöbb ember nem ilyen megfontolt, és a külcsín alapján választ magának kutyát, amelyet tenyésztőtől, rossz esetben pedig szaporítótól szerez be. Ezzel pedig már el is dőlt az állat sorsa, hiszen ha nem megfelelő módon és körülmények között jött a világra, akkor nagy valószínűséggel betegségekkel fog küzdeni, és nem is olyan kutyává válik, mint amilyennek megálmodták” – emelte ki az alelnök.

A harmonikus együttélés és kapcsolat kialakulásához nagyon fontos azonban, hogy az ember a számára megfelelő kutyát vagy kutyafajtát válassza ki magának, legyen az tenyésztőtől elhozott vagy menhelyről befogadott kölyökkutya vagy akár felnőtt eb. A lényeg, hogy olyan társállatként legyenek jelen az ember mellett, hogy szinkronban tudjanak működni együtt. A cél az, hogy olyan hobbiállat legyen otthon, amelyikkel örömteli az együttlét. A border collie például igen népszerű fajta manapság, de aki ezt a fajtát választja, annak tisztában kell lennie azzal, hogy nagy mozgásigényű munkakutya, akivel minden nap sokat kell foglalkozni és sportolni.

„Választás előtt ezért mindig célszerű megismerni a fajtajellegzetességeket. Ebben a Dr. Rex Kutyás Egyesület szakemberei tudnak segítséget nyújtani, akik felmérik, hogy az adott habitusú családhoz milyen kutya illik. A személyes beszélgetés és esetleg a pályán együtt töltött idő alatt felismerik a jellegzetességeket, és ezek alapján javasolnak kutyafajtát. Ezután megjelölik azokat a tenyésztőket, akiktől bizonyosan egészséges kutyát lehet megvásárolni, illetve a Budaörsi Állatmenhellyel fenntartott jó kapcsolat alapján menhelyi állatot is ajánlhatnak” – emelte ki Bálint András.

Ne feledjük: egy megfelelően tartott kutya nagyszerű társsá tud válni, ugyanakkor egy viselkedészavaros jószág pokollá teheti az életünket.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here