Kirakati babák újragondolva 2. rész

0
870

A Budaörs Galéria „Bolyongó Lelkek” című akciófestészeti programja a Zichy majorban több éves hagyomány folytatása volt június 16-17-én és tart még néhány hétvégén. A kész alkotásokat a budaörsi városházán  kívül a soproni Volt Fesztiválon illetve a szeptemberi budapesti Ráday Fesztiválon lehet majd látni.

A Budaörs Galéria „Bolyongó Lelkek” című akciófestészeti programja a Zichy majorban több éves hagyomány folytatása volt június 16-17-én és tart még néhány hétvégén. Tíz darab átlagosnak tűnő kirakati babát alakítottak át műremekké, az érdeklődők szeme láttára. A kész alkotások hamarosan a városháza előtt láthatók, a gigantikus oszlopok között, ahol szabadon lebeghetnek a szélben, süthet rájuk a nap és a hold, bolyonghat lelkük a térben szabadon.

A részt vevő alkotók: Tóth Laca, Gulyás Boglárka, Kádár Gabriella, Molnár Göb Zoltán, Gyenei Gólya Edit, Somogyi Ferenc, Páczelt Andrea, Pados Dóra,  Somogyi Samu és Navratil Zsuzsa.

„Dehogy, a BUM nem szűnt meg” – mondta a városi pletykát eloszlatva lapunknak Molnár-Göb Zoltán, a művészeti egyesület elnöke. Hozzátéve, hogy jelenleg is tart például a gyerektábor. Az azonban igaz, hogy néhány művész, így a mostani projektben résztvevők, évek óta külön szekcióként dolgoznak a BUM-on belül, kezdetben Budaörsi Alternatívok néven, mintegy másfél-két éve pedig mint Budaörs Galéria. „Mi inkább a formabontó kiállításokra, eseményekre, performanszokra koncentrálunk sok budaörsi és nem csak budaörsi művésszel együtt dolgozva, a BUM másik fele pedig inkább és nagy részt a nyári gyerektáborokra fordítja figyelmét”.

Visszatérve a „Bolyongó Lelkek” című festészeti performanszra:   „Tavaly a Zichy falait díszítettük grandiózus festményekkel, amelyeken még ma is van folytatni való és ezen a nyáron azt is befejezzük. A tavalyi festményeink   20. századi festőóriásokat idéztek meg, a mi átiratainkban, megspékelve kellő informatív tartalommal, így e híres festők életrajzát is megismerhették a látogatók. Nagy örömünkre azóta sok óvodás, iskolás csoport és rajtuk kívül sokan mások is látogatják az udvart a képek miatt.

„Idén a Heimatmuseum tisztelt meg minket azzal, hogy felajánlotta a próbababákat, amelyeket ők már nem tudtak használni. Mindannyian nagy és különleges kihívásnak tartottuk a feladatot, hogy öltözékek bemutatására szánt ipari terméket alakítsuk át önálló alkotássá, egyedi tartalmat adva a figuráknak”.

A munka az eredetileg tervezett június 16-17 azért nem fejeződött be és folytatódik további három-négy hétvégén, mert nem két-, hanem háromdimenziós formákról van szó, valamint fejeket is kell kreálni a figurákhoz, melyek eredetileg fej nélküli próbababák voltak . „Persze ez nem azt jelenti hogy valódi fejet hozunk létre, hanem a tematikánkhoz és az általunk elgondolt tartalomhoz leginkább illő fejkreációt, a figura többi alkatrészével összhangban kialakítva. Szóval még most is dolgozunk rajtuk.”

A városházán kívül, amit már említettünk, szeretnék majd a figurákat több helyen bemutatni, ha lehet, országosan. Az már biztos, hogy néhány most a soproni Volt Fesztiválon is látható lesz, illetve a szeptemberi budapesti Ráday Fesztiválon. Terveik szerint lesz egy második része is a projektnek, egy kissé más tematikával, melyekkel rangos fővárosi kiállító helyszíneket céloznak meg.

Addig is szeretettel várnak minden érdeklődőt az eseményoldalon (https://www.facebook.com/somogyi.feri/posts/10203327920434545?pnref=story) jelzett időpontokban!

Cikkünk első része:

https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kultura/ujragondolt-kirakati-babak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here