Két budaörsi cég kapott Üzleti Etikai Díjat

0
924

Újabb 10 magyarországi – köztük két budaörsi: a Biofilter Kft. és Mapei Kft. – cég vette át az Üzleti Etikai Díjat tegnap este a díjat alapító Piac & Profit által rendezett ünnepélyes gálán.

Az Üzleti Etikai Díj 2000 óta, tehát 17. éve kiemelkedő szerepet tölt be az üzleti életben etikusan működő cégek elismerésében. Az idei megmérettetésen – az eddigi 64 aktívan működő díjazott cég után – újabb 10 magyarországi cég, köztük a budaörsi Biofilter Kft. és Mapei Kft. vette át tegnap este a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia zárását követően. A díjat László Ervin professzor, a Budapest Klub elnöke és Demcsák Mária, a Piac & Profit üzleti magazin alapító-főszerkesztője azzal a szándékkal hozta létre, hogy minden évben a magyar társadalom figyelmének középpontjába kerüljenek azok a hazai vállalkozások, amelyek tevékenységükkel, magatartásukkal példát mutatnak a felelős, etikus gazdálkodásban, üzleti jelenlétben, és erősítik a társadalom és az üzleti szféra közötti bizalmat.
Az alapítás óta eltelt 17 évben a díj presztízse folyamatosan nőtt, ami azt is jelzi, hogy a tudatosság, a társadalmi elkötelezettség és az élhető, fenntartható világ fennmaradása iránti felelősség egyre hangsúlyosabban szerepel a hazai vállalatok értékrendjében.
Idén a gazdasági szervezetek, kamarák és egyéni jelölések menetében 46 cég adott be értékelhető pályázatot: 25 kisvállalat, 7 középvállalat, 6 nagyvállalat és 8 multinacionális vállalat.
A díjat évente egyszer az alapítókból, valamint a korábbi években díjat kapott cégek első számú vezetőiből álló zsűri ítéli oda. 2016-ban a zsűri 3 kisvállalatnak, 2 középvállalatnak, 2 nagyvállalatnak és 3 multinacionális vállalatnak adta át az elismerést.
A BIOFILTER Környezetvédelmi Kft. középvállalat kategóriában érdemelte ki. A cég 1990-ben alakult Budaörsön, itt volt az első telephelye. A fő tevékenysége a használt sütőolajok és sütőzsiradékok begyűjtése, újrahasznosítása. Kezdetben Budapesten és a Balaton környékén, különösen a gyorsétterem-láncok igényeit szolgálták ki, a kommunális hulladék elszállítását is vállalva. Majd 1992-ben Csévharaszton zsírpor, 1996-ban szappanport gyártással bővült a profiljuk. A cég 1997-ben vette meg a törökbálinti telephelyét, ami mára az országos begyűjtés központjává vált. Így 2002-ben a budaörsi központú iroda is átköltözött Törökbálintra, de a tulajdonosokat továbbra is ezer szál köti városunkhoz.
A MAPEI Kft. multinacionális vállalat kategóriában vehette át a díjat. A céget a Budaörsi Napló olvasóinak aligha kell bemutatunk, hiszen minden évben tudósítunk az előző évet értékelő sajtótájékoztatóról, amelyikre az olasz tulajdonos eljön ilyenkor Magyarországra. A ma már multinacionális vállalatot Rodolfo Squinzi 75 éve, 1937-ben alapította Milánóban és a csoport a világ 5 kontinensén 28 országban tevékenykedik, 67 leányvállalatból és 59 gyártóegységből áll, és közülük az egyik igen sikeres leányvállalat itt található Budaörsön.
Amiben a világon az elsők: építőipari ragasztók, fugázók és szigetelőanyagok gyártása. Sikerük oka, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a kutatás-fejlesztésre, éves árbevételének 5%-át fordítják erre folyamatosan, és munkatársaknak 12%-a tevékenykedik a világ különböző pontjain működő kutatóközpontokban.. A befektetésekre előirányzott költségvetés 70%-át olyan környezettudatos termékek fejlesztésére fordítják, amelyek a fenntartható környezetet szolgálják, és megfelelnek az úgynevezett LEED követelményeknek.
A budaörsi központú Mapei Kft. 1991-ben alakult.  Kezdetben csak értékesítéssel foglalkozott, majd 2002-ben egymilliárd forintos beruházás keretében épült meg a hazai gyár Sóskúton.

Az Üzleti Etikai Díj nyertesei 2016-ban
Kisvállalat: Agrova Kft., KAV Hungária Kft., Vitaking Kft.
Középvállalat: Bhe Bonn Hungary Kft., Biofilter Zrt.
Nagyvállalat: ÉDV Zrt. (Észak-Dunántúli Vízmű), Fővárosi Vízművek Zrt.
Multinacionális vállalat: Mapei Kft., Schrack Technik Kft. és Szatmár Optikai Kft.

mapei

Mapei Kft. kép: Középen Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója

biofilter

Biofilter Zrt. : Középen Kürti Deák Dóra, a Biofilter Kft. tulajdonosa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here