Kende Sándorra emlékeztek

0
1307

Kende Sándor íróra emlékeztek november 21-én délután a Krúdy Gyula Irodalmi Kör tagjai, Budaörs illetve az író barátai, az Ifjúság utca 40. szám alatti társasház falán elhelyezett emléktáblánál.

Kende Sándorra emlékeztek halálának 14. évfordulóján, 2016. november 21-én délután a Krúdy Gyula Irodalmi Kör tagjai, Budaörs Város Önkormányzata nevében Wittinghoff Tamás polgármester, illetve az író barátai, az Ifjúság utca 40. szám alatti társasház falán elhelyezett emléktáblánál. Kende Sándor 1918-ban született Budapesten és fiatalon Párizsban a Sorbonra járt, ahonnan az első háború miatt vissza kellett térnie Magyarországra. Besorozták, és 1944 tavaszán Ukrajnában súlyosan megsebesült, az aknaszilánkokat nem lehetett eltávolítani koponyájából és gerince mellől. Lábadozó sebesültként az ostrom végéig katonaszökevényként bujkált Budapesten. A háború után könyvkiadóknál és könyvterjesztőknél dolgozott. Írói álneve 1946-ig Sásdi Sándor Pál volt, amit Sásdi Sándor kérésére változtatott meg. Budaörsre 1982-ben költözött és ekkor alapította meg többed magával a Krúdy Gyula Irodalmi Kört. A Budaörsi Napló indulásától haláláig nálunk is publikált. Mintegy 30 könyve jelent meg, melyek közük talán a legtöbbet idézett a Lilith fiai, ami 1948-ban tette szerzőjét ismertté, a második kiadás pedig 1987-ben újra ráirányította a figyelmet.

A mostani megemlékezésen Kanizsa József az irodalmi kör nevében szólt néhány szót, illetve Kendéné Regényi Ildikó idézte fel a budaörsi éveiket. Aki az est hátralévő részében bemutatta a saját „Retró-kultúrkrónika” című könyvét, a Jókai Mór Művelődési Központban.

Fotók:Petőházi Emese

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here