Kangatraining – sport a kisgyerekkel együtt

0
477

Négy éve, amikor a fiam kicsi volt, nehezen találtam Budaörsön baba-mama programot, most azonban már szerencsére a város több pontján is várják az édesanyákat a csemetéikkel, ha társaságra, zenére, dalolásra, játékra vagy éppen mozgásra vágynak. A legújabb ilyen alkalom a Kangatraining, amelyről nekem is – ahogy szerintem mindenkinek – Milne Micimackó című regényének kedves kenguruanyukája ugrik be elsőként.

A Kangatraining első, ingyenes bemutatóórája január 10-én volt a lakótelepi Közösségi Ház nagytermében, amelyre hat lelkes és kíváncsi édesanya érkezett pár hónapos csemetéjével. A Kangatraining olyan mozgásprogram, amely kifejezetten a várandós, illetve a már szülés után lévő kismamák részére lett kifejlesztve. A mozgalom Ausztriából indult, Magyarországon 2008 óta elérhető. Az edzés segíti a test (azon belül is a jócskán igénybe vett has-, hát- és gátizmok) regenerációját, megdolgoztatja a szív- és érrendszert, fejleszti az állóképességet, a rugalmasságot, valamint növeli az izomtömeget és az erőt. Fontos előnye, hogy a gyakorlatokat az édesanya a kisbabája társaságában végzi: a babák akár már hat hetes koruktól egészen két-három éves korukig részt vehetnek a foglalkozáson. A keddi hordozós edzést, amely ideális a szülés után lévő kismamák számára, Nemes Emőke kangatréner tartotta.

„A sport a gyerekkel jött” – mondta nevetve Emőke, aki szintén édesanya, egy három és fél éves kisfia és egy hat és fél éves kislánya van. Ő a második gyermeke születése után érezte, hogy meg kell találnia azt a mozgásformát, amely ismét formába hozza. A Kangatrainingről egy barátnőjétől hallott, és úgy megtetszett neki, hogy később a trénerképzést is elvégezte. Hangsúlyozta, hogy a tréning nem csak edzésnek kiváló, de jó közösségformáló hatása is van: az édesanyáknak lehetőségük van más, hasonló cipőben járó anyákkal találkozni, ismerkedni, beszélgetni.

A keddi edzés hasizomvizsgálattal indult, mivel azok a kismamák, akiknek nagyon szét van nyílva a hasizmuk, másfajta gyakorlatokat igényelnek. A torna során nincsenek nagyívű, csak óvatos és laza mozdulatok, amelyeket a babák is élveznek. A bevezető talajgyakorlatok után egy hordozási tanácsadó segítségével a kismamák magukra csatolták a hordozókat, és az óra további részében így folytatták a mozgásgyakorlatokat. Emőke vidám/vicces zenéket (Halász Judit, Modern Talking, V-Tech stb.) hozott, amivel nem csak a gyereket, de az édesanyákat is elszórakoztatta, és a kisebb szünetekben még a folyadékpótlásra is nagyon ügyelt.

A Kangatrainingnek különböző fajtái vannak, Emőke jelenleg a hordozós tréninget tartja, de a tavasz beköszöntével ki lehet majd vele próbálni a babakocsis kangát (az edzés a szabadban zajlik, a baba a kocsijában szemlélődve vesz részt) és a tervek szerint áprilistól prekanga tornát is fog majd tartani kimondottan várandós kismamák részére. A helyszínek köre is bővülni fog: a Közösségi Házon kívül Kamaraerdőn, valamint Budakeszin is lesznek majd edzések.

Fotók:Petőházi Emese