„Jó úton haladunk” – Soltész Anikó, a Leopold Mozart Zeneiskola új igazgatója

0
1468
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A budaörsi zeneiskola tavaly ünnepelte 25 éves fennállását, amelyből húsz évet az idén nyugdíjba vonult igazgató, dr. Madarászné Dr. Losonczy Katalin kísért végig. A Leopold Mozart Zeneiskola új igazgatójával, Soltész Anikóval beszélgettünk az eddigi pályafutásáról és a zeneiskolával kapcsolatos terveiről.

 

Soltész Anikó zenész-pedagógus családból származik. A zenei pálya tehát adott volt a családban, és nem is volt kérdés: három testvéremmel együtt mindannyian ezt az utat választottuk. Nekem három szakom van: a zongoradiplomámat a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szereztem meg, míg a csembaló- és a kamarazene-szakot már a müncheni Zeneművészeti Egyetemen végeztem, mivel itthon akkor még nem volt a felsőoktatásban ilyen lehetőség. Szerencsés vagyok, mert nagyon kalandos életpályát tudhatok magam mögött: tanítottam zeneóvodától egyetemig minden szinten Németországban és Magyarországon is” – mondta lapunknak az igazgatónő.

Mi volt az oka, hogy visszatért Magyarországra?

A Németországban eltöltött tizenegy év után el kellett döntenem, hogy a családunk hol folytatja az életét, a gyermekeim melyik országban kezdik el a tanulmányaikat. Életem egyik legjobb döntése volt, hogy akkor hazajöttünk, hiszen itt vannak a gyökereink, a gyerekeim pedig nagycsaládban, az unokatestvérek és a nagyszülők közelében nőttek fel. Nem merült még fel, de ha ők szeretnének külföldön tanulni, én támogatom őket.

Miért éppen a budaörsi zeneiskolára esett a választása?

A zenésztársadalom kicsi: a Vivart Együttesben játszó kollégáim hívták fel a figyelmemet arra, hogy lehetőség nyílt a budaörsi zeneiskolában tanítani. Ez múlt nyáron történt, és egy hirtelen ötlettől vezérelve döntöttem úgy, hogy itt folytatom a pályámat. A Leopold Mozart Zeneiskola egy nagyon családias zeneiskola: áttekinthető létszámmal és nagyon jó gyerekanyaggal. Itt megvan minden, ami véleményem szerint egy vidéki iskolára jellemző: a gyerekek kedvesek, jól neveltek, érdeklődőek, és engem nagyon vonzott ez a légkör. Szeptemberben kezdtem el itt tanítani, és októberben kiírták az igazgatói pályázatot.

Mi vonzotta az igazgatói pozícióban?

Mindig is érdekelt az oktatás, azon belül is a zenetanítás helyzete, nem csak a szűken vett szakma. Az igazgatói pozícióban az érdekelt és vonzott, hogy mit lehet elérni egy kulturális intézménnyel egy ilyen kisvárosban, mint Budaörs. Számomra az a legfontosabb, hogy lássam, hogy a nálunk tanuló gyerekekkel és a kollégákkal szakmailag, közösségileg hova tudunk fejlődni, valamint hogy az iskolánk továbbra is folytassa a közművelődési tevékenységét és elérje a budaörsi lakosokat. Budapesten nagyon bőséges a kínálat, de véleményem szerint a budaörsieknek nagyszerű lehetőség, hogy itt helyben is színvonalas kulturális programkínálat érhető el.

Hogyan éli meg ön és az iskola a váltást?

Nagyon pozitívan állok a dolgokhoz, a zeneiskolában most együtt élünk a változással: én is, hiszen nekem is nagy váltás volt, amikor a tanár pozícióból az igazgatói székbe kerültem, bár most is próbálok még sokat tanítani. A kollégáimmal közösen tanuljuk egymást, és úgy érzem, jó úton haladunk. A tantestületünk nagyon szimpatikus művész-tanárokból áll, és emberileg is nagyon jó velük együtt lenni.

Milyen újdonságokra számíthatnak a budaörsiek?

A következő tanévtől tervezem egy olyan koncertsorozat elindítását, amelyben fiatal művészeket mutatunk be a Konzervatóriumokból vagy a Zeneakadémiáról. Nekik általában nincs sok fellépési lehetőségük, így nálunk színpadi tapasztalatot szerezhetnek, ugyanakkor inspirálják a mi diákjainkat is. Továbbá szerepel terveimben egy olyan programsorozat, ahol bevonjuk majd a társművészeteket is, és ez által összetett művészeti élményt tudunk nyújtani. Ehhez a budaörsi művészek közreműködésére is számítunk. Továbbá nagyon örülök annak, hogy az épületünk egybenyílik az óvodával, hiszen az a kisgyerekeknek is fantasztikus lehetőség, hogy ilyen közel van a zeneiskola, és belekóstolhatnak a zenébe, nekünk pedig ők és a többi budaörsi óvoda gyerekei jelentik az utánpótlást. A jövő évi munkatervünkben ezért is szeretnék felvenni egy olyan programsorozatot, amely kimondottan őket célozza meg és nekik szól. Addig is szeretettel várjuk azonban a zenetanulás iránt érdeklődő gyerekeket és szüleiket, a honlapunkon keresztül, valamint a zeneiskolában megkapják a megfelelő tájékoztatást a beiratkozásról és a programjainkról.

Köszönöm beszélgetést.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here