Ingyenes tüdőszűrés 40 év felettieknek

0
2181

Behívó nélkül, önkéntes alapon egész évben egyszer, bármikor el lehet menni tüdőszűrésre, ami 40 éves kor felett mindenkinek ingyenes. Február közepétől május közepéig azonban közel 15 ezer 40 év feletti budaörsi lakost előre kiküldött időpontokban várják a törökbálinti tüdőszűrőben. A postaköltséget az önkormányzat vállalta magára, így senkinek nem kell hosszabb ideig várakoznia, mert a vizsgálat ütemezetten és gyorsan halad.

„Budaörs Város Önkormányzata tehát 2017. évben is támogatja a 40 év feletti lakosok ingyenes tüdőszűrésen való részvételét. A szűrés február közepétől –előreláthatólag – május közepéig tart, a személyes megjelenés pontos időpontjáról minden érintett férfi és nő értesítést kap” – olvasható az önkormányzat holnapján. Miért kell támogatni? – kérdezte olvasónk, hiszen 40 év felett ez mindenkinek ingyenes.

A pontos információ tehát: február közepétől május közepéig közel 15 ezer 40 év feletti budaörsi lakost előre kiküldött időpontokban várják a törökbálinti tüdőszűrőben. A postaköltséget vállalta magára az önkormányzat. Így senkinek nem kell hosszabb ideig várakoznia, mert a vizsgálat ütemezetten és gyorsan halad.

Az évente egyszeri, kötelező tüdőszűrés 2013. július 2-jétől megszűnt, mivel jelentősen csökkent a TBC előfordulásának gyakorisága. A megelőzés azonban továbbra is fontos, hiszen például a tüdőrák népbetegség, amit ha időben felismernek, 100 százalékosan meg lehet ma már gyógyítani.

Behívó nélkül, önkéntes alapon egész évben egyszer, bármikor el lehet menni tüdőszűrésre, ami 40 éves kor felett mindenkinek ingyenes. A Budaörsieknek ezt Törökbálinton a Tüdőgondozó Intézetben végzik, nyitvatartási időben. Aki még nem töltötte be a 40 évet, annak térítési díj ellenében van rá lehetősége, illetve ha már panasza van, akkor orvosi beutalóval és tb-kártyával végzik el a vizsgálatot. Továbbra is célzottan szűrik azonban az aktív betegek környezetét és a rizikócsoportokat, így a hajléktalanokat, a HIB fertőzötteket, a börtönökben dolgozókat, illetve a fogvatartottakat és az egészségügyi dolgozók közül a tüdőgyógyászatokon, a bakteriológiai laborokban, a patológiákon, valamint a sürgősségi osztályon dolgozókat.

A vizsgálat helye változatlan:

Tüdőszűrő Állomás
2045 Törökbálint
Munkácsy M. u. 70.
Telefon: (23) 511 – 593

Rendelési idő:
Hétfő: 12 – 17.30
Kedd: 8 – 13.30
Szerda: 8 – 13.30
Csütörtök: 12 – 17.30
Péntek: 8 – 13.30 óra között

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here