Így alakulnak a munkaerő-piaci folyamatok

0
512

A GKI Zrt. egy 1000 fős, reprezentatív lakossági kutatás keretében vizsgálta a hazai foglalkoztatás helyzetét a koronavírus járvány miatti hatósági szigorításokat követően. Július elejére, a felmérés idejére mindenütt feloldották a szigorú korlátozásokat. A megkérdezett 1000 főből 591 volt foglalkoztatott.

A legelterjedtebb foglalkoztatási forma, a munkahelyére teljes munkaidőben bejárók köre érezhetően bővült júniushoz képest. Ezzel párhuzamosan a korlátozások feloldása következtében júniushoz képest mérséklődött a távmunkában és részmunkaidőben dolgozók, valamint a fizetés nélküli szabadságon tartózkodók aránya. Az állásidőn, fizetett szabadságon, felmondási időn levők aránya a júniusi adatokhoz képest nem változott jelentősen.

A júliusi és júniusi felmérés adatait összevetve a foglalkoztatottak száma kb. 1,5%-kal, 60-70 ezer fővel növekedhetett. Augusztusban valószínűleg tovább emelkedett a foglalkoztatottság. Kérdés azonban, hogy a  kormány által három hónapra, jellemzően augusztusig mintegy 200 ezer fő számára nyújtott bértámogatás kifutását követően hogyan alakulnak a munkaerő-piaci folyamatok.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here