Idén két szakember osztozik a Mesterek Mestere Díjon

0
1982

Harmadik alkalommal adták át a kimagasló építőipari szakmunkát elismerő Mesterek Mestere 2017. Díjat, amit a budaörsi központú Mapei Kft. alapított. A címet megosztva Szabó Józsefnek és Deák Sándornak ítélte a szakmai zsűri. A díjátadóra a III. Országos Építőipari Szakember Találkozón került sor az elmúlt hétvégén.

 

A szakemberek különleges kivitelezési technikájukkal és kreatív megoldásaikkal érdemelték ki az elismerést.

Szabó József referenciái között szerepel például a Rudas wellness részlege.

Deák Sándor többek között a Duna Aréna, valamint a Rudas-fürdő mozaikburkolásán dolgozott.

A közönségszavazást a budapesti Katona Attila nyerte.
„Megindító volt látni, ahogyan a szakemberek a könnyeikkel küszködve vették át a díjat. Óriási szükség van az építő munka elismerésére. A társadalom megbecsülése nélkül nem fogják a fiatalok az építőipart választani. Márpedig a szakemberhiány megoldásában ez létkérdés. Ezért alapítottuk a díjat” – mondta Markovich Béla a díjat alapító, budaörsi központú Mapei Kft. ügyvezetője

 

Húszezer „be se tanított” munkás

„A munkaerőhiány nagyon feszítő probléma lett, viszont a szakmának nem érdeke, hogy alacsonyan képzett munkaerő végezze a munkát” – mondta köszöntőjében Bruckner László a Nemzetgazdasági Minisztérium Szak- és Felnőttképzési Szabályozási Főosztály főosztályvezetője. A politikus kifejtette, hogy közös a felelősség, azonban a gazdasági szektor felelőssége egyre nagyobb. A Kormány partner a képzések támogatásában, szeretné elérni, hogy a szereplők összeálljanak és hozzanak létre építőipari ágazati képző
központokat, mint Nyugat-Európaban. Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta, hogy az iskolarendszerből a következő húsz évben sem fog kijönni annyi és olyan felkészültségű szakember, akire az építőiparnak szüksége van. Ezért borzasztóan fontos, hogy az ágazat magának próbálja kiképezni a hiányzó szakembereket. Ezt szolgálja a Kormány új képzési programja, melyre építőipari vállalkozások is pályázhatnak szervezeti nagyságtól függetlenül. Hozzátette, hogy 2013-hoz képest most 35 ezer fővel több foglalkoztatott van a szakmában, melyből húszezer „be se tanított” munkás. Nagy kihívás élőmunka mellett betanítani ezeket a munkavállalókat. Ezt szolgálja ez a program.

A díjról

A Mapei által 2015-ben alapított díj célja, hogy elismerje a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó építőipari szakemberek munkáját és javítsa társadalmi elfogadottságát. Évente osztják ki, amire minden, munkáját mesteri szinten folytató, ma is aktív kőműves és burkoló szakember pályázhat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here