Hol jelentsék a kátyúkat, kidőlt táblákat és egyebeket?

0
253

A Járókelő.hu oldalra egy olvasónk hívta fel figyelmünket, miszerint már budaörsieknek is segít.

Az oldal 2012-ben jött létre és a városlakóknak egy jó lehetőség arra, hogy bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, kidőlt táblákat, lekopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön. A honlapon jelenleg mintegy 24-25 településről találunk friss információkat, és köztük van már Budaörs is. A legfrissebb helyi jelzések: egy eltűnt Mária kép az erdei útról, hiányzó pollerek és megrongálódott védőkorlát a Szabadság úton és így tovább. Sajnos, még az október 7-i bejegyzés is „válaszra vár” kategóriában van, utoljára egy október 5-i eldőlt buszmegálló ügyében olvasható, hogy „megoldódott”. Az oldal gyakorlata ugyanis, hogy miután valaki beküldi a bejelentést, a honlap adminisztrátorai ellenőrzik azt, majd a probléma felméréséhez és megoldásához szükséges információkkal együtt továbbítják az illetékeseknek. Ha a címzett nem válaszol 30 napon belül, akkor a problémát újraküldik, majd 60 nap után automatikusan megoldatlannak minősítik.

Mivel a budaörsi Facebook csoportok egy részét (különösen a „Budaörsiek” nevűt) sokan problémamegosztó közösségi portálnak tekintik, illetve a helyi sajtó, így lapunk is gyakran kap panaszleveket, a Járókelő.hu csak az egyik lehetőség a sok közül, ahol közvetetten jelezhetjük a hivataloknak, helyi ügyekben elsősorban az önkormányzatnak a gondjainkat, észrevételeinket. Ám azokat szerintünk érdemesebb közvetlenül az intézkedésre kötelezetteknek/jogosultaknak megküldeni. Budaörsön például munkaidőn túl is használható a Segít a hivatal elektronikus funkció, amely a közigazgatáson belül gyorsítja meg a hatékonyabb tájékoztatást. De írhatunk körzetünk önkormányzati képviselőjének, vagy a jegyzőnek, ha pedig tudjuk, melyik iroda feladatkörébe tartozik, akkor az adott irodavezetőnek, leggyakrabban a műszaki ügyosztálynak.

Amikor azonban nem tudjuk, nem tudják, hogy kihez is tartozik az adott bejelentés, az egyik jó megoldás lehet, ha továbbra is lapunkhoz fordulnak és mi továbbítjuk az illetékesnek (mint tettük például a rossz helyre szerelt tábla esetében, amit még aznap áthelyeztek) vagy akár vegyék igénybe a Járókelő.hu oldalt, hiszen ők kifejezetten ezért jöttek létre.