Hőkapu kerül minden budaörsi iskolába

0
1171

Minden budaörsi iskolába kerül  testhőmérséklet ellenőrző készülék, ami leegyszerűsíti és pontosítja a Covid járvány miatt kötelezően előírt hőmérőzést az intézményekbe történő belépéskor. A részletekről az önkormányzattól kaptunk információkat.

Néhány napja adtunk hírt arról, hogy az 1-es iskola kapott egy cégtől egy hőkamerás készüléket.  Erről a sajtóanyagot ITT olvashatják. Majd hallottuk, hogy a Hermannál a főbejáratnál is van egy, úgy tudtuk, egyelőre csak próbaképpen. Majd a BKTV-ben a polgármester válaszol című műsorban elhangzott, hogy hétfőn szerelik a többi budaörsi iskolában is azokat a kapukat, amelyeket az önkormányzat vásárolt.

Hány darabot vettek és hova kerülnek? Milyen típusúak és mennyibe kerülnek? Ugyanaz-e a szállító cég, amelyik még szeptemberben az országban elsőként Törökbálintra is kedvezményes áron adott el ilyeneket? – fordultunk kérdéseinkkel a budaörsi önkormányzathoz.

A Herman Ottó Általános Iskolába már korábban központilag telepítették a testhőmérséklet ellenőrző készüléket, mint nagy létszámú iskolába, ezért most az önkormányzat további négy iskolába telepített ilyen berendezést – kaptunk választ Csernusné Gáspár Csilla beruházó mérnöktől.  A most érintett iskolák: Budaörsi 1. Számú Általános Iskola, 2040 Budaörs, Hársfa u. 29., Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola 2040 Budaörs, Iskola tér 1., Budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola 2040 Budaörs, Őszibarack u. 29. és Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola 2040 Budaörs, Szabadság út 162.

A beszerzett készülék neve „ Alumil Smart Gate”, ismertetője, műszaki adatai a www.testhomerseklet.hu oldalon találhatóak, bemutató videóval.

Azért esett erre a készülékre a választás, mert nagy pontosságú, megbízható mérést végez nagy átbocsájtó képességgel, percenként 60 fő áthaladását teszi lehetővé érintés mentesen. Ez nagyon fontos szempont, amikor a reggeli iskola kezdésnél nagy tömegben érkeznek a tanulók, rövid idő-intervallumban kell megoldani a beléptetést. A torlódás, csoportosulás elkerülése rendkívül fontos a járvány-megelőzés miatt. A készülék folyamatos áthaladás közben mér. A készüléken több érzékelő van, hogy többféle testmagasságban (nagy szórással) is tudjon mérni, felnőtteket-gyermekeket egyaránt, s ezen felül a budaörsi iskolákban a tanulók életkora szerint a középmagasság egyedileg került beállításra minden helyszínen az igényeknek, jellemző forgalomnak megfelelően.

Iskolánként egy készülék telepítésére volt lehetőség egyelőre. Olyan iskoláknál, ahol több bejárat van, a nagyobb forgalmúakhoz került, a kevésbé forgalmas bejáratoknál hagyományos módon ellenőriznek.

Ugyanilyen készülék szeptember 15-től üzemel Törökbálint három iskolájában (Zimándy, Bálint Márton elemi és Bálint Márton középiskola). Ezt a készüléket kizárólag a Tri-con Informatikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság (rövidített elnevezése: TRI-CON ZRt., székhelye: 1119 Budapest, Fehérvári út 85. C. ép. IV. em. 1.) forgalmazza. Szintén ilyen készülék van a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban. Törökbálint és Budaörs jelentős árkedvezményt kapott, a szerződéses kapcsolattartójuk szerint ugyanannyit, de éppen az engedmény miatt a cég nem járul hozzá az áraik nyilvános közzétételéhez, azt üzleti titokként kéri kezelni.

Az 1. Számú Általános Iskolában a Konica Minolta Magyarország Mobotix nevű hőkameráit és az Alumil Smart Gate-t párhuzamosan alkalmazzák majd – tudtuk még meg – , mert az iskolában két fő beléptetési irány van, alsósoknak és felsősöknek, s az önkormányzat által most telepített kapu csak az alsósok bejáratánál van.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here