„Hello Budaörs” – új szereplők a helyi kultúrában

0
1491

Budaörs régen egy alvó város volt, mert az emberek Budapestre jártak dolgozni és szórakozni. Ez bizonyára sokat változott, de miközben egyre szélesebb a kínálat kulturális programokból, sokszor úgy tűnik, hogy nincs rájuk elegendő érdeklődés. Vagy lenne, csak a rendezvények híre nem jut el az érdeklődőkhöz?  A „Hello Budaörs” a világhálón egy új közösségi oldal, és az adminjai ezen szeretnének változtatni, első lépésben egy igényfelméréssel.

„Hello Budaörs”- napról napra egyre többek érdeklődését kelti fel a világhálón egy új közösségi oldal (ITT található), aminek létezik egy nyitott és egy zárt csoport változata. Az adminok Domány Katalin, a Fantazmagória gyermekkönyvesbolt üzletvezetője, és a bolt tulajdonosa Kárpáti Gábor, továbbá Gerzsenyi Judit a Major kávézó megálmodója és a Húsznegyven Egyesület alapítója, továbbá Virt Ágnes, a Húsznegyven oszlopos tagja.

Négyük közül Katalinnal és Judittal beszélgettünk arról, vajon mi motiválja őket abban, hogy aktív részesei legyenek a település kulturális életének. Azt a kézenfekvő választ, hogy elsősorban saját vállalkozásaik ismertebbé tétele, Katalin nyomban cáfolja: „Még nem volt meg a könyvesbolt, amikor már arról beszélgettünk a barátokkal, az ismerősökkel, hogy nem megfelelő az információáramlás Budaörsön. Hét éve költöztünk ide Budapestről, és nem igazán tudtam, hova mehetnék el a gyerekkel helyben. Azután felfedeztük a különböző kulturális helyeket, az éttermeket, de esetlegesen, véletlenszerűen.

Kati volt első rajongója a Húsznegyven Egyesületnek is”- fűzi hozzá Judit, és kiderül, hogy az ő budaörsi beilleszkedési története szinte ugyanaz: „Mi is hét-nyolc éve a fővárosból költöztünk ki, és ha már budaörsiek lettünk, szerettük volna bevetni magunkat az itteni kulturális életbe. Érdekeltek a különböző programok, de nem jutottak el hozzánk ezekről az információk. Ezért is alapítottuk meg az egyesületet, hogy megismerkedjünk a hozzánk hasonlóan gondolkodó emberekkel.

Egy lassan három évtizede létező helyi lap szerkesztőjeként természetesen nem kellemes azt hallani, hogy az újonnan betelepülők számára nem nyújtunk megfelelő vagy elegendő tájékoztatást, vagy hogy nem kézenfekvő kiindulási pont, ha valaki a településsel ismerkedik. Ám ezen túllépve: az információáramlás minden bizonnyal azon is múlik, hogy ki, mennyire nyitott a különböző csatornákon hozzá eljutó hírek, események befogadására.

Most is találkozom olyanokkal a kávézónkban, akik rácsodálkoznak, hogy létezünk és hogy vannak olyan helyek, mint például a BABtér, mert nem hallottak még róla. És bár a kávézó megnyitását azért tartottam jó ötletnek, mert azt gondoltam, hogy akik bejönnek a Zichy majorba – például egy kiállításra -, azokból lesznek a vendégeink és fordítva, aki hozzánk beül, utána hátul az aktuális tárlatra is kíváncsi, ez sajnos nincs így”- osztja meg velünk Judit. Az utcáról betérők sajnos egyelőre nemigen mennek a Zichy Majorban a kávézónál tovább, nem kíváncsiak a hátsó termek kiállítási anyagaira.

Budaörs régen egy alvó város volt itt az agglomerációban, mert az emberek Budapestre jártak dolgozni és szórakozni, azt hiszem ezt éppen te írtad valahol” – jegyzi meg kérdéseinkre válaszolgatva Kati. „Ez bizonyára sokat változott, de úgy tűnik, hogy még most is többen járnak haza csak aludni meg kertészkedni, ezért tapasztaljuk azt, hogy miközben egyre szélesebb a kínálat kulturális programokból, nincs rájuk elegendő érdeklődés.”

Találgatás helyett Kati egy kérdőívet is készített a helyi kulturális intézmények ismertségéről, amit a bevezetőben említett „Hello Budaörs” facebook oldalon és csoportban osztott meg. Az eredmények ismertetése előtt azonban hangsúlyozza: nem reprezentatív a minta és bár hobbi szinten szívesen foglalkozott a felméréssel, nem tanulta, nem a szakmája. A kérdőívet 220-an töltötték ki, ami Kati szerint kevés, Judit viszont azt mondja, hogy számára kellemes meglepetés, hogy bár csak pár napig volt fent, ez idő alatt milyen gyorsan terjedt.

A kapott válaszok azonban egyiküket sem lepték meg, viszont a hozzáírt konkrét ajánlások, vélemények már több újdonságot tartalmaztak számukra. S ami még tanulságos, hogy a konkrétan megemlített intézmények pontos nevét mennyire nem ismerik az emberek, mennyire más van a köztudatban. Illetve, hogy például egy 21. századi elnevezés, akár kevesebb valódi tartalommal is, népszerűbbé tehet egy helyet, mint mondjuk egy  „művelődési ház”.

Ismételten aláhúzva tehát, hogy a felmérés nem volt reprezentatív, íme a kérdések és az arra kapott válaszok összegzése:

Mivel tölti a szabadidejét? (Több válasz is adható.)

Elutaznak, kirándulnak vagy pihennek. De kulturális intézményekbe 40% jár, ha a gasztrohelyekkel kiegészítjük, akkor pedig 85% megy olyan helyekre, amelyek bemutatása a Helló Budaörs célja.  Az Egyéb kategóriában koncertek, zenélés, és a kézműveskedés különböző fajtái, barátok és család, valamint kocsma szerepelt.

 1. Ha programot tervez, akkor melyik helyszínt választja inkább?

A többség – legalább 67% – Budaörsön tölti a szabadidejét. Az Egyéb kategóriában – az érdemi válaszok közül – szinte mindenki a vidéket írta, páran megnevezték a Balatont.

 1. Milyen kulturális és közösségi intézményeket ismer Budaörsön?

Toronymagasan vezet az ismertségi versenyben a Budaörsi Latinovits Színház és a Jókai Mór Művelődési Központ. Szép helyen zárt a könyvtár és a PostART is. A cégek között a Fantazmagória, a Borsmama, a budaörsi uszoda, az Adler Kávéház és a Zichy major szerepelt, konkrétan, de nem mindig pontosan megnevezve.

 1. Az alábbiak közül melyik intézménybe szokott járni? (Több válasz is adható.)

Ennek tanulsága, hogy bár ismerik az emberek, de mégsem járnak az adott intézményekbe.

 1. Milyen rendszeresen jár a fent megjelölt intézmény(ek)be?

 1. A fentiek közül melyik honlapját, közösségi média oldalát követi? (Több válasz is adható.)

 1. Elégedett az ott kapott információval?

Egy-egy szabad válasznál érdekes felvetés: „Előfordul, hogy adott programot nem találok, mert csak képként van fönt, így keresőszóval hiába próbálkozom.”

 1. Honnan értesül a különböző kulturális és közösségi programokról? (Több válasz is adható.)

(Itt sem tisztázott például, hogy az online helyi újságot ki hova sorolja, a médiához vagy az internethez; és a válaszokat természetesen az is befolyásolja, hogy internetezők töltötték ki a neten – a szerk.)

 1. Úgy érzi eljut Önhöz minden budaörsi kulturális és közösségi program?

(Ez szomorú… – a szerk.)

 1. Szokott Budaörsön kulturális eseményekre járni, rendezvényeken részt venni?

Ezt a kérdést 209-en válaszolták meg, és látszik, hogy a háromnegyede eljár a budaörsi eseményekre.

 1. Ha igen, akkor írja meg, hogy melyik eseményen, rendezvényen vesz részt.

A rengeteg szabad szavas választ csoportosítani kellett. Így a „városi nagy rendezvények” közé kerültek: „Budaörsi Fesztivál(ok), Budaörsi napok, Idesüss Budaörs, Ébredj Budaörs, Vigasságok, Városi nagy rendezvények, utcabálok, Adventi program, karácsonyi vásár” kifejezéseket írták a válaszadók, ezeket vontuk össze egy csoportba és 52%-ot tettek ki.

A színházat 20% írta, míg 10-10% külön említette a koncerteket és a gyerekprogramokat.

Sok konkrét esemény nevét írták még a kitöltők, és általában 1-3 szavazatot kaptak a felsoroltak, a PostART rendezvényeit említették ennél többen, 9-en.

A külön megnevezett események (ahogy a válaszadók leírták): Major, Stand-up, Hagyományőrző felvonulás, 2040 egyesület/Építész szüret, Zeneiskola rendezvényei, koncertjei; Kapcsolatok/pszichológiai témájú előadások, Közösségi ház programjai, Primanima, PubQuiz, filmklub, Csokibár, Templomtéri vigasságok, BABtér, Babagenetika, Majális, Szüreti mulatság, PostART rendezvények, vásárok, koncertek; Művészeti vásár, Kiállítás, kiállításmegnyitó; Adler Cafe, Polgári Szalon, Mozi, Pro Musica fellépései, Ifiklubban előadások, Zichy Major rendezvényei, Batyus bál, Állatok Világnapja, Népmese világnapja, Fantazmagória programjai, Kis Könyves Éj, Budaörsi Nő, Könyvtár, Kerámiaműhely, Sörkostoló, Virágszőnyeg, Gyerekbalett, Budaörs futóverseny, Mikulásünnepség, Ünnepekhez kapcsolódó kézműves foglalkozások.

 1. Ha igen, akkor milyen gyakran vesz részt a fenti eseményeken, rendezvényeken?

 1. Milyen budaörsi kiránduló helyeket ismer?

A Kőhegy és a Kálvária domb vezet az ismertségben, az Egyéb kategóriában Tűzkőhegyi tanösvény, Naphegy, Frankhegy, Sorrentó sziklák, Huszonnégyökrös hegy (3), Kakukkhegy, Lóhegy, Kopárok szerepelt.

 1. Milyen jellegű gasztronómiai helyet szokott választani? (Több választ is adható.)

 1. Van-e kedvenc vendéglátó helye Budaörsön?

(Erre a kérdésre 161 fő válaszolt, de itt is hangsúlyozzuk, hogy ez nem reprezentatív felmérés, természetesen ez a válaszadók véleménye, ajánlása, azoké, akik követik a „Hello Budaörs” közösségi oldalt, így érthető, hogy az oldalt részben kezelő Major kávézó került az első helyre – a szerk.)

TOP 10

1 major/Zichy Major 39
2 Szertár 23
3 Egyéb 20
4 Komló és Tehén 15
5 Nincs 13
6 Szamos cukrászda 12
7 Suhajda 11
8 PostART 11
9 Fenyő vendéglő 8
10 Hollósy 7
10 Hacienda 7

 

 1. Milyen programok érdeklik? (Több választ is megadhat.)

A családi programok állnak az élen. Az Egyéb kategóriában ezek szerepeltek: bowling, zene, koncert (jazz, blues, klasszikus, szimfonikus is), sport, futóverseny, ismerkedős klub, előadások.

 1. Ön szerint mi hiányzik Budaörs kulturális és közösségi életéből?

Az Egyéb kategóriához írt véleményekből néhány:

 • Színház, ami minőségi repertoárral bír és színház hangulata van
 • Szuper lenne, ha a fesztiválokat nem a lezárt főúton kellene tartani, egy park, színpaddal, tágas térrel.
 • Gyerekbarát, szombat-vasárnap reggel is nyitva tartó vendéglátóhelyek.
 • Egy főtér kiülős helyekkel, ami közösségi tér is lenne.
 • Szimpatikus hely, de nem értesül a programokról.
 • Táncos szórakozóhely
 • Semmi
 • Minőségi éttermek, pubok, piknikezésre alkalmas hely mosdóval.
 • Piac
 • Színvonalas könyvtár
 • Több kortárs művészet, coworking, könyvesbolt/antikvárium, több kis üzlet
 • Játszótér
 • Kerékpározás promotálása
 • Kő-hegy turisztikai fejlesztése, vendéglátóhelyekkel, kézművesekkel, kreatív gyerekparkkal, kalandpark
 • Az elegáns étterem és a lepukkant kocsma közötti átmenet. Beszélgetős, de fiatalosabb pezsgő kulturált hely
 • Fiataloknak bulihely, hagyományőrző közösségek
 • Park, ahol van asztal is és ahol van tó/vízfelület
 • Kisebb koncerthely
 • Kocsma, kávézó, ahol reggelizni is lehet
 • Nagy zöld terület, ahol van vízfelület.

(Több olyasmit is hiányolnak tehát a választ adók, ami már létezik, de valószínűleg nem ismerik vagy nem elégedettek a meglévővel. És  bizony több olyasmit is hiányolnak, ami létezett már, de érdeklődés hiánya (!!!) miatt szűnt meg – a szerk.)

 1. Ha Ön nem budaörsi, akkor milyen célból jön Budaörsre szabadidejében?

(Lehet, hogy előbb-utóbb már nem csak a bevásárlás – illetve az ügyintézés, orvosi ellátás, oktatási intézmények – miatt érkeznek a környékről Budaörsre, hanem a kulturális programokért? – a szerk.)

 1. Milyen programot vagy helyet ajánlana ismerősének Budaörsön?

Itt ismét csoportosítani kellett a sok választ a diagramban szereplők szerint, mert annyi különböző megnevezés érkezett. Meglepő, hogy nem azokat ajánlanák, ahova az előző kérdés szerint maguk is járnak. Kiugróan magas a kirándulás, és a szabad válaszokból jól beazonosítható a Zichy major, a színház és a PostART. És itt jelenik meg a Passió, aminek még csak az idei előkészületei zajlottak a felmérés időpontjában.

20. Ha lenne egy olyan honlap, ami összegyűjtené az összes helyi kulturális, gasztronómiai, sport vagy ismeretterjesztő lehetőségeket, akkor azt használná?


Domány Katalin és Gerzsenyi Judit itt jegyezte meg: „Igyekszünk honlapot is létrehozni, addig is a Hello Budaörs oldalon és csoportban lehet elérni az összegyűjtött budaörsi programokat. Szeretnénk, ha valódi közösséggé válna a csoport is, ahol ajánlók, vélemények jelennének meg és elindulna a beszélgetés!

Az önkormányzat által évente megrendelt, reprezentatív közvélemény-kutatásban is szerepel egy kérdés a kultúrára és a szórakozási lehetőségekre vonatkozóan. S míg a közművelődés évek óta javuló és 2017-ben 4,4-es átlagot kapott az 1-5-ig terjedő skálán, a szórakozási lehetőségek mindig is jóval rosszabbat, tavaly 3,7-et. Jó lenne, ha a következő felmérésnél reprezentatív mintán is ennél mélyebbre terjedne ki a felmérés!

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here