„A házalók többnyire csalók” – bűnmegelőzési előadás volt időseknek

0
1094

Szeremlei Csilla rendőr főtörzsőrmester, bűnmegelőzési előadó tartott tanácsadó előadást a budaörsi idősek otthona napközijében november 28-án. „Történt-e az önök sérelmére bűncselekmény az utóbbi időben?” – kérdezte a tucatnyi érdeklődőtől, majd vetített képekkel illusztrált előadásában a lehetséges veszélyekre hívta fel a figyelmet, és elhárításukhoz adott hasznos tanácsokat. Az egyórás előadás után a résztvevők a témával kapcsolatos keresztrejtvényt töltöttek ki, melyért tárgynyereményekben részesültek.

 

A rendőrség „Idősekért” elnevezésű bűnmegelőzési programjának részeként a budaörsi rendőrkapitányság munkatársa, Szeremlei Csilla rendőr főtörzsőrmester tartott prezentációt az időseket érintő leggyakoribb bűncselekményekről, és azok kezeléséről, illetve elkerülésének lehetőségeiről. A program célja, hogy csökkenjen az idősek sérelmére elkövetett bűntettek száma, az idősek biztonságérzete pedig erősödjön.

És bár a hallgatók csak néhány esetet említettek, mégis muszáj minél többször az időskorúakkal szemben elkövetett bűnesetekről beszélgetni, elsősorban a vagyon elleni bűncselekményekről, azaz a  betörésről, zsebtolvajlásról, besurranásos és trükkös lopásokról.

Az adventi időszakban fokozottabb rendőri jelenlét lesz a nagy bevásárlóközpontokban, civil ruhában is fognak járőrözni – tudtuk meg.

 

Melyek azok helyzetek, amelyekkel az idősebb korúak gyakran találkoznak és amelyek magukban rejtik a  veszélyét, hogy bűncselekmény áldozatává válnak?

  1. Tömegközlekedés

A fiatalok viselkedésében vajon megnyilvánul-e az idősek iránti tisztelet, például átadják-e a helyüket a buszon? „Ha bottal vagyok, átadják. Bot nélkül nem biztos” – válaszolt Panni néni.

Az előadó szerint javasolt, hogy az idősebbek ne egyedül, hanem kísérettel, együtt utazzanak, mert így kisebb az esélye, hogy a tolvajok kiszemelik maguknak.

  1. Otthoni veszélyforrások

Csak azokat engedjük be a lakásba, akik igazolni tudják a személyazonosságukat, és hogy valóban attól a szolgáltatótól stb. jöttek-e, amit mondanak, ezért mindig kérjünk igazolványt, hiszen ha nem akarnak adni, az gyanús. A villany- és gázszerelőknek, a kéményseprőknek, a rendőröknek van igazolványuk, utóbbiaknak jelvénye is (rajta ötjegyű szám) és többnyire egyenruhában vannak, ráadásul csak meghatározott esetekben léphetnek be magánlakásba. A házalók sajnos többnyire csalók, azt állítják, hogy a boltoknál olcsóbbnak kínálják árujukat, ami általában nem igaz, az elsődleges céljuk, hogy felmérjék a terepet, családi viszonyokat, az anyagi helyzetet egy későbbi, besurranó tolvajláshoz. De ha zárva van az ajtó, már megakadályoztuk a besurranó tolvaj kártevését.

Ha adománygyűjtők készpénzt kérnek rászorulók számára, az is gyanús, mert a valódi segélyszervezetek sárgacsekket adnak vagy számlaszámot.

A védelem eszközei: kukucskáló lyuk az ajtón, biztonsági lánc, ék, páncélszekrény, több zár és hevederzár.

Elterjedt a tüzifa csalás: bevizezik a fát, hogy többet nyomjon.

Az is gyakori, hogy a csalók azt állítják, szolgáltatói túlfizetést akarnak visszaadni, egy kisebb összeget, de csak nagy címletű bankjegy van náluk, és a pénzváltásnál „számolják el” magukat.

Az „unokás-trükkről” gyakran írtunk mi is: éjjel telefonálnak idegenek vagy este, hogy bajba került az unoka és gyorsan pénzre van szüksége. Legyen jelszónk a családtagokkal váratlan esetekre.

Csak kevés pénzt tartsunk otthon! – javasolta az előadó, bár a kékfény hírekből sajnos tudjuk, néha ez sem tartja vissza a bűnözőket.

  1. Utcán, bevásárlóközpontban:
  • A táska ne csak a vállon lógjon, mert úgy nagyon könnyen leakasztható, hanem vessük át a vállunkon. A külső zsebébe pedig iratokat, pénztárcát ne tegyünk! A belső zsebünkben nagyobb biztonságban van.
  • Autóban ne hagyjunk látható helyen semmiféle szatyrot, kabátot, üresen sem, hiszen a tolvaj nem tudhatja, hogy üres és feltöri az autót.
  • Ne tegyük a bevásárlókocsiba a táskánkat, hiszen onnan a legkönnyebb kiemelni.
  • Fontos, hogyha a személyi iratainkat ellopják, azt azonnal be kell jelenteni a rendőrségen, hiszen visszaélhetnek vele, de ha megkerülnek, természetesen azt is.

Azt, hogy miért az idősek számítanak potenciális áldozatnak megmagyarázza, hogy rájuk jobban  jellemző a figyelmetlenség, az óvatlanság, a jóhiszeműség, a túlzott bizalom, és ezért hajlamosak elhanyagolni a biztonságot, nem zárják az ajtót vagy bárkit beengednek a lakásba.

S még egy fontos tanács: ha minden óvatosság ellenére mégis baj van, segélykéréskor lehetőség szerint ne a 112-t hívjuk, hanem a területi rendőrkapitányságot, sőt, a Budaörsi Rendőrkapitányság kezdeményezni fogja, hogy legyen nyilvános a területi járőr szolgálati mobiltelefonszáma is. Az elkövető minél pontosabb személyleírásával sokat segítjük a rendőrség munkáját.

Az előadáson szó esett még a SZEM „szomszédok egymásért mozgalom” előnyeiről, amely már Budaörsön is több részen kiépült. Továbbá a télen aktuális „Látni és látszani kampány”-ról. Azt is megtudtuk, hogy az éjszakai közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében a rendőrségi honlapon, a police.hu-n fel van tüntetve, hol lehet az ingyenes szemvizsgálatokon részt venni.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here