Hatályban maradtak a korlátozások

0
558

A március 8-án máig, azaz március 22-ig életbe lépett járványügyi korlátozások hatályban maradtak.

Ezeket a kormány március 5-i rendeletében tette közzé,  ez alapján vezették be a kötelező közterületi maszkhasználatot, zárt be az üzletek legnagyobb része, álltak le a szolgáltatások, és váltottak például az általános iskolák digitális tanrendre. A 104/2020 (III. 5.) kormányrendelet legfontosabb intézkedéseit a záró rendelkezések szerint március 22-ig kellett alkalmazni. Ám a múlt csütörtöki Kormányinfón  kiderült, hogy maradnak a szigorítások. Pontosabban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter  arról beszélt, hogy egyelőre szó sem lehet lazításról, mindenkinek továbbra is be kell tartania a szabályokat, és minél több embert be kell oltani.

A kormányrendelet szerint  mindenféle újabb szabályozás nélkül tovább élhetnek a korlátozások. Ugyanis van benne egy 16. § is, amely csak március 22-én lép életbe, és ez így szól: „A Kormány e rendelet hatályát a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja. Ez pedig azt jelenti, hogy mától, tehát március 22-től is hatályban marad a kormányrendelet, benne minden érvényes szabállyal, és jelen állás szerint ez akár május 23-ig így maradhatna. Természetesen a kormány közben hozhat olyan új szabályozást, amely felülírja ezeket, a mostani korlátozásokat, a fenntartásához azonban nem kell semmit sem tennie. Orbán Viktor a lazítást a pénteki szokásos, Kossuth Rádiónak adott interjújában az oltottak számához (2,5 millióhoz) kötötte.

Ide tartozik még, hogy a hétvégén közzétette a kormány az újraindításról szóló online konzultáció eredményeit. Az MTI híre szerint a több mint félmillió válaszadó 88 százaléka egyetértett abban, hogy a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani – írta Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője szombaton a Facebook-oldalán. Továbbá s válaszadók 65 százaléka szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mentesülhessenek egyes korlátozások alól, 74 százaléka az elsők között az este 8 utáni kijárási tilalmat enyhítené, 87 százaléka az éttermek, szállodák nyitását is előrevenné, 75 százaléka támogatja a sportlétesítmények nyitását, 58 százaléka védettségi igazolványhoz kötné a rendezvények látogatását, 79 százaléka osztja azt a véleményt, hogy a járvány végéig csak olyan külföldi léphessen be Magyarországra, aki védett a vírussal szemben – közölte Kocsis Máté. Ha eléri az átoltottság a 2,5 milliót, elkezdődhet az újraindítás – írta, Orbán Viktor pénteki szavait megismételve.

Sokakat érdekel, hogy mi lesz húsvétkor. Nos, erről még nem lehet pontosan semmit tudni, hiszen két, egymással ellentétes feltételezés kering. Gulyás Gergely ugyancsak a Kormányinfón beszélt arról is, hogy bár egy hétig még marad minden, de a fodrászoknak, illetve más szépségipari szereplőknek „a nagyhét fontos”. Ehhez csatlakozott Orbán Viktor, amikor pénteken azt is mondta, hogy húsvétra speciális szabályok vonatkozhatnak és „lányainkat-asszonyainkat meg fogjuk locsolni”. Korábban viszont felmerült a lehetősége, hogy megyénként eltérő járványügyi intézkedéseket hoznak, amit először Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője vetett fel egy múlt hétvégi interjúban, amit utána Gulyás Gergely cáfolt. Mindezt figyelembe véve és különösen a naponta romló járványügyi adatok tükrében húsvétig még bármi lehetséges.

Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/wittinghoff-tamas-friss-tajekoztatoja-a-koronavirus-jarvany-harmadik-hullamarol/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here